Lyckad kurs i Hållsta

UFO-Sveriges fältundersökarkurser är en stabil institution som återkommer varje år alltsedan startåret 1977. Det var dåvarande ordförande Thorvald (Bevan) Berthelsen som introducerade utbildning för riksorganisationens fältundersökare. Ett historiskt viktigt steg när det gäller att förbättra kvaliteten på undersökning och dokumentation av ufofenomen.

Första fältundersökarkursen i Lersäter 24-25 sept. 1977 Foto: Karl-Olov Pettersson

Sammanlagt 35 kurser har hållits sedan 1977. UFO-Sverige har under åren prövat lite olika uppläggning med ibland enbart kurser för nybörjare eller fortsättare och några gånger lokala kurser för ett begränsat antal deltagare. Det som fungerat bäst har dock visat sig vara en gemensam kurshelg för både nybörjare och fortsättare men med olika program. Inte minst för att fältundersökarkurserna utvecklats till trivsamma träffpunkter för ufologer från hela Sverige. Lersätersandan var ett begrepp som myntades tidigt. Dessutom får nya ufologer chans att möta äldre kollegor under gemytliga former. Middag, tipspromenad, lotteri, bokförsäljning och uppsändande av ufoballonger är stående punkter på programmet. Tradition är också att diskussionerna och samvaron fortsätter till långt in på småtimmarna. Fram till och med 1995 hyrde UFO-Sverige kursgården Lersäter utanför Kolsva. Med några undantag har sedan Björsjö och Barken i Dalarna varit kursort. Och sedan 2009 är det alltså Hållsta konferens utanför Eskilstuna som gäller. Antalet deltagare har varierat kraftigt under åren beroende på hur UFO-Sverige utvecklats. Som mest deltog 92 personer 1981. Mellan 30 och 40 deltagare är annars det vanliga.

Årets kurshelg i Hållsta den 25-26 september lockade inte mindre än 50 medlemmar, den högsta siffran sedan 1983. Inte mindre än 11 nybörjare kunde räknas in vilket bådar gott för den ufologiska återväxten. Om den trenden håller i sig tvingas vi kanske byta kursgård framöver eftersom det blev ganska trångt i rummen. Dessutom deltog ett teveteam bestående av Michael Cavanagh och Erik Lindeberg som följer UFO-Sverige under ett år för en dokumentär. Vår norske ufologkollega Ole Jonny Braenne följdes av ett norskt teveteam och dessutom var ett team från radions P3 på plats, vilket resulterade i ett inslag om kursen i P3 den 28 september.

Clas Svahn introducerar Eva Bernhardsdotter från FOI Foto: Håkan Blomqvist

Mycket glädjande och lite historiskt var att FOI:s ufoansvariga Eva Bernhardsdotter deltog i kursen. Hon är relativt nytillträdd på tjänsten och uppskattade att få lära sig mer om vårt ämne. Kursen inleddes med att Clas Svahn presenterade Eva som fick berätta lite om sig själv och sitt arbete. Nybörjarnas första dag koncentrerades som vanligt på en gedigen genomgång av olika misstolkningsfenomen där Clas Svahn visar vilken stor mängd felkällor det finns i ufo-observationer. Fortsättarna fick av UFO-Sveriges nye fältundersökare Per Eriksson en redogörelse för hans undersökning av ett komplicerat ufofall från Odensbacken. Undertecknad fortsatte med en genomgång av de problem som kan uppstå när det gäller undersökning av komplicerade kontaktfall. Det hela kombinerades med en praktisk uppgift.

Per Eriksson berättar om ufohändelsen vid Odensbacken Foto: Håkan Blomqvist

Efter programmet serverades en utsökt middag bestående av ungsbakad lax med potatis. Personalen på Hållsta, bland annat Mia och Ewalena, gjorde verkligen allt för att deltagarna skulle trivas. Servicen var utmärkt. Efter middagen orsakade det blåsiga vädret att uppsändandet av ufoballongerna blev en prövning men några ihärdiga ufologer lyckades få upp fyra, fem stycken.

Ihärdiga försök att få upp ufoballonger i blåsten Foto: Håkan Blomqvist

Söndagens höjdpunkt var en två timmars föreläsning om problemet att identifiera ubåtar där två sakkunniga experter delgav sina erfarenheter. Likheten och problemen med att identifera ufofenomen var slående. Kunskap i vittnespsykologi är a och o i dessa sammanhang. För övrigt gav Clas Svahn tips om hur man hittar fakta på nätet och Tobias Lindgren berättade hur svenskt luftrum fungerar med olika flygzoner. Slutligen fick alla en genomgång av rapportcentralens nya uppbyggnad där Tobias Lindgren blir ansvarig med fyra gruppledare till hjälp: Kaj Hahne, Joakim Eriksson, Anders Berglund och Tage Bång.

Ole Jonny Braenne (t v) och Anders Liljegren på fältundersökarkursen

Som helhet en intensiv men lyckad kurshelg där alla uttryckte sin uppskattning, både gamla ufologer och nybörjare som för första gången fick möta det glada UFO-Sverigegänget.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i UFO-Aktuellt nr. 3, 2010)