David Spangler: Links with space

Findhorn – ufo och naturmystik

Det lilla samhället Findhorn i norra Skottland har aktualiserats den senaste tiden, mycket på grund av ledaren, Peter Caddys, svenska föredragsresa. Som s k nyatidsålderscentra är det närmast unikt. Några få personer har med idealism och offervilja byggt upp ett fungerande samhälle på en ogästvänlig och till synes ofruktbar plats. Att man lyckats beror till stor del på, menar man, att kontakt upprättats med devor av skilda slag. Med dessas hjälp har en öken bokstavligen fåtts att blomma i Findhorn. Förutom kontakt med naturväsen påstår man också stå i telepatisk förbindelse med rymdvarelser. Links with space är titeln på ett litet häfte av Findhornmedlemmen David Spangler. Häftet har nu kommit i sin tredje upplaga, så intresset verkar stort. Det innehåller bl a meddelanden från ett devaväsen samt en person som kallar sig John.

Det kan kanske anses som oegentligt att ta upp ett häfte med så uppenbart lite att ”ta på”. Medges också att de flesta dylika meddelanden brukar vara en tröttande och ”smörig” läsning utan synbart värde. Även Links with space har något av denna tendens men innehåller också en intressant förklaring av ufofenomenet, en förklaring nära nog identisk med Keel & Vallees. På en fråga angående eventuellt fientliga kontakter svarar personen John följande: ”En del rymdfenomen, både positiva och negativa, har inte varit verkliga interplanetariska kontakter alls utan materialisationer av astrala mönster och tankeformer skapade av, skall vi säga, science-fictionsprojektioner såväl som mönster skapade i forntida civilisationer som t ex Atlantis.” Denna märkliga teori är inte ny utan finns i lite andra formuleringar representerad i den ockulta traditionen, kanske speciellt hos teosoferna. Även den franske filosofen René Guénon talar om ”psykiska rester”, deras påverkan och manifestationer. (1)

Den litterärt intresserade kommer säkert att tänka på författare som H P Lovecraft och Colin Wilson (2) som båda tagit upp föreställningen om ”gamla gudar” som vaknat upp och sprider skräck hos det tjugonde århundradets människor. Det ter sig som om denna föreställning på något vis ligger i det kollektiva omedvetna, som någon slags arketyp för att tala i Jungs termer. Som förklaring på det minskade antalet rent fysiska kontakter berättar John att det stora antalet kontakter i början på 50-talet var en tillfällig aktion som sattes i gång på grund av att förhållandena då var speciellt kritiska för jorden. Denna kris är nu över, meddelar han. ”De flesta rymdkontakterna kommer nu att ske på ett naturligt sätt, på de eteriska och själsliga planen.” De är naturliga därför att rymdvarelserna menar sig ha sin tillvaro i den eteriska världen. Lustigt nog har några svenska kontaktpersoner jag talat med givit samma förklaring på det minskade antalet fysiska kontakter.

Den sista artikeln i Spanglers häfte är meddelanden från en ängel eller deva. Här ges den kända förklaringen till jordens elände, att vår planet varit skola och förvisningsanstalt för vårt solsystems bråkstakar och negativa väsen. Detta offer från jorden sida påstås nu vara till ända och en annan planet skall få agera ”soptunna” medan vår jord går mot en ljus tidsålder. Onekligen en tilltalande apokalyptisk vision, en vision som bl a Findhornsamhället tagit på sig att arbeta för.

Blandningen av ufo och naturmystik tycks ligga i tiden. Intresset för böcker av typ Tolkien samt den gröna vågen pekar i samma riktning. Kritiker må orda aldrig så mycket om ockulta vågen och irrationalism men i vår krassa materialistiska värld skadar det inte med lite naturmystik som motvikt. En poetisk-mystisk naturkänsla har legat som grund hos många stora författare och vetenskapsmän. Trots en del invändningar ser jag Findhorn som ett positivt och sunt fenomen i vår tid.

René Gueénon. The reign of quantity & the signs of the times. Penguin 1972, s. 221-228.

  1. Temat behandlas bl a i Colin Wilsons The mind parasites samt i flera böcker av H P Lovecraft t ex Dagon, the survivor and others och The doom that came to Sarnath. Lovecreats s k Cthulhu-myt har livligt diskuterats, se Lin Carter. Lovecraft: A look behind the Cthulhu mythos.

David Spangler. Links with space

Findhorn Foundation, Skottland 1971

Hft. 41 s.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i AFU Nyhetsblad nr. 10, april-juni 1977)