Hidden realms, lost civilizations, and beings from other worlds

Var går gränsen mellan myt och gåta, mellan legend och verklighet? I ufologins fascinerande undergroundvärld av märkliga berättelser och upplevelser är det inte alltid så lätt att avgöra. Särskilt när det gäller kontaktfall är det ofta svårt att bedöma var gränsen går mellan yttre händelser och inre ”verklighet”. Men oavsett graden av trovärdighet är det för den aktive ufologen viktigt att känna till de myter, legender och berättelser som rör sig i gränslandet. Trots allt vet ju faktiskt inte vad det egentligen är vi undersöker. Så kunskap om och en rimlig öppenhet, även för det fantastiska, kan vara ett bra förhållningssätt. En bra guide i detta gränsland är Hidden realms, lost civilizations, and beings from other worlds av den amerikanske ufologen Jerome Clark. Han har varit en av frontfigurerna inom internationell ufologi alltsedan 1960-talet. Författare till mer än tjugo böcker inom våra områden, inte minst det imponerande uppslagsverket The UFO encyclopedia i tre volymer. Clark har också varit redaktör för Fate magazine och är sedan flera år styrelseledamot i Hyneks Center for UFO Studies. Mindre känt är att han också är låtskrivare till storheter som Emmylou Harris med flera.

Hans senaste bok ger en god sammanfattning av ett antal tema inom ufo och forteana. Den är uppdelad i tre delar varav den första, Earth´s secret places, behandlar Atlantis, Lemurien, Mount Shasta och berättelser om underjordiska varelser. 21 sidor ägnas åt Raymond Palmer och Richard Shavers minst sagt fantastiska historier. För mig helt nytt var en dokumentation av tidiga ufo-observationer kring Mackenzie Mountains i nordvästra Kanada. Här figurerar samma legender som kring Mount Shasta (en hemlig grupp dold i berget) och Clark har grävt fram gamla tidningslägg från 1941 som berättar om ljusfenomen och okända farkoster som stiger upp från berget och försvinner med stor hastighet.

Del två har fått namnet The alternate solar system och är en genomgång av astronomers, författares, mediers och kontaktpersoners påståenden om invånare på andra planeter i vårt solsystem. Förutom klassiska kontaktpersoner som George Adamski, Howard Menger, Truman Bethurum finner vi också Emanuel Swedenborg, H G Wells och Camille Flammarion. Här kan man verkligen tala om ett alternativt solsystem som knappast stämmer med vetenskapens fakta.

Tredje delen, Between this world and the otherworld, behandlar huvudsakligen forteana: älvor, spökarméer, sjömonster, drakar och 1800-talets mystiska luftskeppsobservationer. Clark är något av expert på luftskeppsobservationerna över USA 1897 och det var dessa rapporter som först fick honom intresserad av ufo 1964. I sista kapitlet ägnar han inte mindre än 31 sidor åt dessa ”aeronauts from the twilight zone”. Trots att många rapporter har visat sig vara rena skämt är Clark förbryllad över många av berättelserna. Han skriver: ”Om inte de mystiska luftskeppen är dåliga beskrivningar av ufos så är det med andra ord troligt att de representerar något ännu mera gåtfullt.”

Hidden realms räknar jag till basböckerna inom vårt ämne. Kombinerar man den med Walter Kafton-Minkels Subterranean worlds: 100.000 years of dragons, dwarfs, the dead, lost races & UFOs from inside the earth, så är man väl hemmastadd i ufologins mytvärld.

Jerome Clark

Hidden realms, lost civilizations, and berings from other worlds

Visible Ink Press, Canton, MI, USA

300 s. ill.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i UFO-Aktuellt nr. 4, 2010)