Bertil Falk: Bortom vår verklighet

Bertil Falk, som är journalist på Kvällsposten, har tidigare skrivit boken Atlantis och svenskarna. Denna gång har han, som titeln antyder, koncentrerat sig på andra märkliga fenomen. Om någon trodde att vårt svenska storsjöodjur bara fanns omnämnt i folktron så bedrar han sig. Falk tar upp ett antal färska observationer, den senaste från 1973. Rapporter om sjöodjur har också inkommit från andra svenska sjöar. Svenska ”forteaner” förena eder, här finns många obanade stigar.

Att skriva en tefatsbok utan att hamna i ”Dänikentankar” är väl nästan omöjligt och inte heller Falk lämnar oss här i sticket. Både bibeln och våra egna gudamyter får nya tolkningar. Men det finns flera faror med detta tillvägagångssätt. Att ”leta tefat” i gamla religiösa skrifter bör man nog göra med en viss försiktighet. Många myter och religiösa berättelser är snarast att se som symboler och man bör akta sig för att se dem bokstavligt, som historiska händelser.


Naturligtvis kan Jesus har varit en astronaut och Betlehemsstjärnan ett rymdskepp men ur religionshistorisk synpunkt ligger en symbolisk tolkning närmare till hands. Jag vill bara ge ett exempel. Hesekiels vision tolkas ofta som en tefatslandning. Mindre känt är kanske att Hesekiels hjul och varelser är en av den judiska mystikens (kabbalismens) grundläggande symboler. Den betecknar vissa kosmiska väsen i en gren av kabbalan kallad Merkabah-mystiken. (1) En liknande tolkning finner vi också i teosofin där Hesekiels hjul anses symbolisera zodiaken. (2)

Det kanske intressantaste kapitlet i boken handlar om Jessup och de s k Philadelphia-experimentet. Enligt uppgift skall den amerikanska marinen 1943 ha lyckats teleportera ett krigsfartyg från Philadelphia till Norfolk och tillbaka varvid de ombordvarande sjömännen till stor del skulle ha blivit mentalt störda. Falk har i det här fallet kompletterat ryktena med en del egna källforskningar.

Som helhet är boken intressant och stimulerande men man saknar i vissa avsnitt den parapsykologiska-ockulta tolkningen.

Se bl a följande verk av Gershom Scholem: ”Jewish gnosticism, merkabah mysticism and talmudic tradition”, samt ”On the Kabbalah and its symbolism”.

2. H P Blavatsky. Isis Unveiled, II, s. 456.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i AFU Nyhetsblad, nr. 4, okt-dec. 1975)