Forskning och new age formade UFO-Sverige

För dagens unga ufologer ter sig 1970-talet sannolikt som en mycket avlägsen värld. Då fanns inga smartphones, ingen Facebook. Det var en fördigital värld där man kommunicerade med gammaldags telefoner och brev skrivna för hand eller på skrivmaskin. Människor samlades i stora skaror, även på mindre orter, för att lyssna på ufoföredrag. UFO-Sveriges riksstämma i Västerås 1975 lockade 600 åhörare. Idag är lokala ufogrupper närmast historia. UFO-Sverige har nu tre lokalföreningar. Följ med mig på en tidsresa med några UFO-Sverigeminnen från 1972, när uforörelsen hade en tämligen annorlunda agenda.

”Skall man inom dagens politiska system ha framgång i att ta upp UFO-problemet som en betydelsefull fråga, måste det ske på grund av att en folkopinion kräver det.” Detta citat från UFO-Sveriges grundare och första ordförande Carl-Azel Jonzon (CAJ) ger en god sammanfattning av hur organisationen då såg på ufofrågan och hur man ville arbeta. Citatet är hämtat från en ledare i UFO-Sveriges dåvarande tidskrift UFO-Information nr. 2, 1972. Information och lobbying blev från början nyckelord i UFO-Sveriges ideologi. Man ville skapa en folkrörelse som framför allt förändrade attityden hos allmänheten till fenomenet. "Först därefter kan också forskningsmässiga insatser komma att få sin verkliga betydelse", skrev man i idéprogrammet 1973. Tanken var att en stark folkrörelse skulle på politisk väg tvinga myndigheterna att starta ufoforskning. Självklart var också att man då skulle komma fram till UFO-Sveriges ståndpunkt att ufo representerade utomjordiska rymdskepp.

Carl-Axel Jonzon (Karl Axel Jonzon) är idag 91 år men skriver då och då fortfarande om ufo i sin blogg, UFO med mera. Efter mycket hårt arbete åren 1968-1969 lyckades han och den lokala gruppen UFO-Motala ena de dåvarande sex eller sju ufogrupperna i Sverige och grunda riksorganisationen UFO-Sverige under en konferens i Motala påsken 1970. Carl-Axel Jonzon var ordförande under pionjäråren 1970-1975. Den nya organisationen kom att totalt förändra uforörelsen i Sverige. Lokala ufogrupper bildades i en fenomenal takt i de flesta städer och även mindra orter. I slutet av 1972 fanns 50 ufogrupper registrerade inom UFO-Sverige.

Min AFU-kollega Anders Liljegren hade bildat Norrköpings UFO-förening 1970 och jag skapade den lokala gruppen UFO-Södertälje samma år. Med tiden blev Andes Liljegren ansvarig för UFO-Sveriges rapportcentral och jag hade hand om organisationens informationscentral. Ufogrupper med många medlemmar utvecklades tidigt i städer som Sundsvall, Stockholm, Ludvika och Södertälje. UFO-Södertälje hade vi utgången av 1972 inte mindre än 50 medlemmar.

Under pionjäråren i början av 1970-talet var UFO-Sveriges ideologi en blandning av tämligen naiv New Age-filosofi och forskningsinriktad fältundersökning. Det framstod mycket tydligt vid riksstämman i Motala i april 1972. Anders Liljegren höll ett föredrag om UFO-rapporter under 1971. Men under samma konferens höll också Raymond Andreasson ett föredrag där han kombinerade matematik och bibelstudier och utifrån den grunden försökte övertyga åhörarna om att den heliga staden var belägen inuti månen och att tidens ände var nära.

Under hösten 1972 initierade jag en ny form av möten, så kallade planeringskonferenser, inom UFO-Sverige. Tanken var att skapa ett forum för en mera öppen och informell diskussion och samvaro samtidigt med planering av olika projekt. Den första planeringskonferensen arrangerades i Södertälje den 26 augusti 1972. Under det här mötet presenterade Anders Liljegren bland annat sitt forskningsprojekt angående spökraketerna 1946.

Under 1972 förbättrades UFO-Sveriges dåvarande tidskrift UFO-Information både vad gäller innehåll och tryck, vilket resulterade i många nya prenumerationer, även från olika folkbibliotek runt om i landet. I och med riksorganisationens bildande 1970 startade för första gången i Sverige systematiska fältundersökningar och dokumentation av ufofall i Sverige. Dessa publicerades sedan i UFO-Information. Kvalificerade och kunniga medarbetare började publicera artiklar i tidskriften samtidigt som det fördes en intensiv debatt både internt och i media.

Trots dessa förbättringar var UFO-Sveriges ideologi och aktiviteter under 1970-talets början huvudsakligen inriktade på information och lobbying för att övertyga allmänhet och myndigheter om tefatens utomjordiska verklighet. Under den andra planeringskonferensen 25 november 1972 i Södertälje försökte Anders Liljegren och jag initiera en ändrad inställning och policy vad gäller forskning samt även förslag till en ökad demokratisering av UFO-Sverige. Tyvärr utan större genomslag. Denna skillnad i inställning till ufofrågan resulterade till slut i bildandet av AFU den 17 mars 1973.

UFO-Sverige fortsatte dock att utvecklas trots en del kriser och konflikter som ibland hotade organisationens fortsatta existens. Nya kunniga och engagerade ordförande och aktiva medlemmar utförde ett imponerande arbete med att förbättra kvalitet på undersökningar och en seriösare ideologisk framtoning. Idag är UFO-Sverige en väl fungerande riksorganisation med cirka 600 medlemmar. Aktiviteter och konferenser arrangeras kontinuerligt, vilka också fungerar som viktiga sociala träffpunkter för ufointresserade. AFU, som 1986 blev en del av UFO-Sverige, är idag världens största arkiv och bibliotek i sitt slag. Detta gör UFO-Sverige till en unik organisation, även i ett internationellt perspektiv.

Det är en speciell och fascinerande upplevelse att ha varit involverad i en organisation i 50 år. En livsresa fylld med intressant och spännande arbete och studier, som också resulterat i många goda vänner och oförglömliga minnen. Den 17-19 april firar UFO-Sverige 50-års jubileum i Norrköping. Missa inte detta unika jubileum med föredrag, utställning, visningar av AFU med mera.

Håkan Blomqvist

Publicerad i UFO-Aktuellt nr 1, 2020