Hade UFO-Sverige funnits utan CAJ?

Hade det funnits något UFO-Sverige idag om det inte varit för Carl-Axel Jonzon (CAJ)? Frågan kan naturligtvis inte få något svar, men när beskedet om att initiativtagaren till riksorganisationens grundande avlidit måndagen den 6 april, så kunde jag ändå inte låta bli att undra hur den svenska uforörelsen skulle sett ut idag utan Carl-Axel Jonzons handlingskraft och envishet?

Tillsammans med ett antal ufointresserade grundade Carl-Axel Jonzon föreningen UFO-Motala 1968. Han ville föra upp ufofrågan på en högre nivå genom att skapa en riksorganisation för ufofrågor. Flera ufologer var inne på samma tanke åren 1968-1970. Men det blev CAJ, tillsammans med medlemmarna i UFO-Motala, som lyckades samla några lokala ufogrupper och bilda riksorganisationen UFO-Sverige under en konferens i Motala påskhelgen 1970. Det formella beslutet togs söndagen den 29 mars 1970.

Sommaren 1970 hade min skolkamrat Kjell Jonsson och jag börjat ett mera aktivt ufointresse och vi kontaktade de föreningar som då fanns. I september skrev jag till CAJ och han svarade med en förfrågan om vi kunde bilda en lokalförening till UFO-Sverige i Södertälje. Eftersom både Kjell och jag gick sista året på gymnasiet var vi tveksamma om vi skulle ha tid med en förening.

Allting förändrades dock den 21 november 1970 när Kjell Jonsson och jag blev hembjudna till kontaktmannen Sten Lindgren på Lidingö. Han hade grundat Intergalaktiska Federationen (IGF) 1965 och nu förklarade han för oss att CAJ var utvald av rymdmänniskorna att leda riksorganisationen. Med sådan hjälp från ovan kunde vi naturligtvis inte säga nej så Kjell och jag bildade UFO-Södertälje och meddelade CAJ vårt beslut. En mycket nöjd Carl-Axel Jonzon svarade den 25 november: ”Tack för brev, och ett välkommet sådant. Så jag säger ”GRATULERAR” och hoppas vi skall trivas tillsammans.”

CAJs grundidé var inte att skapa en organisationen för ufoforskning utan han ville bygga en stark folkrörelse av ufoföreningar, en politisk lobbyorganisation som skulle tvinga myndigheterna att starta ufoforskning. På riksstämman 1970, då UFO-Sverige formellt bildades, togs beslutet att arbeta för ett "officiellt erkännande av de flygande tefatens utomjordiska ursprung". Metoden för att nå detta mål resultat var massiva informationskampanjer till allmänhet, myndigheter och media, något som präglade UFO-Sverige under de första åren på 1970-talet.

Journalisten Duff Deutgen i Norrländska Socialdemokraten 15 april, var den första att publicera en intervju med CAJ efter riksstämman 1970. Rubriken löd: Varelser från rymden – har landat i Sverige. Där förklarar CAJ sin syn på saken: ”De svenska myndigheternas förklaringar är mycket mer fantastiska än verkligheten. Visst finns det övertygande bevis för att vi har besök av utomjordiska varelser med en hög teknisk civilisation. Att myndigheterna i Sverige och USA inte vill erkänna detta beror på att man slår vakt om oljeintressena… Min uppfattning är att dessa varelser ligger bakom mänsklighetens existens på jorden… Jag är övertygad om att vi står under observation av utomjordiska varelser. Senast i vinter har jag flera gånger iakttagit signaler i olika färger från rymden.”

Hösten 1970 var jag rejält skoltrött och hoppade av gymnasiet med bara en termin kvar. Istället började jag i januari 1971 på Statens Skola Vuxna, Norrköping, där jag fick läsa i min egen takt. I Norrköping träffade jag också Anders Liljegren, som 1970 bildat Norrköpings UFO-förening. Vi blev snart goda vänner och den 31 oktober 1971 for vi till CAJ som då bodde i Fornåsa utanför Motala. I min dagbok för den 31 oktober skriver jag: ”Var hos CAJ med Anders Liljegren. Vi diskuterade hela dagen. Fick UFO-märken för 50 kr. Kom hem till Norrköping ca halv 12. Anders och jag satte upp UFO-märken på vägen”.

Fulla av entusiasm efter mötet med CAJ klistrade Anders och jag upp UFO-Sverigemärken på lyktstolpar och annat på hemvägen. Under mötet berättade CAJ inte bara om UFO-Sverige och hur vi skulle jobba utan också om egna upplevelser av UFO och paranormala fenomen, bland annat att han utvecklat psykiska krafter. Med dessa hade han bland annat lyckats stanna en fullsatt buss men också missbrukat sina krafter. Därför tog han på sig, som en slags personlig karma, uppgiften att grunda UFO-Sverige.

Carl-Axel Jonzons uttalanden i massmedia och syn på hur UFO-Sverige skulle arbeta orsakade av naturliga skäl snart gnissel i leden. Flera avhopp gjordes under UFO-Sveriges första år. Anders Liljegren, Kjell Jonsson och jag lämna riksorganisationen den 17 mars 1973 och bildade AFU.

Med tiden blev UFO-Sverige alltmer seriöst i arbetssätt och ideologi, mycket tack vare nya medarbetare. Ändå präglades riksorganisationen i hög grad av CAJs åsikter i ledare i UFO-Information och massmedia. Den 13 juni 1976 skrev jag ett lite försonande brev till CAJ med följande synpunkter: ”Det gläder mig att se att UFO-Information blir bättre och bättre. Den har nu fått en allsidighet som gör den unik bland nordiska UFO-tidskrifter. Vad jag tycker är lite tråkigt är att du så benhårt kör med att tefaten är utomjordiska. Det måste stå klart för dig att detta bara är en aspekt på problemet. Tefaten är uppenbarligen en blandning av många fenomen där många måste klassificeras som rent psykiska… Även om vi har lite olika arbetssätt och policy så anser jag det viktigt att man erkänner varann. Man bör i all vänlighet kunna risa och rosa varandras synpunkter. Med dessa förhoppningar avslutar jag det här brevet och önskar dig lycka till i fortsättningen.”

Något svar på brevet fick jag aldrig och CAJ fortsatte driva sin linje i UFO-frågan. Åren 1979-1980 blev den interna kritiken mot CAJ så massiv att han hoppade av UFO-Sverige och under några år fortsatte att ge ut UFO-Information.

Carl-Axel Jonzon var en unik personlighet med många intressanta och märkliga upplevelser som han omnämnde i flera sammanhang och även skrev ner i UFO-Information och senare i sin blogg UFO – med mera. Det skulle vara intressant att sammanställa alla dessa upplevelser och observationer till ett samlat dokument. Carl-Axel Jonzon var en handlingskraftig och kontroversiell ufolog. Med honom försvinner en del av svensk ufohistoria. Till stor del har vi CAJ att tacka för att UFO-Sverige finns idag.

Håkan Blomqvist

Publierad i Rapport-Nytt nr 2, 2020