Cultuur‎ > ‎Kunst‎ > ‎

Zonneveld

Midden in Saltshof ligt een grote open cirkel. Bij de inrichting van dit centrale plein is ook de Leefbaarheidsgroep betrokken geweest. De gemeentelijke commissie beeldende kunst heeft onze uitgangspunten onderschreven. Het moest een werk worden waarbij het hele plein moest worden ingericht. We wilden geen geïsoleerd beeldje tussen groen en schommel. Het moest de vorm van het plein benadrukken, het zou betekenis mogen hebben en het mocht best wel groots worden aangepakt.

De kunstenaar Jan van IJzendoorn kwam uit de selectie als degene die het kunstwerk zou gaan ontwerpen en maken. Over zijn ontwerp was eenieder, zowel in de kunstcommissie als in de leefbaarheidsgroep, enthousiast. Het ontwerp maakt goed gebruik van de ruimte. Het bestaat uit een aantal ringen. Het plein wordt omzoomd door een hoge groene rand die echter doorzichtig is gehouden. Daarbinnen zijn twee series grote granieten stenen geplaatst in cirkels. In het midden is een kom, tevens de kern van het geheel dat zich oriënteert op de zon. Het Zonneveld werd in 1997 officieel geopend, niet geheel toevallig, op 21 juni om 12.00 uur.

Voor wie precies wil nalezen wat de betekenis van het Zonneveld is: we hadden met de kunstenaar een uitgebreid gesprek over zijn Zonneveld in Saltshof.
Subpagina''s (1): interview
Comments