De Stroom

Kunst langs de Randweg

De Woezik is in 2004 verblijd met nieuwe kunstwerken, op de splitsingen Randweg-Schoenaker en Randweg-Kavelpad. Ze vormen deel van een 'kunstomsingeling' van Wijchen door werken te plaatsen langs de ringwegen.

In onderstaand artikel wordt gesteld dat er over deze kunst "uitvoerig overleg is gevoerd met de leefbaarheidsgroepen". Dat is niet geheel juist. Wel zijn alle leefbaarheidgroepen betrokken geweest bij de eerste fase van het plan, niet bij de concrete invulling. Ook constateren we dat het grootste deel van de Woezik dus 'buitenrings' is... Dat neemt niet weg dat de Randweg best wel verfraaid mag worden.

---------------------------------------------------

Kunstwerken langs de ringweg

[De Gelderlander, 6-2-2004] Op zeven plaatsen langs de ringweg rond Wijchen verrijzen mogelijk nog voor de zomer ovale borden met foto's. De in totaal veertien borden zijn 1,6 meter breed en staan op 4,5 meter lange, gebogen palen. Samen vormen ze het kunstwerk De Stroom. Maker is de Vleutense kunstenaar Paul de Kort. De foto's op de borden tonen water in verandering: een wolk, dauw, regen, een plons, enzovoorts. Samen vormen ze een stroom, zoals de ringweg een stroom vormt rond Wijchen, dat ook wel 'Centrum in Tweestromenland' wordt genoemd. De foto's worden op een reflecterende folielaag aangebracht, zodat ze in het donker mooi oplichten, wanneer de koplampen van een auto er op schijnen. De als kunst vermomde verkeersborden, zoals de gemeente ze noemt, komen in tweetallen op plaatsen die toegang bieden tot het buitengebied van de gemeente. De locaties zijn: de splitsing van de Randweg-Noord en de Hernenseweg, de splitsing van de Westerdreef en de Ravensteinseweg, de rotonde van de Zuiderdreef en de Balgoijseweg, het kruispunt van de Nieuweweg, de Buys Ballotstraat en de Kamerlingh Onnesstraat, de splitsing van de Randweg-Noord en de Schoenaker, de splitsing van de Randweg-Noord en het Kavelpad en de splitsing van de Zuiderdreef en de Oosterweg.

Over het kunstwerk van Paul de Kort is uitvoerig overleg gepleegd met de leefbaarheidsgroepen, die zeer enthousiast waren. Begin maart komt er nog een informatieavond, waarop ook de kunstenaar zelf aanwezig zal zijn.

Volgens wethouder Hendriks zijn de veertien kunstborden op palen behoorlijk vandalisme-bestendig. De foto's blijven minstens tien jaar kleurecht en kunnen daarna voor een relatief klein bedrag (circa 250 euro per print) vervangen worden. De Stroom kost ongeveer 70.000 euro.

Het kunstwerk van Paul de Kort maakt deel uit van een groter kunstproject dat de komende jaren wordt afgemaakt. Dat project heet Panta Rhei (Grieks voor alles stroomt). Bij de zes ingangen vanaf de ringweg naar Wijchen-Centrum en langs de zeven toeritten naar woonwijken komen ook kunstwerken.

De gemeente Wijchen gaat hier nog kunstenaars voor zoeken. Op de nu aan Paul de Kort verleende opdracht solliciteerden destijds 38 kunstenaars.