Triskelion

Het kunstwerk voor De Suikerberg, op de speelplaats van de Paschalisschool, werd op 30 september 2009 onthuld. Het is van de hand van Diederik Klomberg. De gegeven thema's zijn: "verbinding, groei, ontwikkeling, beweging".

Hiernaast een video over hoe Triskelion tot stand kwam.

Diederik Klomberg zei zelf over Triskelion: "In 2008 werd mij gevraagd een kunstwerk te ontwerpen voor de nieuwbouw van de Brede School Woezik. Zoals gebruikelijk is bij zo'n opdracht werden een aantal randvoorwaarden geformuleerd:

Het zou mooi zijn als het kunstwerk zou uitnodigen tot spelen. Ook zouden het werk 'verbinding' moeten symboliseren, de verschillende onderdelen van het gebouw. Daarnaast werden de woorden 'groei','beweging' en 'ontwikkeling' genoemd verwijzend naar sport en onderwijs. Het speelplein werd genoemd als de meest geschikte lokatie voor het kunstwerk.

Het heeft geleid tot een ontwerp waarbij water het belangrijkste onderdeel is geworden. Water dat stroomt en alles verbindt op deze aarde in een eindeloze cyclus. Het kunstwerk bestaat uit een geul in antracietkleurig beton, 6 bij 6 meter, die drie spiralen met elkaar verbindt. Op gezette tijden stroomt hier doorheen water waarbij de beweging in tegengestelde richtingen de spiraalvormige geul volgt. Je kunt er balletjes of bootjes in laten meedrijven of bruggetjes bouwen over de geul en zo je eigen traject bepalen. Het lijkt ook op een labyrint waar je je weg in moet vinden maar waar het beginpunt en eindpunt altijd hetzelfde is. Het doet ook denken aan de cirkelpatronen van regendruppels in een plas water. De verbeelding van zowel eeuwigheid als tijdelijkheid."

Voor meer informatie over het werk van Diederik Klomberg zie: www.klomberg.info.


In overleg met Diederik Klomberg is in 2019 het kunstwerk ivm technische storingen verhuisd naar het Mozaik.