Googlen kieltolistalla

Googlen kieltolistalla

Miten saan selville onko webbisivustoni Googlen kieltolistalla?

Voit kysyä itseltäsi onko webbisivustosi Googlen kieltolistalla ehkä siitä syystä, että olet voinut lukea tai kuulla, että niin voi tapahtua useasta syystä. Esimerkiksi useiden samansisältöisten webbisivustojen luominen tai sellaisten sivujen luominen, joissa ei ole minkäänlaista alkuperäistä sisältöä ja joissa on liikepartnerilinkkejä voi saattaa sinut Googlen rangaistuslistalle. Jotkut ihmiset ovat esimerkiksi luoneet valehakemistosivuja käyttäen DMOZia ja Googlen AdSense-mainoksia tai muita liikepartneriohjelmia vain saadakseen rahaa kun ihmiset naksauttavat linkkejä ja jotkut ovat tehneet tietokoneohjelmien avulla suuria määriä linkkisivuja, ym.

Ota yhteyttä Googleen?

Yhteyden ottamisesta Googleen ei ehkä ole apua, koska Googlen työntekijöillä ei ole aikaa antaa tarkasti palautetta siitä miksi jokin sivusto on laitettu rangaistuslistalle, koska Google käyttää tietokoneohjelmia nimeltään "hakukonebotit" (tai hämähäkit) kulkeakseen sivustoja läpi sivulta toiselle linkkien välityksellä. Siksi haluat ehkä itse tarkistaa ainakin neljä asiaa sivustosi suhteen: 1) onko sivustosi rangaistuslistalla, 2) linkittääkö yksikään Googlen välimuistissa oleva webbisivu sinun sivustoosi, 3) pääsevätkö hakukoneet sivustollesi ja 4) käytätkö spämmäystekniikkaa. Tämä artikkeli tarjoaa tee-se-itse (TSI) ohjeita. Tämä artikkeli ei anna täydellistä vastausta, koska jokainen sivusto on oma yksittäinen tapauksensa. Tämä artikkeli antaa vihjeitä sen suhteen, mikä ongelma voisi olla ja miten voit löytää mahdolliset syyt.

1) Onko sivustosi todella rangaistuslistalla?

Jos voit löytää yhden tai useamman sivun, joka on Googlen välimuistissa käyttämällä sivustohakua [site:sinun.sivustosi] (esimerkiksi site:google.com), et ole kieltolistalla. Jos et pysty löytämään yhtäkään webbisivua Googlen välimuistissa sivustoltasi, se ei välttämättä tarkoita että sivustosi on Googlen kieltolistalla (katso 2).

2) Onko yksikään Googlen indeksissä oleva sivu linkittänyt sinun sivustoosi?

Jos sivustosi on uusi, yksi syy siihen ettei sivuja ole Googlen indeksissä on se, että yksikään Googlen indeksissä oleva sivu ei ole linkittänyt sinun sivustoosi. Jos sivustosi oli ollut Googlen indeksissä vuosia, muttei ole enää, niin sitten sivustosi voi olla Googlen rangaistuslistalla tai olet voinut tehdä sellaisia muutoksia sivustoosi, että hakukonebotit eivät enää pääse sivustoosi (katso 3).

3) Pääsevätkö hakubotit sivustollesi?

Toinen ongelma voi olla siinä, että hakukonebotit eivät pääse sivustollesi. Esimerkiksi hakukonebotit eivät yleensä (jos koskaan) seuraa JavaScript-uudelleenohjauksia. Jos sinulla on aloitussivu, jota käytetään vain uudelleenohjaamaan sivuston pääsivulle käyttämällä vääränlaista uudelleenohjausta, hakukonebotit eivät ehkä ymmärrä aloitussivuasi eivätkä täten indeksoi pääsivuasi eivätkä pääse muille sivuille. Voit itse tarkistaa, pääsevätkö hakukonebotit sivustollesi käyttämällä webbiselainta nimeltä Lynx (tai Amayaa) ja yritä mennä pääsivulle. Jos et näe mitään pääsivullasi Lynxillä etkä voi mennä muille sivuille, silloin todennäköisesti hakubotitkaan eivät pysty tekemään siten. Jos jostakin syystä et pysty imuroimaan tai asentamaan Lynxiä tai Amayaa tietokoneellesi, voit ainakin poistaa JavaScriptin ja evästeet käytöstä (jos selaimesi tukee niitä) selaimessasi emuloidaksesi hakukonebotteja.

4) Mistä tietää, onko webbisivusto kieltolistalla?

Google käyttää algoritmeja saadakseen selville, yrittääkö joku spämmätä hakukonetuloksia. Esimerkiksi jotkut ihmiset tekevät eri sivustoja samalla sisällöllä, koska he luulevat he voivat löytyä helpommin hakukoneilla. Google sanoo antavansa asianmukaisia hakutuloksia: "You'll see only pages that are relevant to the terms you type" http://www.google.com/technology/whyuse.html Monistettu sisältö ei ole asianmukaista sisältöä, joten Google poistaa sellaisen sisällön indeksistään. Muita spämmäyskeinoja tai tekoja, jotka voivat saada sivustosi kieltolistalle, mainitaan Googlen webbiylläpitäjäsivuilla http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769#quality ja niitä ovat esimerkiksi: - piilotettu teksti ja piilotetut linkit - avainsanojen tunkeminen sivulle - linkkiteemat, jotka on suunniteltu nostamaan sivustosi sijoitusta hakutuloksissa - linkitys huonoihin naapurustoihin - kavalat uudelleenohjaukset - verhoaminen - porttisivujen luominen vain hakukoneille Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, miten voit selvittää spämmäätkö esimerkiksi siinä tilanteessa, että et ole itse suunnitellut ja luonut webbisivujasi tai et ole varma mitä olet mennyt tekemään eri ohjelmilla. Jotkin webbisivustot voivat luvata, että niiden ohjelmistot eivät aiheuta harmia webbisivustollesi tai eivät kerro, että joudut ongelmiin, jos käytät niiden ohjelmia. Voi viedä aikaa tarkistaa itse jokainen webbisivu ja jokainen ulosmenevä linkki, mutta se voi olla sen arvoista:

4.1 Piilotettu teksti ja piilotetut linkit Sinun pitäisi pystyä näkemään piilotettu teksti ja piilotetut linkit naksauttamalla webbisivun taustaa ja painamalla Ctrl + a näppäimistöltä (tai valitse webbiselaimen valikosta "Edit", "Select All" tai vastaavaa).

4.2 Monistettu sisältö Tee fraasihaku joillekin pääsivusi osille (esimerkiksi sivuotsikosta tai muista otsikoista) ja mahdollisesti joillekin muillekin sivuille. Esimerkki: Jos haluat tietää onko Googlen ohjenuorapääsivusta webbiylläpitäjille kopioita, tee esimerkiksi haku ["Following these guidelines will help Google find, index, and rank your site"]: http://www.google.com/search?&q=%22Following+these+guidelines+will+help+Google+find%2C+index%2C+and+rank+your+site%22

4.3 Avainsanojen tunkeminen sivulle Jos sinulla on (varsinkin ei asiaan liittyviä) avainsanoja avainsanojen jälkeen, sitä kutsutaan avainsanojen tunkemiseksi sivulle. Esimerkki lyhyestä avainsanalistasta: Google, games, entertainment, news, weather, cars, computers, cameras, phones, Yahoo, food, banana, apple, tea, coffee, MSN, physics, chemistry, women, single, cooking, sports, health, football, soccer, bowling, skating, billiards, tennis, chess, Montana, Colorado, Texas, Mexico, Calgary, Africa, Asia, Europe, USA, Australia, pets, business, money, insurance, shopping, ...

4.4 Linkkiteemat Saadaksesi selville, käyttääkö webbisivustosi linkkiteemaa, sinun pitää ehkä naksauttaa jopa satoja linkkejä webbisivustollasi löytääksesi automaattisesti luotuja linkkisivuja. Sellaiset linkkisivut voivat sisältää ei asiaan kuuluvia mutta myöskin joitakin asiaan kuuluvia linkkejä. Sellaiset sivut todennäköisesti näyttävät siltä kuin ne olisi luotu tietokoneohjelmistolla sen sijaan, että joku ihminen olisi tarkistanut sivut ennen niiden hyväksymistä linkkisivulle.

4.5 Linkitys huonoihin naapurustoihin Sinun kannattaa välttää linkittämästä huonoihin naapurustoihin, koska Google seuraa linkkejä saadakseen selville kuka linkittää millekin sivustolle ja sillä tavalla Google saa selville spämmäyksentunnistusalgoritmeja käyttäen mitkä sivustot yrittävät spämmätä hakukoneita: "Make sure that other sites link to yours. Links help our crawlers find your site and can give your site greater visibility in our search results." http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=34397&topic=8523 Google esimerkiksi varoittaa webbisivustoista, jotka takaavat korkean sijoittumisen hakutuloksissa ja/tai tarjoavat linkkiteemoja: "No one can guarantee a #1 ranking on Google." "Avoid SEOs that talk about the power of "free-for-all" links, link popularity schemes, or submitting your site to thousands of search engines." http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35291 Takaamiset korkeasta sijoittumisesta hakutuloksissa ja lupaukset saada rahaa linkittämällä sivustoon voivat näyttää alla olevien esimerkkien kaltaisilta: "RANK HIGH IN SEARCHES!!!", "IMPROVE YOUR GOOGLE RATING!!!", "INCREASE LINK POPULARITY!!!", "LINK EXCHANGE!!!", "TOP RANKING GUARANTEED!!!", "AFFILIATE PROGRAM!!!", "EARN CASH BY LINKING TO US!!!", "RECEIVE COMMISSION!!!", "GET MONEY FAST!!!". Huonossa naapurustossa oleva webbisivusto ei ehkä ole Googlen kieltolistalla, mutta sivustot jotka esimerkiksi käyttävät sen ohjelmistoja luodakseen linkkisivuja voivat joutua Googlen kieltolistalle, koska automaattisesti luodut linkkisivustot ovat turhaa sisältöä hakukonetuloksissa. Katso myös "Miten saan selville linkitänkö sivustolle, joka tarjoaa liikepartneri-ohjelmaa?".

4.6 Linkitys kieltolistalla oleviin webbisivustoihin Webbisivustot, jotka jotka yrittävät huijata hakukoneita, eivät ole tervetulleita Googlen indeksiin. Jos webbisivusto on Googlen kieltolistalla, sen sivuston jokaisen sivun PageRank on 0/10 eikä mikään sivuston sivu ole Googlen indeksissä, mutta asia ei ole niin yksinkertainen, kuten voit huomata alla olevasta tekstistä. Yksi kieltolistalla olevan webbisivuston oire on se, että PageRank (jonka voi nähdä Googlen Työkalurivillä http://toolbar.google.com/) on 0/10 jokaiselle webbisivuston webbisivulle. Toisaalta kyse voi olla siitä, että sivusto on niin uusi että Google ei ole vielä indeksoinut sitä tai että sillä on vain muutama sisääntuleva linkki. Toinen kieltolistalla olevan webbisivuston oire on se, että sille sivustolle ei ole yhtään hakutulosta sivustohaulla [site:tutkittava.sivusto]. Toisaalta kyse voi olla siitä, että sivusto on niin uusi että Google ei ole vielä indeksoinut sitä tai että sillä on vain muutama sisääntuleva linkki. Koska PageRank-arvo 0/10 tai ei yhtään hakutulosta sivustohaulle ei välttämättä tarkoita, että sivusto on kieltolistalla, on viisasta tarkistaa jokainen webbisivusto jolle aikoo linkittää vaikka olisit tarkistanut PageRank-arvon ja tehnyt sivustolle sivustohaun. Jos ajattelet, että sivusto käyttää spämmäystekniikkaa tai jos vain olet epäluuloinen sivuston suhteen, et ehkä halua linkittää kyseiselle sivustolle. Koska jotkin sivustot voivat päättää käyttää spämmäystekniikoita myöhemmin, voisit tarkistaa jokaisen webbisivuston jolle linkität kerran 2 viikossa epäilyttävien muutosten varalta. Koska olisi liian helppoa saada kilpailija kieltolistalle linkittämällä kilpailijaan, Google ei laita sivustoa kieltolistalle jos spämmääjä linkittää sivustollesi. Mutta linkittäminen spämmääjään tai huonoon naapurustoon voi saada sivustosi kieltolistalle. Siksi sinun tulisi olla varovainen sen suhteen, keneen linkität.

4.7 Kavalat uudelleenohjaukset Jos menet jollekin webbisivuistasi ja välittömästi joudut uudelleenohjatuksi jollekin toiselle sivustolle, se voi tarkoittaa että jokin on vialla (kaikki uudelleenohjaukset eivät ole vääriä). Esimerkiksi jos webbisivustosi käsittelee autoja ja mennessäsi yhdelle webbisivuistasi joudut uudelleenohjatuksi ostossivustolle, sinun pitäisi tulla epäluuloiseksi ja kysyä asiasta webbisuunnittelijaltasi. Tai jos webbisivullasi on linkki autonvalmistajan webbisivustoon, mutta kun naksautat linkkiä, joudutkin webbisivulle, joka myy vakuutuksia.

4.8 Verhoaminen Jotkut ihmiset luovat webbisivuja, jotka näyttävät erilaisilta hakukoneille ja ihmisille. Sivut voivat näyttää erilaisen tekstin vain tekstiä näyttävällä Lynx-selaimella verrattuna siihen miltä sivut näyttävät webbiselaimella, jossa JavaScript on laitettu päälle. Esimerkiksi Internet Explorerissa ja Mozilla Firefoxissa voit kytkeä JavaScriptin päälle tai pois päältä.

4.9 Porttisivujen luominen vain hakukoneille Jotkin sivut on voitu luoda vain sitä varten, että ne johdattavat vierailijan sivulle, jonka spämmääjä yrittää saada sijoittumaan korkealle hakutuloksissa. Kun sellaista webbisivua katsoo tarkkaan, voi huomata että sivulla ei ole mitään sellaista, mitä ihminen lukisi. Se voi sisältää yhden tai useamman linkin samalle sivulle, jonka spämmääjä yrittää saada sijoittumaan korkealle. Mitä enemmän on webbisivustoja joille linkität, sitä enemmän aikaa menee tarkistaa linkit, mutta se voi olla sen arvoista! Lopulta SINÄ päätät poistatko joitakin tai et yhtäkään linkkiä.

5) Mitä jos todennäköisesti olen Googlen kieltolistalla?

Jos olet sitä mieltä, että olet Googlen kieltolistalla, siisti jokainen osio jokaiselta webbisivulta webbisivustoltasi ja kun olet tehnyt mahdolliset muutokset, lähetä uudelleenindeksointipyyntö (re-inclusion request) Googlelle menemällä sivulle

http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35843

Lisätietoja:

http://www.google.com/support/webmasters/

http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=34443&topic=8523

Aikaa uudelleenindeksointiin voi kulua 2 viikosta kuukauteen tai pitempäänkin. Tee sivustohaku [site:sinun.sivustosi] joka päivä saadaksesi tietää koska olet jälleenindeksoitu. Muuten, voit olla myöskin kiinnostunut tarkistamaan sivustosi spämmäystekniikoiden tai muiden ongelmien suhteen joillakin webbiylläpitäjätyökaluilla, joita on luetteloitu täällä:

http://sites.google.com/site/tomihasa/google-general-ukk#webmastertools

Muutettu viimeksi: 16. marraskuuta 2006

Tekijä: Tomi Häsä (tomi.hasa@gmail.com)

URL: http://sites.google.com/site/tomihasa/googlen-kieltolistalla