Unitat Didàctica 3. UNA SOCIETAT EN TRANSFORMACIÓ: INDUSTRIALITZACIÓ, CIUTAT I REDREÇAMENT CULTURAL

Al llarg del segle XIX es va dur a terme un procés de transformació econòmica que pretenia seguir l’anomenat model de Revolució Industrial característica de l’Europa Occidental. Aquest “model”, que en realitat era l’esquema de la revolució industrial a Anglaterra, va tenir diversos elements:

a) una revolució agrària (que a Espanya no es va arribar a produir);

b) el desenvolupament de la indústria tèxtil, que resultava barata i que només es va dur a terme a Catalunya;

c) la introducció de la màquina de vapor i del ferrocarril;

d) el creixement de la indústria siderometal·lúrgica, que resultava més cara que la tèxtil, perquè necessitava grans capitals, ferro i carbó mineral, i que es va dur a terme a Euskadi; i

e)com a conseqüència de tot això, el desenvolupament del maquinisme.

Durant aquest segle, tot i que hi va haver alts i baixos, retrocessos i fracassos, en línies generals hi va tenir lloc un desenvolupament de la indústria i de l’economia. Ara bé, aquest procés va ser més lent que en altres països europeus industrialitzats, a Espanya no es va arribar a dur a terme la industrialització generalitzada, un problema que s’ha arrossegat al llarg de tot el segle XX.

Només a Catalunya durant el segle XIX i a Euskadi cap el final d’aquest mateix segle es visqué un autèntic procés de revolució industrial.