CURS 2015-2016

El currículum no ha variat, però acadèmicament cal tenir en compte:

-Tot entrant a la segona meitat de la primera dècada del segle XXI, les referències a l'actualitat s'han de conèixer i les fonts clàssiques, arxius, museus, multimèdies, persones grans que recorden, etc. han de servir d'orientació per a tot alumne d'Història.

-La cronologia, el costum és d'anar de menys a més. En el cas d'aquest mòdul, 1902 seria el primer any, mentre que el darrer se situaria vers les acaballes del segle XX: la Constitució de 1978, la integració a la Unió Europea, la personalitat de Catalunya, ara ja en plànol d'igualtat i equidistància entre els estats espanyol i els europeus. Les grans fites que marquen la globalització, el predomini dels Estats Units d'Amèrica del Nord, i llurs oponents, la mateixa Unió Europea, la República Popular de la Xina, el Japó i les antigues repúbliques que formaven la Unió de Repúbliques Socialistas Soviètiques (URSS). La persistència de les guerres regionals (Síria, Iraq, per exemple); la fam derivada d'un sistema que no acaba de reinventar-se, el Capitalisme. Les pandèmies, des de les addiccions drogues a malalties estranyes que desafien la tecnologia; i en definitiva, el repte, encara classista (les desigualtats socials) que incideixen en una creixent esperança de vida per als rics, però molt més ralentitzada pels pobres.

-Com que la Història tendeix a donar solucions del passat per fer més avinent el present, i incidir -com una simple inversió sobre el futur-, és una disciplina àgil i científica en grau elevat, i sense aturador ha d'experimentar. Per això compta amb el triangle clàssic: alumne, llibre, professor. Tres realitats augmentades que sovint dinàmiques, crítiques i combatives, agraeixen el canvi, àdhuc fan de la revolució llur esquema físic, sempre amb els mitjans acceptats: la pau com a eix natural i cultural.

Estudiar independentment els moduls de present a passat, primer la Unitat Didàctica 9, després la 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

- Serà possible per tant, acadèmicament, a partir de la llibertat de càtedra, estudiar independentment els mòduls de present a passat. Això és metodològicament possible si cada un es pensa en la seva complexitat, i es van fent referències a un passat conegut per l'alumnat adult, que abans ha superat la Història I (de la Prehistòria fins l'Edat Moderna), la Ciutadania I o els drets humans; i la Geografia I física... com a mínim; en el benentès que també domina el llistó corresponent a la història de les manifestacions artístiques.

-Un assaig en el millor sentit de la paraula, un laboratori de pràctiques que caldrà revisar permanentment, ara, l'èxit té prous possiblitats. Es farà el camí plegats.

(procedència de la imatge: enllaç)

>>>> Conceptes relacionats

  • Mòduls relacionats al web de l'autor: https://sites.google.com/site/jmalarco/

    • Portafolis i guia de mòdul

    • L'avaluació continua, 50% l'examen; 40% les activitats, deures; i 10% l'actitud (assistència, permanència i puntualitat)

    • La llengua catalana és vehicular per mitjà de la tradicional immersió lingüística. Serà d'ús obligatori en els documents elaborats a l'aula d'autofromació i fora (domicili, salas d'estudi, biblioteques, suports informàtics). Les fonts hauran de contemplar tot el ventall lingüístic normatiu: llengües espanyola, anglesa i complementàries i que estiguin a l'abast del alumne, com per exemple, la diversitat migratòria.

    • Models per a la construcció de qualsevol treball, el dossier en paper lliurat el primer dia de classe: paper grandaria foli, en blanc, amb portada independent, amb índex, imatges (mapes, cronologies). En llengua catalana tot. La lletra de l'enunciat, diferent de la resposta, no s'empra el color roig, ja que és el color de la correcció. Es copia l'enunciat i després la resposta, mai s'amunteguen les preguntes i apart llurs respostes.

    • Suport, manual a bolígraf (no llàpis), o informàtic; a l'hora de l'examen s'ha d'entregar la part del portafoli corresponent. Si l'alumne opta per enviar el treball amb suport informàtic al correu electrònic jmalarco@gmail.com

    • Imprescindible: correu electrònic gmail; i normativa centre, web: http://cfasinguerlin.xeill.net/ , moodle: http://moodle.cfasinguerlin.xeill.net/

    • Moduls de Ciències Socials amb el professor: Catalunya / Espanya segle XX; Història II; Geografia II; i Moviments Migratoris.

    • Les claus per aprovar,

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ASSISTÈNCIA

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> PERMANÈCIA

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> PUNTUALITAT

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ser clàssic, erudit, la suma de matèries estudiades, memoritzades, és la base de la creació i la crítica.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> col·laborar amb el medi (Centre, aula, alumnes, professors, classes socials, activitats professionals i de lleure)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> sentir-se únic, res hi ha per sobre de l'individu, ni per sota: democràcia, materailisme dialèctic...