ACTIVITATS UD 6

1. Llegiu el text i responeu les preguntes:

“ Catalunya diu, diuen els catalans: Volem viure d’ una altra manera dins l’Estat espanyol. És una pretensió legítima; és legítima perquè la llei constitucional ho autoritza. La llei fixa els tràmits que ha de seguir aquesta pretensió i qui i com l’ha de resoldre. Els catalans han complert els tràmits i ara ens trobem davant un problema que es defineix de la següent manera: conjugar l’aspiració particularista o el sentiment o la voluntat autonomista de Catalunya amb els interessos o els fins generals i permanents

d’Espanya dins l’Estat de la República. Aquest és el problema i cap altre”.

(Text traduït del castellà)

Manuel Azaña. Discurs parlamentari del 27 de maig de 1932.

Recollit a : GALOFRÉ, J. Documents de Catalunya. Barcanova. Barcelona, 1990.

1.- Resumiu les idees principals del text i situeu-lo en el seu context històric.

2.- Expliqueu el complex procés polític que acompanyà l’elaboració de l’Estatut de

Catalunya de 1932, destacant, sobretot les diferències entre aquest darrer i la primera

proposta elaborada a Núria (Estatut de Núria).

3.- Expliqueu les etapes de l’evolució política de la Segona República espanyola (1931-

36) .

2. Llegiu aquest text i responeu les qüestions.

“Catalans:

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica.

D’acord amb el President de la República Federal Espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per fer-la prevaler pels mitjans que sigui, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida. (...)

(...) Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels fomes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots els pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i tots els pobles. Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.”

F. Macià. Proclamació de la República Catalana. Barcelona, 14 d’abril del 1931.

1. Situeu el text en el seu context històric.

2. Comenteu les parts del discurs en funció dels antecedents històrics i de les propostes de futur.

3. Expliqueu el paper de les principals forces polítiques a Catalunya durant la Segona República (1931-36) i les relacions del govern de la Generalitat amb el govern de la República.