2.5. Els catalans a Cadis

La Junta Central Suprema va autodissoldre's el gener de 1810 i va cedir el poder a una Regència. Les Corts van reunir-se a Cadis el setembre assumint el poder polític. La major part dels diputats eren liberals. L'obra de les Corts cristal·litzà en la Constitució de 1812, document que posava fi a l'Antic Règim espanyol.

Visca la Pepa!Diversos diputats catalans van participar a les Corts extraordinàries de Cadis, on s’estava decidint el nou ordre polític espanyol, un procés constituent que va desembocar el 1812 en la redacció de la Constitució de Cadis, popularment anomenada “la Pepa”. En línies generals, però, els diputats catalans van exercir-hi una influència molt minsa i van assumir el principi de sobirania nacional. Les seves intervencions es van moure entre l’absolutisme patriòtic i el liberalisme moderat. De fet, el seus problemes d’expressió en llengua castellana van limitar la seva intervenció parlamentària. Malgrat tot, cal destacar les figures del diputats Antoni de Capmany, Joan de Balle, Felip d’Aner i Ramon Llàtzer de Dou, catedràtic de la Universitat de Cervera i primer president de les Corts.

Antoni de Campmay (Procedència de la il·lustració amb article de Joan Sales)

Sobre la Constitució de 1812 i les altres fins a la de 1978 es pot consultar el web de Josep-Manel Alarcó, Materials Socials, també convido al lector a ampliar el tema amb la Constitució de Bayona, de fet la primera, tot i ser obra de francesos.