Bajnokok Ligája: szenzációs teljesítménnyel a legjobb 8 között a Répcelak!

2015. december 5.

Igazi tekeünnepre került sor szombaton kora délután Répcelakon, ahol ünnepélyes keretek között, telt ház előtt fogadta a hazai gárda a Bajnokok Ligája 2015-16-os kiírásának nyolcadöntőjében, annak is a visszavágóján a KK Konstruktor Maribor együttesét.

Répcelak és Vas megye történetének első teke BL-mérkőzése soha nem látott számú nézőt mozgatott meg, és a csarnokban ennek megfelelően felfokozott hangulat várta a csapatokat. Az első, 2 héttel ezelőtti maribori találkozó eredményének tükrében (a Répcelak 5-3 arányban, 4 fa különbséggel nyert) a szlovén bajnok kockáztatott a ráírásnál (a szabályok szerint előbb a hazai csapat adja meg az összeállítást, majd ezt látva következnek a vendégek), így már a nyitó sorban összekerült egymással a répcelakiak egyik húzóembere, Rudolf Balázs, illetve a szlovénok első számú ásza, a veterán Franc Kirbis, valamint Vörös Milán és Luka Sajko.

Az első 30 gurítás egészen elképesztő tűzijátékot hozott: Rudolf 199 (!) -, riválisa pedig 169 fával nyitott, és a második szett is hasonló parádét hozott (163-184), így "félidőnél" úgy tűnt, mindkét tekés megcélozza a 700 fás határt. Kirbis végül némileg visszaesett, így "csak" 637 fával zárt, ami normál esetben bőven elég szokott lenni a pontszerzéshez, de nem ma, és nem Rudolf Balázs ellen, miután a csapat vb. bronzérmes klasszis 686 (!) fával fejezte be a penzumot, ami a 2010-ben felújított csarnok történetének második legjobb eredménye (a pályarekordot Farkas Sándor tartja 714 fával)!


Rudolf BalázsRudolf Balázs lőlapja (nagyobb méretért kattintson a képre!)Közben természetesen Vörös Milán és Luka Sajko sem tétlenkedett. A volt U23-as magyar tandem világbajnok jól rajtolt, de a második és harmadik játszmákban lemaradt, és hiába "húzta be" a záró szettet, a szlovén tekés megtartott 30 fa előnyt, így 1-1-es állással fordultak a csapatok, a faelőny pedig - 19 egységnyivel - a Répcelaknál volt.

A középső körben aztán az ifj. Móricz-Pete duó eldöntötte a Répcelak oldalára nem csak a összecsapás, hanem a 2 meccses párharc sorsát is: előbbi versenyző 602-, utóbbi 611 fával nyugtatta meg a végig fergetegesen szurkoló hazai nézőket, ugyanis az elmúlt hetekben félelmetesen gurító Jurancicnak és Ribicnek egyaránt 545 fa volt a végállomás. Ekkor már nem csak 3-1-re, de 142 fával is vezetett a hazai együttes, ami pedig még ennél jóval fontosabb volt, hogy a találkozó ebben a stádiumában már annyi szettpontot (szám szerint 12) gyűjtött a Répcelak, hogy ha a Maribor befejező játékosai kivétel nélkül győztek volna úgy, hogy még a fahátrányt is ledolgozzák, és szettet sem veszítenek, összesítésben akkor sem érték volna utol a magyar csapatot, így elvben, valamint gyakorlatban is eldőlt a továbbjutás! Hogy tisztábban lássuk a szabályokat: a csapatpontok után - egyenlő állásnál - a szettpontok döntenek, azok egyezésénél pedig úgynevezett sudden victory, azaz 3 darab, telire történő rádobás, vagy ha úgy tetszik, "hirtelen halál" dönt.


ifj. Móricz Zoltán
Több mint telt ház...


A finisben tehát már felszabadultan guríthatott minden tekés, és igazából a nagy répcelaki előny miatt csak a hazai győzelem mértéke volt a kérdéses. Gosztola László az első szettet még abszolválni tudta Micha Dobnikarral szemben, a második 30 gurítást követően viszont már a szlovén játékos neve mellé került a strigula, így Kiss Zsolt edző cserére szánta el magát, és Ritter Tamás kapott lehetőséget. A fiatal U23-as világelső jól szállt be a mérkőzésbe, azonban így is alulmaradt riválisával szemben, igaz, mindössze 5 fa volt a differencia.
A szokottól eltérően ezúttal a záró sorban lépett pályára Zapletán Zsombor. A többszörös világbajnoki aranyérmes nagy kedvel versenyezve esélyt sem adott Robi Pintericnek, aki nem kevesebb, mint 127 fával kapott ki (638-511), ez pedig azt jelentette, hogy a Répcelaki SE 6-2 arányban (3686-3422), kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája legjobb 8 csapata közé! Érdemes kiemelni, hogy a hazai csapatfa új rekord, miután a Répcelak most érte el ilyen téren a legjobb eredményét fennállása során!


Az eredményhirdetés - Forrás: Kondor ZsoltA BL következő körében a sorozat egyik favoritja, a Német-bajnok, Világkupa győztes SKV Rot Weiß Zerbst 1999 vár a Répcelakra előbb idegenben (január 30.), majd hazai pályán (február 20.), míg az őszi Szuperliga bajnoki menetelést a Pét otthonában zárja az alakulat december 12-én.

A mai találkozó jegyzőkönyve a lap alján tölthető le PDF formátumban.

Fotók forrása: Tóth-Móricz Kata és Szarka Sándor


Ċ
Ervin Gallen,
2015. dec. 5. 10:54
Comments