Szuperliga rájátszás: káprázatos csatában legyőztük a Zalaegerszeget!

2015. március 7.

Ha a 2 héttel ezelőtti, Szeged elleni - elveszített - hazai alapszakasz mérkőzésre azt írtuk, hogy tekeünnep, akkor ma bizony keresni kell a megfelelő szavakat, amivel jellemezhetnénk a szombat délutáni, Zalaegerszeggel vívott, bravúros répcelaki győzelemmel záruló első fordulós Szuperliga rájátszás összecsapást. De ne kapkodjuk el a beszámolót, ugyanis a találkozó, és mindkét együttes játékosai megérdemlik, hogy minél bővebb formában tekintsünk vissza a minden bizonnyal sokáig emlékezetes találkozóra.

A felsőházi rájátszásban (az alapszakasz 1-3. helyezett felnőtt csapatait tömörítő csoport) az ifjúsági együttesek már csak mintegy levezetésként csatáznak egymással, így igazi tétje nem volt a fiatalok mérkőzésének, amelyet a bajnoki címet múlt héten begyűjtő Zalaegerszeg a papírformának megfelelően 4-0 arányban abszolvált a répcelaki duó (Gombos Balázs, Pukler László) ellen. Ki kell emelni a találkozón remeklő zalaegerszegi Pintér Károlyt, aki 611 fát ütött, majd pihenés nélkül, azonnal folytatta a gurítást a felnőttek találkozóján.

A répcelaki felnőtt alakulat összeállítása a múlt heti sajnálatos események után ismét Rudolf Balázs nevével kezdődött, aki azt követően, hogy pénteken temette el súlyos betegségben elhunyt édesanyját (a teljes hazai csapat gyászszalaggal lépett pályára), ma igazi vezéregyéniségként azonnal egy 626 fás eredménnyel adta meg a kezdő lökést, miután legyőzte az előbb említett Pintért (599 fa). Közben Pete Sándor csapatkapitány is kitett magáért, és ugyan egy hajszállal elmaradt a 600 fás határtól, így is 46 fával bizonyult jobbnak a ZTK játékos-edzőjénél, a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltő Fehér Lászlónál. A nyitó kör tehát szinte tökéletesen sikerült a Répcelaknak, ugyanis a folytatásnak 2-0-ás és 73 fás előnnyel vághattak neki a hazaiak.

A középső sorban fokozódtak az izgalmak, miután Fodor Szilárd Fehér Zoltánnal, Vörös Milán pedig a répcelaki pálya csúcstartójával, Farkas Sándorral vívott késhegyre menő küzdelmet. Az előző párban Fehér a harmadik és negyedik játszmában nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően 21 fát vert jól harcoló répcelaki ellenfelére, így begyűjtötte az első zalai csapatpontot.
A Vörös-Farkas összecsapás ezzel szemben ritkán látható drámai módon ért véget. A negyedik szettnek a répcelaki klasszis mindössze 1 fa előnnyel vágott neki, és a mindent eldöntő 120. gurítás előtt már Farkas állt jobban egy egységnyivel. A feszültséget fokozta, hogy Vörös telire dobhatott, Farkasnak pedig egy viszonylag könnyebben hozható hármas állása (első fa, első dáma, paraszt) maradt. Milán végül egy 5 fát érő gurítással zárta le a sorozatot, így Farkasnak a győzelemhez mindhárom fát le kellett ütni, amit a világbajnoki aranyérmes tökéletesen meg is oldott, és igaz, hogy össz fa tekintetében még így is elmaradt egyel répcelaki riválisától (607-606), az egalizált negyedik szettnek (147-147), és az így begyűjtött több játszmapontnak köszönhetően megnyerte a párharcot.

A finisre csúcspontra hágott a hangulat a teltházas csarnokban, így szinte tapintható feszültség közepette lépett pályára répcelaki részről Farkas Imre és ifj. Móricz Zoltán, valamint zalai oldalról Nemes Attila, illetve Járfás Szilárd. Az állás ekkor 2-2 volt, azonban a Répcelak még mindig vezetett 53 fával!
A hurok sajnos váratlanul gyorsan elkezdett szorulni a hazai csapat nyaka körül, ugyanis a múlt héten még betegséggel küzdő Farkas már az első szettben nagy hátrányba került, így őt Gosztola László váltotta cserével.

A másik oldalon közben oda-vissza "pofozta" egymást - természetesen teljesen sportszerű körülmények között - ifj. Móricz és Járfás, és hol egyik, hol másik tekés volt előnyben. A fiatal hazai játékos aztán a harmadik játszmában szárnyalni kezdett, és az ominózus etapban 169 fát ütve óriási lépést tett a siker irányába.

Ekkorra már nyilvánvalóvá vált, hogy Gosztola László nem tudja utolérni Nemest, és az is egyértelműen kirajzolódott, hogy minden egyes fára szükség lesz a végelszámolásnál, így a rutinos répcelaki versenyző koncentráltan, összeszorított fogakkal igyekezett tartani a lépést többszörös világbajnok ellenfelével. "Goszti" küzdeni akarását jól jellemzi, hogy a záró dobásban, ilyen nyomás alatt is 9 fát ütött!

De térjünk vissza az ifj. Móricz-Járfás pároshoz. A befejező sor elképesztő hullámzással feszítette a végsőkig a játékosok, nézők idegeit, így volt olyan pont, amikor már a ZTK vezetett közel 20 fával, majd fordult a kocka, és hasonló arányban ismét a szurkolók által feltüzelt Répcelak oldalára billent a mérleg nyelve. Az említett párharc utolsó 30 gurítása előtt ifj. Móricz állt jobban (2-1), de nem volt elég "csak" megtartani az előnyt, minél nagyobb arányú győzelemre volt szükség. A répcelaki reménység végül kis túlzással a mennybe menetelt 626 fával (Járfás 591-el zárt), így nem csak a csapatpontot sikerült bezsebelni, de a hazai gárda 14 egységnyi előnyt is megőrzött, így óriási bravúrt bemutatva, 5-3 arányban legyőzte a 4 felnőtt világbajnokkal felálló Zalaegerszeget egy olyan látványos mérkőzésen, ami igazi reklámja lehet a sportágnak!

A már biztosan minimum bronzérmes Répcelak ezzel 4 pontra felzárkózott a második ZTK-ra, így matematikailag még mindig nem dőlt el az ezüstérem sorsa, de a realitások talaján maradva nagyon-nagyon kevés esély van arra, hogy helycsere történjen a tabellán, így első sorban presztízs értéke van a mai kiváló győzelemnek.

A felsőházi rájátszást 2 hét múlva, azaz március 21-én, 14 órától a Szegedi TE elleni hazai rangadóval folytatja a Répcelak.

Fotó forrása: Szarka Sándor (a teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg)

A mérkőzés eredményei  (a teljes jegyzőkönyv a lap alján tölthető le, illetve tekinthető meg Excel formátumban):


Ĉ
Ervin Gallen,
2015. márc. 7. 13:18
Comments