ZTK - Répcelak: bravúros döntetlen, keserű szájízzel fűszerezve

2014. március 1.

Ahogy mondani szokták: előzetesen minden bizonnyal kiegyezett volna egy döntetlennel a Répcelaki SE a bajnok Zalaegerszegi TK otthonában a ma kora délután megrendezett teke Szuperliga mérkőzésen (talán csak a legfanatikusabb, a csapatot szép számban elkísérő szurkolók bíztak a győzelemben), utólag azonban már nem feltétlenül sikerként tekintenek vissza a vasi csapat játékosai a hihetetlenül izgalmas, 17. fordulós összecsapásra.

Az ifjúsági mérkőzésnek répcelaki részről már nem volt igazi tétje, ugyanis fiataljaink múlt hét végén már bebiztosították az első helyüket, de ez nem látszott meg a teljesítményeken, és a szezon legjobb eredményével kirukkoló - sajnos így is vereséget szenvedő - Boucsek Zoltán (kerek 600 fa), valamint az ismét "felesben" gurító Babos Tamás, ifj Móricz Zoltán (598 fa) összetételű alakulat 3-1-es győzelemmel abszolválta a találkozót.

A felnőttek összecsapásán szó szerint dobásról-dobásra jött meg a répcelaki játékosok kedve és önbizalma, ugyanis már a nyitó szettek után érezhető volt, hogy bőven van keresnivalónk a bajnoki címvédő otthonában. A rendkívül szoros párharcokat répcelaki részről a 614 fáig jutó, és ezzel a nap legjobb eredményét elérő Ritter Tamás (aki a világbajnok Nemes Attilát győzte le), valamint a hátrányból felálló, a végén bravúros finist bemutató Vörös Milán (eredeti ellenfele, Járfás Szilárd hamar megsérült, őt Pákai Zsolt váltotta cserével) zárta pontszerzéssel, így az első sor után 2-1-re a vendég együttes vezetett, a fa előny (1777-1746) azonban a hazaiak oldalán volt. A kiélezett csatára jellemző, hogy a 3. játszma magasságában aligha volt olyan ember a csarnokban, aki meg tudta volna jósolni, hogy milyen arányban fognak osztozkodni a pontokon a nyitó sorban gurító versenyzők, és akár hazai, akár vendég oldalon is lehetett volna 3-0 az eredményjelzőn félidőben.

A záró sorban aztán tovább fokozódtak az izgalmak, és míg Pete Sándor már a 3. szettben begyűjtötte a pontot Botházy, valamint az őt cserével váltó Kozma ellen, addig mind Babos Tamás, mind pedig ifj. Móricz Zoltán a végsőkig kiélezett csatát vívott Fehér Zoltánnal, illetve Fehér Lászlóval. Pete pontszerzése után - ekkor már fával is a Répcelak vezetett - egyértelmű volt, hogy nagyon közel állunk a győzelemhez. Fehér Zoltán a záró szettben ugyan a maga javára fordította a Babos elleni csatát, de még mindig a Répcelaknak állt a zászló, és ifj. Móricz Zoltán hozta az újabb csapatpontot úgy, hogy közben egy vélhetően sokáig vitatémát adó, és a végeredményt befolyásoló közjátékra is sor került.

Fehér László az utolsó játszma 27. dobására hét fával nyitott telire, és míg a király a helyén maradt, addig a bal paraszt kimozdult ugyan, de az oldalfalnak támaszkodva állva maradt. A gép nem is adta meg a "találatot", azonban a mérkőzésvezető igen csak vitatható módon szó szerint belenyúlt a játékba, és kézzel korrigálva megadta a plusz, el nem dőlő fát a hazai játékos-edzőnek (ezt azonnal szóvá is tették a vendégek, a reklamálásnak azonban nem lett hatása), aki így a fennmaradó egy fa rutinszerű ledobása után ismét telire guríthatott. A záró két dobásban Fehér még összesen négy (2+2) fát ütött le. A pontszerzéshez ez kevésnek bizonyult (ifj. Móricz 6 fával nyert), azonban végül ezek a plusz fák (is) döntötték el a találkozót. Az ötös és hatos pályán ekkor még játékban volt Kozma valamint Pete, és míg előbbi versenyző a záró dobásában leütötte mind a 9 bábút, addig az időből kifutni látszó, és emiatt az utolsó gurítását kapkodva indító répcelaki csapatkapitány 5 fát ért el, ami azt jelentette, hogy a Zalaegerszeg összességében 2 fa előnnyel zárt, így döntetlenre mentették a találkozót. Az ominózus bírói beavatkozás végül bekerült a mérkőzés jegyzőkönyvébe is, így valószínűleg még lesz folytatása az ügynek, ugyanis amennyiben Fehér Lászlónak ténylegesen le kell dobni a falra támaszkodó, de el nem boruló, mégis a bíró által megadott bábút (ezt a király-paraszt állást egy dobással a legritkább esetben sikerül "lehozni", már ha egyáltalán felvállalja a játékos a kockázatos kísérletet), akkor - levonva az utolsó két leütött fát, amire már nem lett volna lehetősége gurítani - teljesen megegyező fával zártak volna a csapatok, és a Répcelak győz 5-3 arányban.

A vonatkozó paragrafus a MATESZ - ide kattintva is elérhető - versenyszabályzatának 3.13 -as pontjában, "A verseny értékelésében" bekezdés alatt olvasható:

"3.13. A VERSENY ÉRTÉKELÉSE

-Az értékelés szabályszerűen az ütött fa alapján történik. Automata állító-berendezéseknél az elektromos kijelző a mérvadó.........

- Nem kell megadni a golyó nélküli bábuknál a helyéről kimozdult, de valamilyen hiba miatt a bábuállás más helyén állva maradó, oldalfalra támaszkodó bábut. Meg kell adni viszont a vízszintesen fekvő nem jelzett bábukat, amiket a gép egyértelmű műszaki hiba végett nem jelzett!"

A döntetlen, és az azzal járó egy pont begyűjtése így is nagyon dicséretes (ezzel továbbra is 3. helyen áll az együttes), és Kiss Zsolt edző csapata bizakodva várhatja az alapszakasz utolsó mérkőzését (március 8-án 14 órakor a sereghajtó Ajkát fogadjuk) majd ezt követően a felsőházi rájátszást.

Frissítve 2014. március 7-én: a MATESZ illetékes testülete elutasította a Répcelak óvását. A hibázó mérkőzésvezetőt vélhetően elmarasztalják, az eredményt azonban nem változtatják meg...

Fotó forrása: Pezzetta Umberto - zaol.hu

A mérkőzés eredményei:

Ifjúsági:

Felnőtt: