Teke vb.: drámai mérkőzésen veszítettük el az elődöntőt

2015. május 23.

Ahogy arra előzetesen is számtani lehetett, rendkívül nehéz összecsapás várt a teke csapatvilágbajnokság szombat délelőtti elődöntőjében a magyar férfi válogatottra, ugyanis a Fehér László szövetségi kapitány által dirigált együttes a házigazda németekkel nézet farkasszemet.

A mérkőzés nyitó sora felemásan sikerült, ugyanis míg a magyar csapatnál Zapletán Zsombor (147, 130), illetve az őt cserével váltó Rudolf Balázs (155, 155) összeredménye (587) maradt el jóval a várakozásoktól, addig a szárnyaló Kakuk Levente 83 egységet vert a - szintén cserélő - német duóra. Az első sor után tehát 1-1 volt az állás, 24  fával azonban a magyar együttes vezetett.

A második körben a 659 fás Kiss Tamás szállította a pontunkat, Nemes Attila viszont elképesztő balszerencsével, a lehetős legminimálisabb különbséggel, azaz egy fával kikapott.

A befejező sornak 2-2-es állással, illetve 46 fás magyar előnnyel vágtak neki a csapatok. A teltházas sportcsarnokban természetesen állva tomboltak a hazai nézők, így Kiss Norbertnek, valamint Karsai Lászlónak óriási nyomás alatt kellett nekivágni a feladatnak. A képlet egyszerű volt: legalább az egyik magyar versenyzőnek nyerni kell, és megtartani az össz faelőnyt, illetve még az is belefért volna, hogy mindkét játékosunk vereséget szenved minimális különbséggel, de csapatfával jobbak vagyunk (döntetlen esetén a szettpontok döntenek).

Az első szetteket sajnos mindkét játékosunk elveszítette, Karsai László ráadásul 20 fával. A második 30 gurítást is csak Kiss zárta pontszerzéssel, Karsai hátránya viszont 56 fára nőtt, így Fehér László cserére szánta el magát, és a záró 60 dobára Boanta Claudiu állt be. Kiss Norbert a 3. játszmában elkapta a ritmust, de az már ekkor eldőlt, hogy a harmadik szettben alulmaradó Claudiu biztosan vereséget szenved, azonban még így is megvolt a remény, hogy a finisben sikerül visszahozni - kicsit ekkor már a sír széléről - a találkozót. Az időközben 14 fásra változó német előny a tarolásra szinte teljesen "leapadt", Clau szerencsére magára talált, de a borzalmasan feszült összecsapás záró dobásai jobban sikerültek a szurkolók által feltüzelt, extázisban gurító németeknek, akik végül drámai körülmények között megtartottak 3 fát, így 5-3 arányban (3851-3848) megnyerték a mérkőzést, és bejutottak a szombat délutáni döntőbe, ahol a Szerbia-Ausztria találkozó győztesével csapnak össze a világbajnoki címért.

A magyar válogatott ezzel (soraiban a Répcelaki SE játékosával, az egyesület első felnőtt világbajnoki érmét szerző, és ezzel történelmet író Rudolf Balázzsal, valamint a jelenleg még szegedi, de nyártól már szintén Répcelakon gurító Zapletán Zsomborral) a bronzérmet szerezte meg a speichersdorfi vb-n.

A mai mérkőzés jegyzőkönyve ide kattintva érhető el.


Videós összefoglaló az elődöntőről:
Minden rá van írva az arcokra... (Fotó forrása: Kegel-Weltmeisterschaft 2015 Speichersdorf - Facebook)


Comments