SOLIDAIR MET ONZE BOEREN

Post date: Aug 7, 2015 8:15:18 PM

Landsbond der Beenhouwers - Federation Nationale des Bouchers31 juli om 11:19 · 

De wereld op zijn kop …. Deze ochtend heb ik mij blauw geërgerd aan het feit dat men het op Radio 1 nodig vond om een item te wijten aan wie nu het verlies van de acties van de boze boeren moet gaan betalen!

Er werd zelfs een specialist arbeidsrecht bijgehaald uit te leggen dat het moeilijk is om de boeren verantwoordelijk te stellen voor het geleden verlies. Daarna ging het even over het feit of de politie de demonstrerende boeren niet had kunnen beboeten.

In wat voor wereld leven wij als we ons afvragen of mensen die aan het einde van hun latijn zijn en opkomen voor het recht om eerlijk betaald te worden voor hun werk willen gaan beboeten of veroordelen voor het feit dat zij hun onhoudbare situatie aanklagen?

In plaats van de luisteraars, dus de consumenten, uit te leggen dat het absoluut niet normaal is dat ze in de winkelrekken melk, vlees en groenten en fruit kopen onder de prijs die de boer moet betalen om ze te kweken.

Het collectief bewustzijn van onze maatschappij is niet alleen selectief doof voor de noden van anderen maar we evolueren ook naar een steeds meer egoïstische maatschappij. Al jaren horen we immers dat onze boeren het steeds moeilijker krijgen om het hoofd boven water te houden en stellen we met z’n allen vast dat heel wat boeren de pijp aan Maarten geven. Dat de boeren nu pas eerlijke prijzen voor hun producten vragen, wil zeggen dat de maat echt vol is en dat het water hen werkelijk tot aan de lippen staat.

Het is dan ook spijtig dat bepaalde organisaties de prijsstelling die vandaag gehanteerd wordt blijven verdedigen. Zolang aandeelhouders winst maken is immers alles ok. Dat talrijke boerengezinnen op het einde van de maand de eindjes aan elkaar moeten knopen is immers niet hun probleem.

Het is dan ook heel spijtig dat het overgrote deel van de media-aandacht voor de acties van de boze boeren – zelfs bij de openbare omroep - gaat naar de files die de blokkades veroorzaken in plaats van deze kans aan te grijpen om de consumenten duidelijk te maken dat ze dringend onze voeding naar waarde moeten leren schatten. Nergens in de wereld is de kwaliteit van de eigen producten immers zo hoog.

Ik hoop dan ook dat de consument zelf gaat beseffen dat loon naar werken een recht is voor iedereen en dat de grootdistributie beseft dat prijsbewust aankopen één ding is, winst maken op de kap van één segment van de voedselketen is een andere zaak.

De consument mag voor mijn part gerust wat meer chauvinistisch zijn en zou bewust moeten kiezen voor degelijke Belgische producten voor een eerlijke prijs.

Carine