Vlaanderens bekendste beenhouwer: "We moeten minder vlees eten"

Post date: Mar 2, 2015 10:22:58 AM

In gesprek met Yves Desmet in de weekendkrant van 'De Morgen' trekt Hendrik Dierendonck, de bekendste beenhouwer van het land, aan de alarmbel: de vleesindustrie serveert ons vlees van de poverste kwaliteit, puur uit winstbejag. Slagers als hij zelf moeten het voortouw nemen: "Je kunt dat naïef idealisme noemen, maar ook beroepstrots."

 

Gelukkig heb je nu een steeds groter wordende groep van beenhouwers die opnieuw fier willen zijn op hun vak en hun product

Hendrik Dierendonck

 

 

"We moeten minder vlees eten. De industriële massaproductie kun je niet volhouden", aldus Dierendonck. "Dat is slecht voor de mensen, de beesten en de natuur. Want vlees zo goedkoop houden kun je alleen door geforceerde kweek en supergoedkope voeders van mindere kwaliteit. Het is vlees dat dan nog eens vol met water en smaakstoffen wordt gepompt voor extra gewicht en wat smaak. Of geloof je echt dat je een kip voor een paar euro kan opkweken tot een goed beest vol smaak? Dan ben je toch beter af met één keer echt goed, maar wat duurder vlees per week?"

De beenhouwer vervolgt: "Als we willen ons beroep in ere houden, hebben we geen andere keus. De vleesindustrie en nogal wat collega's hebben hun best gedaan om de reputatie van de sector naar beneden te halen, omdat rendement en winst het van de kwaliteit hebben overgenomen. Omdat ze meer commerçant dan vakman waren geworden, die snel rijk worden belangrijker vonden dan zelf hun paté maken zonder additieven. Gelukkig heb je nu een steeds groter wordende groep van beenhouwers die dat model niet meer willen volgen, die opnieuw fier willen zijn op hun vak en hun product, die zelfs hun klanten willen opvoeden en leren dat boterzacht vlees zonder pezen en vet misschien niet het beste is dat ze die avond in de pan kunnen leggen."

"Wij weten nog hoe het vlees bij onze grootouders smaakte, hoe je toen een snede spek in een pan kon bakken en er alleen vet, en geen druppel water uitkwam. Wij hebben daar nog heimwee naar, maar een jongere generatie heeft dat soort vlees misschien nooit geproefd, en daar ligt een hele markt om dingen aan te leren en te veroveren", zegt Dierendonck.

Bron: Yves Desmet, redactie  ‘De Morgen’ 21-02-15, 11.05u  © foto Karel Duerinckx