Daguitstap van ABS – Diksmuide naar Noord-Frankrijk was een groot succes!

Post date: Sep 14, 2017 7:26:49 PM

Op woensdag 13 september 2017 trokken de ABS leden van groot Diksmuide naar Noord-Frankrijk voor de jaarlijkse gezellige daguitstap. Zo dichtbij en toch wel anders! in een mum van tijd was de bus met 54 personen volzet en stonden er nog een tiental op de wachtlijst. Ervaren reisgids Ghislain D'hallewin, met oog voor detail zorgde voor de interessante en leerzame informatie.We vertrokken in alle vroegte om 7 uur aan het Bourgondisch Schild richting Guines waar we eerst genoten van een heerlijk ontbijt. Daarna bezochten we Village Saint-Joseph, het Bokrijk van Noord-Frankrijk. Village St-Joseph, een natuurmuseum gelegen aan de rand van Calais, werd minutieus heropgebouwd door een familie van ambachtelijke timmerlieden. De wandeling leidt ons langs de school, de smidse, de molens, de bakkerij, de herberg, de zagerij, de kapel, enz. Kortom, het dorp uit de jaren 1900 werd volledig heropgebouwd met oorspronkelijke materialen en werktuigen.

Rond de middag reden we richting Saint-Omer om te genieten van een uitgebreide maaltijd. In de namiddag bezochten we De Grange Nature in Clairmarais, een prachtig natuurreservaat met tal van mooie wandelpaden.

Fotoalbum (klik hier)

In Arques nabij Saint-Omer bezochten we het 9 hectare tomatenserrecomplex in opbouw van de familie Vandevelde uit Zedelgem. Arques staat bekend als een landbouwgebied bij uitstek, al wist het decennia lang ook een reputatie op te bouwen met zijn befaamde glasindustrie (Cristal d’ Arques). Het stadje ligt in het departement Pas-de-Calais. De bouwheer is de familie Vandevelde uit Zedelgem. Hun project ‘Les Serres des Hauts de France’ gaat volgend voorjaar in productie. De familie Vandevelde uit Zedelgem verkoopt hun product al jaar en dag via de REO Veiling van Roeselare. In deze vestiging te Arques worden straks 6.000 ton tomaten geteeld op jaarbasis. De bouw van het serrecomplex

neemt nog enkele maanden in beslag. Eind dit jaar worden de tomaten aangeplant. De oogst van de tomaten uit belichte teelt komt er volgend voorjaar op gang. De afzet van deze Franse tomaten zal via de REO Veiling van Roeselare gebeuren. Henk Vandevelde, was in 2011 de eerste tomatenteler in West-Vlaanderen die koos voor jaarrond-productie. Hij investeerde in Zedelgem in kunstmatige belichting zodat de productie niet stilvalt in de donkere wintermaanden. Henk Vandevelde is voorzitter van de producentencoöperatie op de REO Veiling die het keurmerk ‘Tomabel’ beheert. De tomaten die de familie in Zedelgem teelt, worden dan ook met het Tomabel-label de markt in geprezen. Tomabel staat synoniem voor Belgisch product zodat de Franse tomaten op een andere manier vermarkt zullen worden. De REO Veiling biedt ze aan onder het label ‘Les Nouveaux Producteurs’, dat reeds gehanteerd wordt voor zes andere van origine Franse producten die de veiling commercialiseert: witloof, prei, pot-au-feu, bloemkool, spruitkool en courgette. Vruchtgroenten zoals tomaten moeten het assortiment van Franse openluchtgroenten waarover de REO Veiling momenteel reeds beschikt verder helpen verruimen. Dat het de veiling menens is met het bedienen van de Franse markt blijkt uit de investering in het glastuinbouwgebied in Arques. REO kocht 20 hectare grond in het gebied en nam een optie op de overige 55 hectare. Nadat een eerste West-Vlaamse tuinder zijn blik op Noord-Frankrijk richtte voor een nieuwe vestiging is de veiling met het lokale bestuur in Arques en de plaatselijke ontwikkelingsmaatschappij rond de tafel gaan zitten. Een agrarisch gebied dat bijna een nieuwe bestemming kreeg als industriegebied werd er omgedoopt tot glastuinbouwzone. Rechtstreeks verkopen aan (West-Vlaamse) tuinders was voor de Franse autoriteiten een brug te ver, maar met de REO Veiling vonden ze een structurele partner aan de overkant van de grens die het vertrouwen kreeg. Roeselare ligt op slechts 75 km afstand van de Noord-Franse gemeente. Nu het gebied ontwikkeld wordt en REO minstens al voor een deel eigenaar is, kunnen loten toegekend worden aan tuinders die er zich willen vestigen. Dat zal gebeuren met een erfdienstbaarheid of concessie en toevertrouwd worden aan een toewijzingscomité zodat de neutraliteit van de veiling ten alle tijden bewaard blijft. De aankoop van 20 hectare in het glastuinbouwgebied, met een optie op de overige 55 hectare, versterkt de band met Frankrijk nog.

De magie van het glas ‘Cristal d'Arques’ in Arques stond eveneens op het programma en is zowat de grootste kristalfabriek in de wereld. Cristal d’Arques, Luminarc, Arcoroc, Chef Sommelier zijn namen die bekend in de oren klinken. Al het glaswerk van deze merken wordt met zand afkomstig uit Mol en Maasmechelen geproduceerd. In de indrukwekkende grote fabriek konden we kennis maken met de productie van het kristal. Een druppel smeltend glas op 1 500 °C werd voor onze ogen in een paar minuten het artikel. Via een loopbrug over een hele productiesite konden we de productie van een artikel meemaken, van de gesmolten glasdruppel tot het verpakte eindproduct. Op het fabrieksterrein is er ook een fabriekswinkel.

Rond 19u30 waren we terug in Diksmuide. Na de groepsfoto konden we nog samen genieten van een lekker avondmaal in het Bourgondische schild.

ABS voorzitter, Joël Vancoppenolle en zijn bestuur kunnen met grote tevredenheid terugblikken op een deze geslaagde uitstap!

Proficiat!  Fotoalbum (klik hier)

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste

Film: Village Saint Joseph - Guines

Film: Les Serres des Hauts de France - 9 hectare tomatenserrecomplex in opbouw