Sursă naturală / Fuente natural

Page start up on 08.04.2020_10.39 (UTC+1 / España)

Fuente documental / Sursa documentara: Manantial _ Wikipedia. > 4595 bytes (versión en rumano / versiune in romana = 1.769 bytes)

Véase también / Vezi si:

- Sursa / Fuente.

- Regla de tres / Regula de trei.

- Regla de tres compuesta / Regula de trei compusă/complexă.

Columna 1.

Texto del articulo "Manantial - Wikipedia".

Columna 2.

Borrador / Maculator.

Columna 3.

Traduccion / Traducere.... admin.

Un manantial, naciente o vertiente es una fuente natural de agua que brota de la tierra o entre las rocas.

Puede ser permanente o temporal.

Se origina en la filtración de agua, de lluvia o de nieve, que penetra en un área y emerge en otra de menor altitud. Generalmente los manantiales van ligados a la presencia de niveles impermeables en el subsuelo, que impiden que el agua se siga infiltrando y la obligan a salir a la superficie. Estas surgencias suelen ser abundantes. Los cursos subterráneos a veces se calientan por el contacto con rocas ígneas y afloran como aguas termales.

Dependiendo de la frecuencia del origen (caída de lluvia o nieve derretida que infiltra la tierra), un manantial o naciente puede ser efímero (intermitente), perenne (continuo) o artesiano. Los pozos artesianos son manantiales artificiales, provocados por el hombre mediante una perforación a gran profundidad y en la que la presión del agua es tal que la hace emerger en la superficie.

Cuando el agua aflora a la tierra, puede formar un estanque o arroyo. Las aguas termales, así como los géiseres, también son manantiales.

Un izvor, izvor sau izvor este o sursă naturală de apă care izvorăște din pământ sau între roci.

Poate fi permanent sau temporar.

Are originea în filtrarea apei, a ploii sau a zăpezii, care pătrunde într-o zonă și apare într-o alta de altitudine mai mică.

În general, izvoarele sunt legate de prezența unor niveluri impermeabile în subsol, care împiedică apa să se infiltreze mai departe și să o forțeze să se ridice la suprafață. Aceste creșteri sunt de obicei abundente. Cursurile subterane sunt încălzite uneori prin contact cu roci ignee și apar ca izvoare termale.

În funcție de frecvența originii (căderea ploii sau zăpada topită care se infiltrează pe pământ), un izvor sau un izvor poate fi efemer (intermitent), peren (continuu) sau artezian. Fântânile arteziene sunt arcuri artificiale, realizate de om prin forarea la adâncime mare și în care presiunea apei este de așa natură încât o face să iasă la suprafață.

Când apa se ridică la sol, poate forma un iaz sau un pârâu. Izvoarele termale, precum și gheizerele sunt, de asemenea, izvoare.

Un izvor, care țâșnește sau care se scurge este o sursă naturală de apă care izvorăște din pământ sau dintre roci.

Poate fi permanent sau temporar.

Își are originea în filtrarea apei ploii sau zăpezii, care pătrunde într-o zonă și apare într-o alta de altitudine mai mică.

În general, izvoarele sunt legate de prezența unor niveluri impermeabile în subsol, care împiedică apa să se infiltreze mai departe și astfel o forțeaza să iasa la suprafață. Aceste ieșiri sunt de obicei abundente. Uneori cursurile subterane prin contact cu roci ignee se încălzesc aparand ca izvoare termale.

În funcție de frecvența originii (căderea ploii sau zăpada topită care se infiltrează pe pământ), un izvor sau un izvor poate fi efemer (intermitent), peren (continuu) sau artezian. Fântânile arteziene sunt puturi artificiale, realizate de om prin forarea la adâncime mare și în care presiunea apei este de așa natură încât o face să iasă la suprafață.

Când apa iese din pamant, poate forma un iaz sau un pârâu. Apele termale, precum și gheizerele sunt, de asemenea, izvoare.

Articol în lucru! Va urma!

Artículo en las obras! ¡Seguirá!

Article in the works! Will follow!