Omenie / Humanismo

Page start up on 18.11.2020_10.31 (UTC+1 / Paterna, España)

Creación propia / Creatie proprie.

Por el mismo autor / De acelasi autor: Humanismo / Humanismo - Terminología enciclopédica bilingva .

Un poquito de introducción, hecha por el admin.

Un pic de introducere, facuta de admin.

Buscando así, descubrí entre otras cosas, dentro de este nuevo (para mi) concepto que descubro hoy, denominado "Humanismo secular", un subcapítulo denominado "Ética humanista" que me cae muy bien.

Aunque la palabra "secularismo" se confunde ... voluntariamente / involuntariamente con el concepto de "ateísmo" (la negación de algo versus la afirmación de algo), siempre me he sentido "secularista" sin sentirme al mismo tiempo algún seguidor del ateísmo. , ni seguidor de ninguna otra religión, sino seguidor de esa "religión" (bien delineada por Ayn Rand) que se llama "objetivismo".

Aunque cuando me ha venido la idea de crear esta pagina, era una idea completamente personal, buscando a ver la mejor sinonimia en otras idiomas de la palabra rumana "omenie", encontré varias cosas interesantes, creadas ya por otras personas, y entonces me decidí intentar trenzar todo lo que encuentro cuanto mas compatible con mis propias ideas, de tal modo que me resulte un tejido mejor de lo que... por lo menos yo, tenia antes de trenzar estos hilos.

Deși când mi-a venit ideea de a crea această pagină, a fost o idee complet personală, căutând eu să văd care ar fi cea mai bună sinonimie în alte limbi a cuvântului românesc „omenie”, am găsit câteva lucruri interesante, create deja de alte persoane, și astfel am decis să încerc să împletesc tot ce mi se pare mai compatibil, cu propriile mele idei,, în așa fel încât ceea ce v-a rezulta să se dovedească a fi un fel de țesătură mai bună decât ce am avut (cel puțin eu) înainte de a mă apuca să împletesc aceste fire.

Căutând astfel, am descoperit (printre altele), în cadrul acestui nou (pentru mine) concept (pe care eu azi îl descopăr) numit „Umanism secular”, un subcapitol numit „Etică umanistă”, și care îmi pică foarte bine.

Deși cuvântul „laicism” este ... confundat voluntar/involuntar cu conceptul „ateism” (negațiaa a ceva vs afirmația a ceva), m-am simțit întotdeauna „secularist” fără să mă simțit eu, în același timp, nici adept al ateismului, nici adept al vreunei alte religii , ci adept al acelei „religii” (bine conturate de Ayn Rand) care se numește „obiectivism”.

În opinia mea, conceptul „omenie” și conceptul „democrație” sunt (prin antonomază) același concept, substituindu-se unul pe celălalt. Unul fără celălalt nu există. Sau există amândouă, sau nu există niciunul.

Probabil că cea mai corectă denumire în limba română pentru "Carta Universală a Drepturilor Omului" ar fi "Carta Universală a Omeniei" (din pacate n-am găsit până la acest moment, nici în spaniolă nici în vreo altă limbă, un sinonim mulțumitor mie pentru cuvântul românesc omenie),

En mi opinión el concepto "humanismo" y el concepto "democracia" son (por antonomasia) el mismo concepto, sustituyéndose uno a otro. Uno sin otro, no existe.

Probablemente el nombre más correcto en rumano para "Carta Universal de Derechos Humanos" sería "Carta Universal del Humanismo". (por desgracia no he encontrado hasta ahora, ni en español ni en ningún otro idioma, un sinónimo satisfactorio por la palabra rumana "omenie").

.

Uniunea Etică și Umanistă Internațională (IHEU) este o uniune ce conține peste 100 de organizații raționale, nereligioase, atee, seculare, etic-culturale, Bright, liber cugetătoare, în peste 40 de țări. „Omul vesel” este simbolul oficial al IHEU, fiind recunoscut în mod universal ca simbol al celor care se numesc umaniști. Organizațiile umaniste seculare se găsesc în toate părțile lumii. Se estimează că cei care se numesc umaniști se găsesc în număr de patru până la cinci milioane de oameni în lume. (Umanism secular - Wikipedia)

La Unión Internacional Ética y Humanista (IHEU) es una unión que contiene más de 100 organizaciones racionales, no religiosas, ateas, seculares, ético-culturales, brillantes y de libre pensamiento en más de 40 países. El "hombre alegre" es el símbolo oficial de la IHEU, siendo universalmente reconocido como símbolo de quienes se autodenominan humanistas. Las organizaciones humanitarias seculares se encuentran en todas partes del mundo. Se estima que entre cuatro y cinco millones de personas en el mundo se denominan humanistas.

Ética humanista.

Fuente documental / Sursa documentară: Ética humanista - Wikipedia.> bytes (versión en rumano / versiune în română = non-existent)

El humanismo secular, humanismo laico o humanismo ateo​ son denominaciones que han sido usadas en los últimos treinta años para describir un sistema ideológico que consta de una ética propia junto con la interpretación racional de los fenómenos naturales.

Afirma basarse en el método científico, la ética, y el naturalismo filosófico, descarta dogma religioso, sobrenaturalismo, pseudociencia, y superstición como las bases para la moralidad y la toma de decisiones.​ La cosmovisión moderna del humanismo secular pretende la aplicación de la ciencia y la tecnología para la mejora de la condición humana. Según Mario Bunge la marca distintiva del humanismo secular es su preocupación por la totalidad de la humanidad. (718 bytes)

Umanismul laic, umanismul laic sau umanismul ateu sunt denumiri care au fost folosite în ultimii treizeci de ani pentru a descrie un sistem ideologic care constă din propria sa etică împreună cu interpretarea rațională a fenomenelor naturale.

Susținând că se bazează pe metoda științifică, etică și naturalism filozofic, el renunță la dogma religioasă, supranaturalismul, pseudostiința și superstiția ca bază pentru moralitate și luarea deciziilor. și tehnologie pentru îmbunătățirea condiției umane. Potrivit lui Mario Bunge, semnul distinctiv al umanismului laic este preocuparea sa pentru întreaga umanitate.

Omenia seculara, omenia laica sau umanismul ateu sunt denumiri care au fost folosite în ultimii treizeci de ani pentru a descrie un sistem ideologic care constă din propria sa etică împreună cu interpretarea rațională a fenomenelor naturale.

Afirmă că se bazează pe metoda științifică, pe etică și pe naturalism filozofic, el renunță la dogma religioasă, supranaturalismul, pseudostiința și superstiția ca bază pentru moralitate și luarea deciziilor. și tehnologie pentru îmbunătățirea condiției umane. Potrivit lui Mario Bunge, semnul distinctiv al umanismului laic este preocuparea sa pentru întreaga umanitate.

1. Demnitatea și autonomia individului este valoarea centrală. Etica umanistă se angajează să maximizeze libertatea de alegere, libertatea de gândire și de conștiință, libera gândire și libera investigare (cercetare), precum și dreptul indivizilor de a-și urma propriile stiluri de viață în măsura în care sunt capabili și atâta timp cât nu dăunează sau să facă rău altora.

Acest lucru este relevant mai ales în societățile democratice în care pot coexista o multitudine de sisteme de valori alternative. Prin urmare, umaniștii apreciază diversitatea.

2. Sustinerea umanistă a autodeterminării nu înseamnă că umaniștii acceptă ca fiind valoros orice fel/tip de conduita doar asa, pentru simplul motiv că este umana. Nici toleranța la diferite stiluri de viață nu implică neapărat aprobarea. Umaniștii insistă că acompanierea angajamentului cu o societate liberă reprezinta întotdeauna nevoia de a atinge un nivel calitativ de gust și de distincție. Umaniștii cred că libertatea trebuie exercitată în complementare cu responsabilitatea. Se recunoaște faptul că toți indivizii trăiesc în cadrul comunităților și că unele acțiuni sunt distructive și echivocate/greșite.

3. Filozofii etici umanistici au susținut o etică a excelenței (de la Aristotel și Kant la John Stuart Mill, John Dewey și M.N. Roy). Cumpătarea, moderația, continența, autocontrolul sunt evidente în ele. Printre subiectele de excelență se numără abilitatea de a alege liber, creativitatea, gustul estetic, prudența în motivații, raționalitatea și o anumită obligație de a realiza cele mai înalte talente ale fiecăruia până la împlinirea lor maximă.

Umanismul încearcă să scoată tot ce este mai bun în oameni, astfel încât toată lumea să aibă tot ce este mai bun în viață.

4. Umanismul ne recunoaște responsabilitățile și datoriile față de ceilalți. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să tratăm alte ființe umane ca simple obiecte pentru propria noastră satisfacție; trebuie să-i privim ca pe persoane demne de aceeași considerație cu noi înșine.

Umaniștii susțin că „fiecare individ ar trebui tratat uman”. Aceștia acceptă Regula de Aur conform căreia „nu trebuie să îi tratezi pe ceilalți așa cum nu vrei să te trateze pe tine”. Aceștia acceptă, de asemenea, din același motiv vechiul mandat că ar trebui să „primim străinii în limita posibilităților noastre”, respectând diferențele lor cu noi. Având în vedere multiplicitatea credințelor de astăzi, suntem cu toții străini - chiar dacă am putea fi prieteni - într-o comunitate mai mare.

Cu mult drag nepoților mei (și generației lor)

A mis nietos, con cariño (y a la generación de ellos).

To my grandchildren, with love (and to their generation).