Dreptul (obligația)

/

Derecho (obligación)

Page start up on 02.04.2020_11.07 (UTC+1 / España)

Bibliografie recomandata / Bibliografia recomendada:

La chispa que detono la idea de crear este post ha sido una conversacion en Facebook / Scânteia care s-a constituit in big-bangul creării acestui articol a constituit-o o conversație in Facebook.

"Aud că statul român se pregătește pentru a primi încă cel puțin 200000 de români din Diaspora".

Zicea cineva, la 01.04.2020_22.07, in Facebook, urmatoarele:

"Aud că statul român se pregătește pentru a primi încă cel puțin 200000 de români din Diaspora. Aceștia sigur nu sunt rămași fără salarii și locuințe, cum a fost primul val. Aceștia sunt în mod clar veniți în tradiționala vacanță de Paște. Și sunt tare dispuși să nu respecte distanțarea socială, abia așteaptă să-și vadă rudele, să meargă la popă în biserică, să taie mielul și să petreacă. Nu vin să intre în carantină. În aceste condiții gestul Președintelui și al Guvernului de a permite exodul Pascal anul acesta, este criminal. Le tremură chiloții și liberalilor și ”Johannisului”, nu cumva să-i piardă de votanți și pe aceștia. Când exprimă rugămintea lui fierbinte de Prezident către ei, de a nu veni în acest an, Johannis este penibil și cinic. Să creadă el că așa se spală pe mâini precum Pilat din Pont. Am și eu o rugăminte la domnul Președinte: Domnule Johannis, pune domnule suspensorul dacă ți s-au lăsat boașele de tot, vezi să nu calci pe ele când le târâi pe jos. Saltă-le din praf, saltă pieptul de român, mă rog, drege-ți glasul și închide granițele fără excepție. Altfel se ușurează ăia pe rugămintea ta și o să avem o escaladare a infecției și a numărului de morți, care o să ne trimită direct alături de Italia. Sau cere CSAT-ului o altă Ordonanță Militară. Rechiziționați toate spațiile de cazare în hoteluri, pensiuni, internate, orice alt spațiu posibil, cât mai aproape de graniță. După care anunță altceva, nu rugămințile tale inutile. Anunță că fiecare revenit să ia Lumină din țară, va fi internat automat și fără excepție în carantină forțată, în aceste spații. 14 zile cu două testări și apoi izolare obligatorie la domiciliu. Încă ceva, dacă tot ești așa dispus la rugăminți Prezidențiale, roagă-l pe celălalt Preafericit, din celălalt Deal, al Patriarhiei, să dea un decret de Patriarh prin care să se pună câte un lacăt mare pe fiecare Biserică și poartă de Mânăstire din România. Anul acesta Domnul Iisus ne face un mare Hatâr și ne vizitează pe fiecare la Domiciliu sub formă de Duh Sfânt. Nu mai este nevoie să mergem la Biserică și oricum nu este voie". . . . citeste articolul in situ.

"Escuché que el estado rumano se está preparando para recibir al menos 200,000 rumanos de la Diáspora.

Decia alguien en Facebook, los siguientes:

"Escuché que el estado rumano se está preparando para recibir al menos 200,000 rumanos de la diáspora. Ciertamente no se quedan sin salarios y vivienda, como fue la primera ola. Claramente han venido para la tradicional fiesta de Pascua. Y están muy dispuestos a no respetar la distancia social, solo están esperando ver a sus familiares, ir a la iglesia en la popa, cortar el cordero y gastar. No voy a poner en cuarentena. En estas condiciones, el gesto del Presidente y el Gobierno para permitir el éxodo de Pascal este año es criminal. Las bragas, los liberales y los "Johannis" tiemblan para no perder a sus votantes. Cuando les expresa su calurosa solicitud del Presidente, para que no venga este año, Johannis está triste y cínico. Déjale creer que así es como se lava las manos como Pilato del Ponto. También tengo una solicitud para el señor Presidente: Sr. Johannis, póngase el tirante si ha dejado sus boyas por completo, asegúrese de no pisarlas cuando las arrastre a pie. Salta del polvo, salta el pecho rumano, por favor, endereza tu voz y cierra las fronteras sin excepción. De lo contrario, facilitará su solicitud y tendremos una escalada de la infección y el número de muertos, lo que nos enviará directamente a Italia. O solicite al CSAT otra ordenanza militar. Se requiere todo el alojamiento en hoteles, casas de huéspedes, internados, cualquier otro espacio posible, tan cerca de la frontera. Luego anuncia algo más, no tus solicitudes innecesarias. Anuncia que cada uno regresó para tomar la Luz del país, será admitido automáticamente y sin excepción en cuarentena forzada, en estos espacios. 14 días con dos pruebas y luego aislamiento obligatorio en el hogar. Una cosa más, si todavía está tan inclinado a las solicitudes presidenciales, pídale al otro Amado, del otro Acuerdo, del Patriarcado, que dé un decreto del Patriarca por el cual colocar un candado grande en cada puerta de la Iglesia y el Monasterio en Rumanía. . Este año, el Señor Jesús nos hace un gran Agar y nos visita a cada uno en el hogar en forma del Espíritu Santo. Ya no necesitamos ir a la iglesia y de todos modos no está permitido".... lea (en rumano) el artículo en su sitio.

Pornind de la acea postare (din Facebook) copiata si publicata mai sus, am facut un comentariu si astfel s-a pornit un pugilistic schimb de pareri, pareri pe care le-am copiat si le-am lipit de aci in jos, pentru ca am consumat multa cerneala si era pacat sa se piarda.

Sa fac o precizare care foloseste intr-un fel... situarii cui citeste, in raport cu discutia, si anume ca primul meu comentariu l-am facut pe 2 aprilie, din Spania (unde imi am rezidenta legala), in plina criza de coronavirus, sub auspiciul consemnarii la domiciliu, timp in care mama mea era... ca si pe moarte, in tara.

Pe 3 aprilie la orele 16, in toiul discutiilor noastre de aici, am primit veste telefonica ca... mama mea a murit.

Discutiile nu au fost continue ci... pe sarite, astfel ca unele sunt date la nu mult timp dupa ce am primit, tot prin telefon, vestea ca... gata, peste mama mea a fost aruncat pamantul, pamantul propriu înmormântărilor de la noi. Deci, nu de glume sau din dorinta de a umple timpul liber am facut eu atata risipa de cerneala.

Voi reveni cand, si daca imi va permite timpul, ca sa asez si sa tratez asa cum trebuie, "informatia bruta" conservata de aici in jos.

02.04.2020 - primul meu comentariu la aceasta tema

Adrian Iordache Eu cred ca va faceți auto-iluzii precum calul. În Occident nu se poate ieși din casă. Și atunci dacă nimeni nu mișcă, care sunt cetățenii romani din diaspora care vor veni peste voi?

https://www.facebook.com/cristianburetea/posts/2569778283132863?comment_id=2581041492006542&notif_id=1586300585355132&notif_t=feedback_reaction_generic


Cristian Buretea Ai să-i vezi la știri. Cine crezi că-i ține acolo neapărat și pentru cine crezi că s-a făcut culoarul de trecere până în România? Acum nu mai spun 200000. A calculat un deștept de la guvern și i-au ieșit 240000. Maxim cică. Eu vă spun că vor fi peste 300000. Vor spune că vin la rudele pe care nu le-au mai văzut de juma de an de la Crăciun și că vor să ia lumina ortodoxă nu aia catolică. Nimic nu-i oprește și bag mâna în foc că nu renunță la grătarul din curte cu vecinii și cumetrii. Și nici la sfânta împărtășanie de Paște. Cu lingurița aia de anul trecut.


Adrian Iordache

Adrian Iordache Cristian Buretea Sunteți pierduți. Pierduți în spațiu. Pe de o parte ca... dacă nu sunt restricții legale nimeni nu o sa întrebe vecinii din sat când sa se duca acasă la el sau nu, iar dacă e restricție legală, chiar dacă te roagă tot satul în genunchi sa te duci acasă, nu ai cum sa te miști din arestul la domiciliu pe care îl trăim toți. La mine părinții îmi sunt grav bolnavi și dacă mor, în condițiile existente nu ajung nici la înmormântare și voi aveți vedenii cu convoaie de mașini venind la slujba de Paști?


Cristian Buretea Adrian Iordache, nu vedeți convoaiele de mașini acum la graniță? la ce știri vă uitați? Nu știți că din momentul când Ungaria a închis granițele la fel ca multe alte state, a apărut problema românilor, moldovenilor și bulgarilor, rămași în ”no man-s land” aproape? Apoi s-a creat culoarul pentru o noapte și în final a fost aprobat permanent pe timp de noapte dacă nu se opresc și nu se abat. Au venit deja aproape 300000 de la începutul crizei. primii au venit cei care lucrau la negru, la gri, zilieri , cei fără contracte sau asigurări. Când s-a sitat activitatea, i-au dat afară și din casele unde erau cazați ca parte a înțelegerii de muncă. Acum se întorc cei cu concedii, cei care au o situație mai stabilă acolo. De ce credeți că și-a bătut gura Johannis la TV, rugându-i să nu vină. Nici o problemă însă, nu mai durează mult și veți vedea, nu are rost să ne contrăm acum. Când veți contempla coada de la Nădlac să vă aduceți aminte de discuția asta. Apropo, data trecută capătul corespondent Nădlacului era la câțiva Km de Viena! Acolo te așezai la rând.


Cristian Buretea îmi pare rău de părinți, sănătate le doresc. Dacă nu ajungeți la timp cum spuneți este pentru că durează foarte mult trecerea cu aceste formalități și tocmai pentru că-i coada mare, nu pentru că nu ar fi deloc.


Adrian Iordache Cristian Buretea Cristian, de acolo din România se înțelege corect sensul expresiei "arestat la domiciliu"? Cei care nu erau la domiciliul lor legal s-au grăbit sa ajungă de pe acolo de pe unde erau. Rezidente poate avea orice român, tot atâtea câte are Iohanis (sa zicem), și nu trebuie sa fie toate în Sibiu sau toate la Dâlga, ci poate fi una la Dâlga, un la Nisa, una la Berlin, una la Poznan, una la Sevilla si una la Saint Denis. Din câte rezidente ai, doar uneia (căreia vrea cel în cauza) i se poate acorda statutul de "domiciliu legal". În cazul meu "domiciliul de facto" (casa mea) e ... în curte la mine, prin preajma Ploiestiului, iar "domiciliul de iure" imi este pe aici prin preajma Valenciei (n-am în momentul acesta punctul dat de latitudinea și longitudinea geografică fiecăruia. Casa mea e casa mea, și câtă vreme nu mă oprește legea, altcineva nu mă poate opri nici sa vin, nici sa plec de la ea. Ferice de cel căruia "domiciliul de iure" și "domiciliul:de facto" se suprapun, pentru ca iti zic eu că nu e nici un avantaj sa ții două case pe picioare, să stai în una ca chiriaș (din rațiuni economice) iar pe adevărata ta casă sa o vezi la zile mari. Dar, cu coronavirus/fără coronavirus, oficial orice persoană trebuie să se găsească fizic și juridic, cel puțin 163 de zile din an, la domiciliul legal. In cutia postala de la domiciliul legal, cad fiecărei persoane scrisorile de la fisc, și respectiva persoană trebuie sa le răspundă cu prezența fizică în timpul cel mai scurt (24-48 de ore). Domiciliul reprezintă una dintre cele șase caracteristici inseparabile ale "atributului personalitatii" (oricărei persoane). Doar sclavii erau ființe umane care nu erau persoane, dar sclavia a fost abolită juridic și chiar dacă "de facto" nu a fost eradicată niciodată, "de iure" (juridica) adică, nu mai există "om valid juridic și medical" căruia legea sa nu îi prezerve statutul de persoana. Prezența persoanei la domiciliul legal, este un drept. Persoana care este persoană și la propriu (de facto), si la figurat (de iure) are deja asimilat în momentul în care citește aceste rânduri că, tot ce înseamnă "drept", înseamnă "obligatie". "Prezența la domiciliul legal", este "drept și obligație, în același timp" pentru orice persoană contemporană secolului XXI. Problema este ca mie (și celor câteva sute de mii, sau milioane, de o aceeași profesie cu mine), persoane particulare (avalate de Stat) mi s-a imposibilitat (pe timp de pace) transpunerea in practică a acestei "obligații și drept, în același timp", din 2006 până la începerea crizei provocată de coronavirus, fără ca același concept... Statul, cel care consideră (azi, pe drept) că prezența mea la domiciliul legal, este o obligație, nu a mișcat un deget ca să-mi prezerve acest "drept/obligatie" niciodată până acum, deși rațiunea primordiala a existenței lui (a Statului) asta este: "prezervarea drepturilor (obligatiilor) persoanelor ce îl compun". Dar, țările... conțin prea puține persoane care sa întrunească condiția de "persoană și pe hârtie (pe "hârtia" certificatului de naștere) și în realitate" ca să se aștepte cel care întrunește aceste condiții că "norodul" nu va mai fi "nărod" începând din momentul acesta... încolo. Deci (ca sa inchei) cetățenii UE (indiferent naționalitatea lor), nu pot părăsi domiciliul legal până când legea nu va spune asta. Apoi, când permite legea, depinde cărora dintre cetățeni le permite și buzunarul sa se miște cu corpul, acolo unde s-ar mișca cu gândul. Pentru că în toate cele, una e ceea ce vrei, alta este ceea ce dorești.


06.04.2020 - revenire la tema


Cristian Buretea Adrian Iordache , vă respect pentru unele dintre opiniile dvs , nu pentru toate. De-a lungul timpului am fost de acord cu multe spuse ale dvs, v-am aplaudat sau din contră v-am contrazis și uneori fiind total împotrivă v-am abordat acid. Față de replica asta de aici am să spun doar atât: Bălării de la cap la coadă. Pe timp de situație de urgență, legea aia la care tot faceți apel este alta decât credeți dvs. Vă spun doar atât: Dacă insistați să veniți în țară, având în vedere că veniți din zona roșie, veți ajunge direct într-un centru de carantină. Nicidecum acasă în izolare. După 14 zile de carantină, veți fi îndreptat spre casă dar vor urma cel puțin alte 7 zile de izolare în casă, adică în interiorul casei, iar dacă acolo mai locuiesc și alte persoane, într-o cameră. Bine, nu va fi plasat un jandarm lângă pat dar în stradă dacă pășiți și sunteți prins, urmează alte 14 zile în centrul de carantină. Așa este legea astăzi în România. Poftiți vă rog!


Adrian Iordache Cristian Buretea Stai liniștit ca eu nu veneam nici fără coronavirus când vroiam, ci doar aici când putem. Mie mi-a fost îngropată mama acum o ora-doua, iar intre mine și actul ăsta s-au interpus tot acei 3000 de km de distanță care se interpun, nu de când este coronavirus ci de mulți ani. Legea, în toată Uniunea Europeană, (nerespectată până acum de o lume... mai mult "analfabeta politic" decât altfel) spune clar că fiecare persoană trebuie sa facă (în general) "act de prezență", la "domiciliul legal" (dacă știi ce este acela). Eu am două "domicilii legale": unul "de facto", la mine acasă (45°2'59'''N 26°1'8"E), și unul "de jure", pe care am dreptul sa îl am "oriunde în Uniunea Europeana", dar eu nu îl am "oriunde", ci aici: 39°30'10"N 0'26'26"O. Dacă nenorocirea asta mă prindea la domiciliul meu de facto (întâmplător situat în Romania), trebuia sa fac tot posibilul să ajung la "domiciliul meu legal, de facto", situat (tot la fel de întâmplător, în Spania. Persoanele care merg la domiciliul lor legal, merg sa îndeplinească legea, și nu ești tu sau altă persoană ceea ce hotărăște ce poate sau ce nu poate sa facă vreo persoană, pentru simplul motiv ca relația fiecărei persoane cu legea, este... confidențială și directă (fiecare răspunde în fața legii, și nu în fața altor "persoane particulare", pentru ceea ce face. În mod legal, sunt promulgate și publicate acele legi care ne spune ceea ce avem și ceea ce nu avem voie sa facem. Deocamdată în Spania este paralizată orice mișcare, așa ca nu va mai faceți "naluciri" precum calul. Eu știu sa citesc singur ceea ce am voie sa fac, și ceea ce nu am voie, și știu sa mă comport "ca persoana" și nu "ca un om oarecare", comportandu-ma în conformitate cu legea, nu de frica "biciul legii" (ca tigrul dresat) ci din sete internă de a respecta pacturile care, făcute intre oameni, ajung legi. Și în viața civila, ca și în șoferie, eu nu calc linia continuă (acolo unde este linie continua) nu pentru ca... mă poate vedea arbitrul, ci pentru că, nu fur la joc, nici picat cu ceară. Nu fur, pentru ca nu încalc "regulile jocului", pentru ca așa vor mușchii mei, și nu pentru ca n-as avea dexteritatea sa le încalc. Furând la joc as fi câștigat multe partide, dar mie... nu-mi țin de foame, sau de sete, astfel de alimente.


Cristian Buretea Adrian Iordache , dacă înțeleg bine la dvs este viceversa, nu puteți să plecați din România spre domiciliul din Spania. Este situația dvs particulară și da, nu este problema mea. dar este un QED pentru susținerile mele. În cazuri speciale, legi speciale. Condoleanțe pentru dvs și familia dvs în aceste momente grele personale!


Adrian Iordache Cristian Buretea Am spus ca "dacă mă prindea pandemia în România era obligația ai interesul meu sa ajung la "domiciliul meu legal" (care se afla în Spania). Fiecare cetățean UE, are dreptul sa dețină cel puțin tot atâtea rezidente cât Iohanis, și nu e obligatoriu sa le aibă pe toate pe scara aceluiași bloc, ci poate sa aibă. .. răsfirate prin tot UE. Dar din câte ai, nu poate avea considerație legală ca "domiciliu legal", decât una singură (aleasă se tine din motive care te privesc) Spre norocul meu, pe mine (și pe câți cunosc eu) m-a prins "ploaia" asta la domiciliul meu legal. Eu, și nevasta. Avem o fată, care își are familia ei, la 5 minute de noi, cu mașina (la 4 km). Avem și alte rude, prieteni, cunoștințe, pe aici.Dar nu ne vedem cu nimeni (de vreo 3 săptămâni). Văd și nepotul de aici (cu care altfel ieșeam zilnic la joacă prin parc) tot prin WhatsApp ca pe cel din tara. Nu ies decât sa duc gunoiul. Mai ieșim unul dintre noi (eu sau sotia) la alimentara. Mai ieșim seara la 8, în balcon, odată cu toți vecinii, batem din palme vreo cinci minute (de bucurie ca mai existăm), făcându-ne (unii altora) inventarul. Motive ca sa te miști cu mașina, sunt publicate vreo 7, și cine e prins ca o face fără un motiv plauzibil, ia o amendă de îl îndoaie. Cine recidivează, o ia și mai și. Deci?


Viki Slaniceanca Adrian Iordache uitați-vă pe grupuri, sa vedeți câți vor sa vina. Cei care vin, sa fie carantinati pe cheltuiala lor.


Adrian Iordache Viki Slaniceanca Declaratiile de intentie nu se pedepsesc. Se pedepsesc fapte. Si eu imi pot exprima ganduri, de care vreau. intra la capitolul "Libertate de expresie". Eu sunt un emigrant (in Spania) care urmareste de la decembrie 2019, de forma simultana, evolutia politica din doua tari o larga traditie comunista: Romania si Cuba. Una e sa urmaresti evolutia din vreo tara careia nu ii cunosti limba si nu te comunici cu lume de pe-acolo, si alta este sa afli lucruri, nu cunoscand tu limba ci povestindu-ti altii. Nu ma mira nici la romani nici la cubanezi, inaltul grad de "analfabetism politic" pe care il au. Aseara comentam ceva pe postarea unui dizident politic de la ei, si am vrut sa zic ceva despre "Autonomia vointei", si nu doar sa zic, ci sa pun si linkul articolului, acolo. Dar cand am deschis propria-mi "mini-wikipedia" am vazut ca articolul in cauza il am doar inceput, si ca mai am mult de lucru pana la final.Articolul asta reprezinta "marfa deficitara" (lipseste cu desavarsire) atat pe piata romaneasca cat si piata cubaneza (cubanezii sunt hraniti cu informatie de guvernul cubanez printr-o mini-Wikipedie, la romani e alta smecherie). Dar cand m-am apucat sa "mobilez" pagina, am observat (vechea poveste), ca la fiecare 3-4-5 cuvinte dau de cate un termen carora atat romanii cat si cubanezii le inteleg titlul (ca la o carte) dar nu si cuprinsul. Un prim exemplu este "Dreptul privat". I-am creat pagina web astuia, am mai mers trei-patru cuvinte pe text, a trebuit sa mai creez o pagina, si tot asa... la infinit. Aci, un cap de fir: https://sites.google.com/.../political.../c/consemnare

Viki Slaniceanca Adrian Iordache mult succes în studiile dta. Rămâi acolo, sa fii sănătos, și lasă. ne pe noi asa proști cum ne crezi.

Adrian Iordache Viki Slaniceanca :) Aristotel nu era prost pentru ca nu aflase de descoperirea Americii. Nici un roman nu poate fi considerat prost pentru ca nu a auzit inca de "Consemnarea la domiciliu" (sau "Arestul domiciliar". Ignorant insa este cel care nu stie de un lucru, dupa ce acesta a fost descoperit. Si nu doar ignorant, ci prin prisma lui "Ignorantia juris non excusat", condamnabil.


Viki Slaniceanca Adrian Iordache nu pe banii noștrii. Cu ce contribui dta la bugetul statului?


Adrian Iordache Daca ati sti face diferenta dintre "Patrimoniul public" si "Patrimoniul privat" n-ati putea emite o astfel de intrebare.


07.04.2020 - revenire la tema

Cristian Buretea Adrian Iordache, deja ai dat-o în penibil. Hai să o lămurim scurt așa: Dacă ai mai multe domicilii și te-a prins starea de urgență în altul decât cel pe care îl ai trecut în actul de identitate ca fiind domiciliul stabil, în acela rămâi și acolo ai parte de izolare, nu se pune niciodată problema să te duci tu la ăla stabil din acte și să treci peste interdicțiile de deplasare. Ce faci în această situație? declari frumos la administrația teritorială și organele de ordine publică, faptul că te afli în izolare la domiciliul efectiv unde te-a găsit beleaua. poate să fie proprietatea ta dar poate fi și proprietatea altuia, iar acesta a acceptat să te primească în spațiu. Se întocmesc acte provizorii de reședință, flotant etc, după caz. O dai în bălării și cu ”arestul la domiciliu” sau ”consemnarea la domiciliu”. Poți alege orice domiciliu unde ai dreptul legal să locuiești, indiferent dacă este sau nu domiciliul stabil. Dacă ai domiciliul stabil în Barbados și reședință provizorie în România, dacă primești o hotărâre judecătorească de consemnare la domiciliu, ai impresia că te trimit autoritățile române în Barbados? Suficiența și aroganța cu care încerci să dai lecții este supărătoare.

Viki Slaniceanca Adrian Iordache fugi ca ești nesimțit.

Adrian Iordache Cristian Buretea Mai nene, eu ori vorbesc pe experienta proprie, ori tac din gura. Mai multe domicilii nu poti sa ai, ci doar mai multe rezidente. Domiciliul legal se suprapune cu domiciliul fiscal.... Mai multe nu are rost sa-mi racesc gura de pomana. Am puse deja vreo doua linkuri, cine vrea, sapa, si gaseste pe-acolo. Eu nu dau lectii. Nu sunt decat un fel de librar care arata cititorilor romani eventuali interesati ce carti au altii in rafturi iar ei inca nu au auzit de ele.Tocmai am terminat de tradus o brosurica care se numeste "Sfortare", iar acum tocmai bag in lucru o brosurica care se va numi in limba romana "Studiu". Eu nu traduc pentru docenti, doar pentru absolventi de scoala generala ca mine. N-o faceam, ca aveam alta treaba, dar daca am asteptat vreo 7 ani si n-o facea nimeni, prin 2017 m-am apucat eu de treaba. Ce sa mai astept? Am incercat in Wikipedia, am tradus vreo 120 de articole (mai ales de juridica laborala) dar si acolo "docentii" au zis ca le stric "feng-shu"-iul. Asa ca mi-am facut un fel de "mini-Wikipedia" proprie, cu peste vreo 1000 de titluri dintre cele care nu aveau la momentul abordarii, versiune in limba romana. Problema e ca 1000 din vreun 1000000 cate nu au versiune in limba romana, e nimica toata. Ma rog, eu am nevoie ca in Spania spre ex, cand vorbesc cu doi colegi (unul roman si unul spaniol) din 10 cuvinte pe care le spun, sa stie si romanul despre ce este vorba, pentru ca daca are proprietatea doar asupra a 4 cuvinte din 10, nu avem cum sa vorbim un limbaj comun. Ce vina am eu ca se vorbeste romana si in Romania si in Spania? :) Uite, de-acuma, brosurica asta pentru copiii de clasa a 6-a, a 7-a, o bag in lucru: https://es.wikipedia.org/wiki/Estudio


Cristian Buretea Ce să spun m-ai dat pe spate! Ești un absolvent eminent de studii primare și generale, exact așa cum singur afirmi.


Viki Slaniceanca Adrian Iordache împușcă-te singur. 🤣🤣🤣


Adrian Iordache Cristian Buretea Un simplu "șofer profesionist", domnule. Nici mai mult, nici mai puțin. Pentru colegii mei aduc în limba romana termeni de juridică occidentală cu care noi, în meseria noastră, din 2006 (România din 2007)... lucram. Din 2006, în ingrata ăsta meserie a mea există o singură legislație pe toată UE, scrisă în 24 de limbi dar care trebuie înțeleasă unitar (pentru ca altfel ori ne ciocnim intre noi, ori ne exploatează (ca pe vite) cei din "clasa de sus". De-aia principalul meu site web are cuprins în titulatura sa, atât în română cât și în spaniolă, cuvântul "sofer". Ca adolescent aveam legitimație la biblioteca județeană si-i petreceam mare parte din timpul liber acolo, în sala de lectura, dar de mulți ani încoace cei din "clasa de sus" ne-au legat (pe noi soferii) de vehiculele cu care lucram (ca pe cai sau pe caini, de căruță, pe vremuri), așa ca legitimațiile de la biblioteci (ca sa ne informăm, sa ne actualiza la Legislația cu care lucrăm) ne prisosește prin buzunare, singura sursă de informare fiindu-ne "goagalul". Am tradus în limba română "Dreptul Muncii". Versiunea în limba română la capitolul ăsta, făcută de "academici" are... 2 rânduri. Suntem în anul 2020. Alaltăseara am băgat în traducere "Dreptul privat". "Codul civil" are versiune în limba română de doua rânduri. Termeni ca "Contract de munca", Contract individual de munca", "Subiect juridic", "Autonomia de vointa", "Atributul personalitatii" și alte sute de termeni, până nu i-am scos eu la lumină, nu i-a scos nici un "docent". Despre conceptul "patrimoniu", si in general despre tot ce tine de Dreptul persoanei (individuale), la noi la români și la cubanezi, nu găsești nimic. Gata, că mai am și treabă. Cine caută, găsește... terminologie juridică (și "cuvinte de legătură") pe-aici pe la mine. În legislația vest-europeana a muncii există "Principii laborale". Unul dintre aceste principii (care ar fi trebuit sa aibă efect asupra domeniului meu profesional încă din 2007) se numește "Principiul legii celei mai favorabile... angajatului". Numai că nouă (cetățenilor români obisnuiti) cineva... nu doar că nu ne pune la dispoziție "manualele" necesare, ba le mai și ascunde. Drumuri bune, va dorește un șofer, la toată lumea!

https://sites.google.com/site/dictionarsoferescromanspaniol/

Cristian Buretea Adrian Iordache , toată stima domnule pentru efortul dvs și pentru ideea aceasta. Eu însă consider că traducerea este una, coroborarea textelor juridice și interpretarea lor corectă este alta și trebuie făcută de juriști cu experiență în drept internațional. O zi bună vă doresc.

Viki Slaniceanca Adrian Iordache ți-ai ratat cariera. De citit, citim toți, practica te omoară.

Adrian Iordache Multumesc Cristian! Prima mea meserie a fost strungaria. Daca as traduce chestii din strungarie (fiecare profesie are limbajul ei specific, chiar daca este vorbit in limba nationala) nu ar fi sarit lumea asa de atinsa. Daca traduceam despre "subler", "bailagar", "papusa mobila", "universal", "mandrina", "con morse" , "batiu" sau alte cele, nu sarea de cur in sus nici un civil. Dar in soferie, suprapunerea chestiunilor profesionale este aproape totala cu chestiunile civile.Voi (civilii) aveti/nu aveti nevoie de anumiti termeni, dar noi o luam rau pe coaja daca nu le intelegem nu doar denumirea, ci si sensul corect. Normal ca coroborarea textelor juridice si interpretarea lor corecta trebuie facuta de cei cu experienta si calificare. Tot la fel de normal cum intr-o orchestra simfonica trebuie sa ocupe locuri oameni care au treaba acolo. Dar... cui canti, daca nu ai un public educat pentru o asa cantare? Domeniul meu profesional a devenit super-juridizat din 2006. Din 1980 pana in 2006 eu (si cei ca mine) nu aveam nevoie decat de "Regulamentul General de Circulatie". Din 2006 incoace, ni s-a urcat in spinare un vagon de legislatie. Nu am oprit eu juristii sa fi adus ei in limba romana ceea ce aduc eu. Se vede treaba ca lor... nu le trebuie. Pe noi nu ne-a aparat si nu ne apara nici un jurist, pentru ca... creatorii acestei legislatii (eu ii zic "Legislatia UE a Tahografului", au facut multe lucruri bune (intentionand sa ne faca viata mai usoara dupa 2006 decat inainte) dar au si zbarcit-o in cateva puncte, ramanand astfel niste "gauri" prin care... se denatureaza tot. N-am oprit eu juristii sa coroboreze, dar ce coroborezi daca nu ai ce? Termenul juridic este ca o carte. La noi nu exista nici macar titlurile, iar acolo unde exista, repectiva carte ori are paginile albe, ori n-are nici pagini. In domeniul asta "bi-cefalul" asta arbitru judeca "post-factum" felul in care eu si cei ca mine aplicam legislatia in vigoare. Din ceea ce se vede (cu ochiul liber), "corpul juridic" nu prea e interesat ca noi (cei de jos) sa intelegem "regulile jocului" pentru ca... nu-i asa? e mai usoara vanatoarea la fazani, decat aia la mistreti. Pai ce sa mai asteptam noi, cei din domeniul asta, cand pe coroborarea si interpretarea facuta de cei cu putere de comanda si de control in domeniul asta ai de ales intre a eluda legislatia (pacalind "patrimoniul public" in favoarea unui restrans numar de "patrimonii private") in favoarea angajatorului sau... Am asteptat din 2008 pana in 2012, in timp ce eu eram in groapa cu lei si "corpul juridic" oriunde, numai in groapa cu lei, nu. Mie aceasta "coroborare si interpretare corecta" facuta de ei, mi-au distrus cariera profesionala, obligandu-ma sa aleg intre a complicita cu sistemul sau, in lipsa acestei complicitari, sa stai in aut. Ne-acceptand sa fac pactul cu diavolul, in loc sa am acum 42 de ani de vechime in munca, am doar 34. Cine mi-i da inapoi? In afara de asta, noi soferii de profesie, cunoastem lumea civila, dar lumea civila nu cunoaste lumea noastra. Si cu toate ca nu o cunoaste, lumea civila este cea care alege prin vot pe cei care fiind in Parlamentul UE, in Consiliul UE, in Comisia UE, au conceput si concep legislatia cu care lucrez eu (si cei ca mine). Cum s-ar spune, o lume civila analfabeta politic, arunca (ranjind fasolea) piatra in apa, pentru ca de scos trebuie sa o scot eu si inca vreo 6-7 milioane ca mine (din totalul de vreo 600 de milioane). Multumesc pentru rabdare (daca oi fi avut rabdare sa ajungi pana aici), nu voi mai abuza de ea. O zi buna! https://sites.google.com/.../dictio.../lexic/l/legislatia-ue

https://www.facebook.com/cristianburetea/posts/2569778283132863?comment_id=2581041492006542&notif_id=1586300585355132&notif_t=feedback_reaction_generic