Habeas corpus

Informația din aceasta pagina își are sursa in pagina spaniola a termenului "Habeas corpus".

Varianta spaniola (tradusa la limba romana de admin)

El hábeas corpus es una institución jurídica que persigue "evitar los arrestos y detenciones arbitrarias" asegurando los derechos básicos de la víctima, algunos de ellos tan elementales como son estar vivo y consciente, ser escuchado por la justicia y poder saber de qué se le acusa.

Habeas corpus este o instituție juridică care urmareste (are ca scop) „să evite arestarile și detențiile arbitrare“ asigurand drepturile bazice ale victimei, unele dintre ele atat de elementale precum "a fi viu și conștient", "a fi ascultat de institutia justitiei" și "a fi informat asupra acuzelor ce i se aduc"

Para ello existe la obligación de presentar a todo detenido en un plazo preventivo determinado ante el juez de instrucción, quien podría ordenar la libertad inmediata del detenido si no encontrara motivo suficiente de arresto.

Pentru aceasta există obligația de a se prezenta oricarui deținut într-o perioadă preventivă determinată, în fața judecătorului de instrucție, care ar putea ordona eliberarea imediată a deținutului, dacă nu constata motive suficiente pentru arestare.

Este término proviene del latín habeas corpus [ad subiiciendum] ‘que tengas [tu] cuerpo [para exponer]’, "tendrás tu cuerpo libre", siendo hábeās la segunda persona singular del presente de subjuntivo del verbo latino habēre (‘tener’). O puede ser llamado igualmente como "cuerpo presente" o "persona presente".

Acest termen provine din latinescul "habeas corpus" [ad subiiciendum] "sa iti autodeții corpul [tau] [sprae l expune] ",„vei detine liber corpul tau", fiind "habeas" a doua persoana, la singular al prezentului conjunctiv al verbului "habere" (detine). Sau se poate umi, deasemenea, sub forma "corp prezent" sau "persoana prezenta".

También puede decirse que la tutela los derechos fundamentales derivados de la vida y la libertad frente a cualquier acto u omisión de cualquier autoridad, funcionario o persona que pueda vulnerar dichos derechos.

Deasemenea se poate formula că . . . se afla sub tutela drepturilor fundamentale care derivate de la Viata si sub tutela libertatii in fata oricarui act sau omisiune a oricarei autoritati, functionar sau persoana ce i-ar putea vulnera numitele deja "Drepturi"

Varianta in limba romana provenita din pagina "Habeas corpus"

Habeas corpus este cunoscut ca "actul cel mai important și eficace pentru orice ilegalitate", fiind o cale de atac la dispoziția celui mai slab împotriva celui mai puternic. Este o citație prin forța unui judecătoresc; care se adresează custodelui (un oficial al penitenciaruli, de exemplu) și se solicită ca un deținut să fie prezentat în fața instanței, și custodele să facă dovada actuală a autorității sale, să fie permis astfel unei instanțe să verifice dacă custode are autoritatea legală de a reține prizonierul. În cazul în care custode acționează în afara legii, atunci prizonierul trebuie să fie eliberat. Orice deținut, sau o altă persoană care acționează în numele său, poate cere instanței, sau unui judecător, un act de habeas corpus. Unul dintre motivele pentru care este utilizat actul și de către o altă persoană decât persoana deținutului, este acela că deținutul ar putea fi lipsit de orice mijloace de comunicare. Cele mai multe jurisdicții de drept civil din USA prevăd o astfel de cale de atac petru cei deținuți ilegal, dar aceasta nu este numit întotdeauna habeas corpus.[4] De exemplu, în unele țări vorbitoare de limbă spaniolă, remediul echivalent pentru sechestrare este amparo de Libertad ( "protecția libertății").

Habeas corpus are anumite limite. El este din punct de vedere tehnic doar o cale de atac procedurală; o garanție împotriva oricărei detenții, care este interzisă prin lege, dar nu protejează în mod necesar alte drepturi, cum ar fi dreptul la un proces echitabil.În unele țări, actul a fost temporar sau permanent suspendat sub pretextul războiului sau a stării de urgență (v. Lincoln războiul civil American).

Dreptul de a adresa petiții pentru un habeas corpus a fost, totuși, mult timp sarbatorita ca cea mai eficient garant al libertății. Juristul Albert Venn Dicey a scris că Legea britanică de Habeas Corpus "nu stabilește nici un principiu și și nu definește nici un drept, dar eficiența practică are valoarea a o sută de articole constituționale care garantează libertatea individuală".[5]