חיים וייצמן

ד"ר חיים ויצמן (1874–1952) – הנשיא הראשון של מדינת ישראל

משימה ראשונה

    • קִראו את הקטע אודות חיים ויצמן מתוך מיצ"ב שפה כיתה ה' - מאי 2009,אייר התשס"ט, שלפניכם.
    • מצאו מקור מידע נוסף וקראו גם אותו.
    • מלאו את הפרטים על חיים ויצמן בתרשים מיפוי דמות שתצרו בכונן Google Drive.
סיכום דמות (1).doc


חיים ויצמן היה הנשיא הראשון של מדינת ישראל. ויצמן נולד בשנת 1874 בעיירה מוטול שברוסיה למשפחה של 15 נפשות, שהתפרנסה מִמסחר בעצים. הוריו הקפידו על שמירת המסורת היהודית, ואף חינכו את ילדיהם לאהבת ארץ ישראל.

בהיותו ילד למד תורה ב"חֶדר", וכאשר גדל למד בבית-ספר תיכון. חיים ויצמן היה תלמיד מצטיין בבית-הספר, וכבר אז פעל למען העם היהודי. באותה תקופה דיברו היהודים בשפת הארצות שבהן חָיו, והייתה סכנה שהשפה העברית תישכח. ויצמן הבין עד כמה חשוב שהיהודים החיים בגולה לא ישכחו את השפה העברית, ובהיותו נער הקים עם תלמידים יהודים נוספים קבוצה בשם "שָׂפה ברורה". כל חברי הקבוצה החליטו לדבר ביניהם בעברית, וכך קיוו שיוכלו לשמש דוגמה ליהודים אחרים.

בהיותו בן 18 עבר ויצמן לגרמניה כדי ללמוד כימיה. הוא המשיך ללמוד בשווייץ, ועם סיום לימודיו בשנת 1899, בהיותו בן 25, הוענק לו התואר "דוקטור למדעים".

בשנת 1906 נשא חיים ויצמן לאישה את ורה, רופאת ילדים במקצועה. הם חיו באנגליה במשך 30 שנה עד שעלו לארץ ישראל. בשנים האלה נהג ויצמן לבקר בארץ ישראל מדי פעם. החיים בארץ היו אז קשים מאוד, ולכן אסף ויצמן תרומות במדינות העולם כדי לעזור ליהודים שחיו אז בארץ.

בתחום המדע הצטיין ויצמן כְּמַמציא. הוא רשם על שמו כ-120 המצאות. אחת ההמצאות הייתה שיטה חדשה להפקת חומר שנקרא "אָצֵטוֹן", שֶׁמִמנו הכינו חומר נפץ. לפני מלחמת העולם הראשונה הפיקו אָצֵטוֹן רק מעצים. כאשר פרצה המלחמה בשנת 1914, נוצר מחסור גדול בעצים, והיה קושי להכין חומר נפץ. חיים ויצמן הצליח לְיַיצר אָצֵטוֹן מזרעי תירס, והשיטה הזאת

סייעה לבריטים להכין את חומר הנפץ שהיה נחוץ למלחמה. בזכות המצאתו קשר ויצמן קשרים טובים עם המנהיגים הבריטים. הקשרים האלה תרמו להקמת מדינה לעם היהודי בארץ ישראל.

חיים ויצמן פעל רבות למען קידום המדע בישראל. בשנת 1934 הוא ייסד ברחובות מכון לחקר המדע, שמאוחר יותר נקרא על שמו "מכון ויצמן למדע". היום המכון מפורסם בעולם כולו בזכות המחקרים שנעשים בו.

בשנת 1936 עלו ויצמן ואשתו לארץ. הם בחרו לבנות את ביתם ברחובות, סמוך למכון שייסד. הבית היה פתוח למדענים, למדינאים, לציבור הרחב ולאנשי רוח מן העולם כולו. היום הבית משמש מוזאון.

בשנת 1949, עם הקמת מדינת ישראל, נבחר ויצמן לנשיא הראשון בזכות פעילותו הרבה והחשובה למען יהודי העולם. בטקס השבעתו אמר ויצמן כי זהו יום גדול ליהודים, אשר זכו למדינה משלהם לאחר שנים רבות של סבל וייסורים. בנאומו הביע מִשְׁאָלָה לראות את העם היהודי עולה לישראל ובונה אותה. יום בחירתו לנשיא היה אחד הימים הגדולים לעם ישראל.

ויצמן נפטר ב-9 בנובמבר 1952, כ"א בחשוון תשי"ג, ונקבר בחצר ביתו בעיר רחובות.


משימה שנייה

  • מהידע שאספתם בתשובתכם כתבו סיכום קצר אודות הדמות.
  • ציינו האם הדמות מזכירה לכם אדם מוכר? פרטו דבריכם.

בחרו:

  • אילו תכונות זיהיתם בדמות שבאות לידי ביטוי גם בכם ומה אתם לומדים מהדמות על עצמכם?
  • אילו תכונות מתכונותיה של הדמות נראות לכם ראויות לחיקוי והייתם רוצה לאמץ לעצמכם? נמקו.



משימה שלישית

  • ערכו מצגת אודות הדמות באמצעות הדברים שלמדתם אודותיה.

על המצגת להיות ערוכה על פי העקרונות לכתיבת מצגת.