Barne- og familietjenesten

Forslag til driftsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2021-2024 må kommunedirektøren gjøre noen prioriteringer, slik at de viktigste forholdene ivaretas. Dette gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold som revisjonsrapporter, utredning knyttet til relasjonell kapasitet og kommende barnevernsreformen har innvirkning på prioriteringer fremover. Driftsbudsjettet på området reduseres på grunn av betydelig nedgang i bosetting av enslige mindreårige flyktninger.

Tilskudd til tilskudd til styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten

I Statsbudsjettet 2021 vil regjeringen endre innretningen på tilskudd til styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten fra 2021 for å øke måloppnåelsen og gjøre tildeling av midler enklere og mer forutsigbar for kommunene. Fra 2021 skal tilskuddet på 389,4 millioner kroner bli omgjort til et rent lønnstilskudd til årsverk for tjenestens kjernekompetanse, definert som lege, jordmor, fysioterapeut, psykolog og helsesykepleier. I tillegg kan det gis støtte til administrativt støttepersonell. Det foreslås videre å gjøre tilskuddet treårig under forutsetning av Stortingets tilslutning til Prop. 1 S. Det må søkes om disse midlene og for Trondheim kan tilskuddet utgjøre omlag 13 millioner kroner.

Jordmor

Regjeringen foreslår å øke øremerket beløp til jordmorårsverk innenfor tilskuddsordningen til 60 millioner kroner i 2021 for å ytterligere styrke jordmorkompetansen i kommunene. Kommunedirektøren foreslår å søke om midler i tilskuddsordningen for å styrke jordmortjenesten med 2,1 millioner kroner fra 2021 for å gjennomføre hjemmebesøk i barselomsorgen.

Digitale tjenester til barn og unge

Regjeringen foreslår å omdisponere 35 millioner kroner av tilskuddet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten, for å legge til rette for drift og utvikling av digitale tjenester for barn og unge. Digitalisering og økt digital tilgjengelighet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal prioriteres. Tiltaket inngår også i Handlingsplan for forebygging av selvmord. Dette utgjør ca 1,2 million kroner for Trondheim.

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2021-2024

Tabell 9.5 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området barne- og familietjenesten i perioden 2021-2024. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2020 per 31.12.2019.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Beskrivelse av tiltak

Tabell 9.6 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

1. Færre bosatte enslige mindreårige flyktninger

Prognoser og anmodninger fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) og Bufetat viser fortsatt en nedgang i antall bosettinger av enslige mindreårige flyktninger. Antall kommunale tiltaksplasser for denne gruppen må derfor tilpasses reduserte inntekter fra staten i perioden fremover. Det er utarbeidet en detaljert plan for reduksjon av antall plasser på hvert tiltak for å tilpasse driften til nedgang i antall bosettinger. Kommunedirektøren estimerer reduksjon i statlig inntekter tilsvarende 35 millioner kroner i 2021, økende til 75 millioner kroner i 2024.

2. Styrke skolehelsetjenesten, jf HØP 2020-2023;

Helsesykepleiere skal være tilgjengelig for elevene på skolen, og kommunedirektøren foreslår å videreføre styrkingen av skolehelsetjenesten på barneskoletrinnet med 2,5 millioner kroner i planperioden. Dette vil bringe bemanningen nærmere Helsedirektoratets normtall, jfr bystyrets bestilling av planen for å nå dette.

I statsbudsjettet 2021 foreslår regjeringen å omdisponere midler av tilskuddet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten, for å legge til rette for drift og utvikling av digitale tjenester for barn og unge. Digitalisering og økt digital tilgjengelighet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal prioriteres. Tiltaket inngår også i Handlingsplan for forebygging av selvmord. For Trondheim utgjør dette ca 1,2 millioner kroner i statlig prosjektmidler.

3. Styrke barnevernet, jf HØP 2020-2023; helårsvirkning

Barnevern skal gi rask og riktig hjelp til barn, ungdom og familier. De ansatte i barnevernet må ha erfaring, kompetanse og tid til å gjøre jobben og rammevilkår som sørger for at de blir stabile over tid. De trenger bedre tid til det enkelte barn og familie. Bystyrets opptrappingsplan for flere ansatte i barnevernet de kommende årene er iverksatt i 2020, herunder etableringen av prøveprosjektet med normert bemanning ved Lerkendal bydel for å nå målene i barnevernstrategien. Kommunedirektøren viderefører styrkingen tilsvarende 3,5 millioner kroner i planperioden.

Endringer i tjenestetilbudet

4. Styrke laget rundt eleven

I forbindelse med budsjett 2020, bevilget bystyret 2 millioner kroner i 2020, økende til 4 millioner i 2021, for å jobbe mer systematisk og koordinert med elever som trenger et godt lag rundt seg. Det settes i gang en pilot på Heimdal bydel fra høsten 2020. Det bygges et lag som skal jobbe med skolemiljø, kompetanseheving og koordinere flerfaglig og tverrfaglig innsats for barn og familier på skolen og fritiden. Kommunedirektøren viderefører derfor styrkingen tilsvarende 2 millioner kroner i planperioden.

5. Styrke barnevern - opptrappingsplan

Helårseffekten av ni nye årsverk i barnevernet er lagt inn i handlings- og økonomiplan 2021-2024 jf politisk vedtak, og stillingene er fordelt på alle bydelene.

Kommunedirektøren foreslår at den videre opptrappingen skal omfatte seks årsverk som fordeles i perioden 2021-2023. I tillegg setter kommunedirektøren av midler for å prioritere systematisk veiledning av ansatte. Kommunedirektøren vil komme tilbake til politisk nivå med erfaringene fra forsøksprosjektet med normert bemanning ved Lerkendal bydel. Kommunedirektøren foreslår en opptrappingsplan tilsvarende 2,2 millioner kroner i 2021, økende til 5,1 millioner kroner i 2023.

6. Plan for legetjeneste: et samarbeid mellom HV og OU om opprettelse av en utdanningsstilling i samfunnsmedisin

Bystyret har vedtatt i Plan for legetjeneste at det opprettes en utdanningsstilling i samfunnsmedisin. Dette er et spleiselag mellom Helse og velferd og Oppvekst og utdanning, og Kommunedirektøren foreslår å legge inn 0,3 millioner kroner til dette formålet allerede i 2021.

7. Helsestasjon for kjønn og seksualitet

Helsestasjon for ungdom (HFU) skal etter planen åpne det nye tilbudet om kjønn og seksualitet fra høsten 2020. Kommunedirektøren har estimert driftskostnader tilsvarende 3 millioner kroner for at tilbudet skal øke både i antall dager per uke og med kompetanse innen et viktig område. Det påregnes delfinansiering fra samarbeidende kommuner av det regionale tilbudet, og Trondheim kommune sin andel er beregnet til 2,1 millioner kroner. Det vises til bystyrets vedtak i sak 46/20 Saksprotokoll. Kommunedirektøren foreslår å finansiere helsestasjon for kjønn og seksualitet av statlige prosjektmidler i 2021, og legge inn kommunale driftsmidler fra 2022.

8. Heggstad - bolig for barn/ungdom med særskilte behov

Kommunedirektøren skal etablere et tjenestetilbud for barn og unge med utfordrende atferdsuttrykk på Heggstad. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Helse og velferd og Barne- og familietjenesten. Trondheim kommune har kjøpt en tomt på Heggstad, og det foreligger nå en mulighetsstudie med forslag om seks plasser for ungdom og seks plasser for voksne, i tillegg til tjenesteareal. Det skal samtidig etableres et kompetansemiljø, som skal drive med utadrettet virksomhet i form av råd og veiledning. Kommunedirektøren foreslå derfor 4,3 millioner kroner til etableringen av bolig i 2022, økende til 12 millioner kroner i 2024.

9. Færre enetiltak på helse- og habiliteringstjenester

Etablering av bolig for barn og ungdom med særskilte behov på Heggstad, vil bidra til at Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge skal ha færre ene- og ekstra ressurskrevende tiltak og at ekstra ressurskrevende brukerne vil få et bedre tilpasset tilbud på Heggstad. Kommunedirektøren forventer derfor en netto innsparing på 1,7 millioner kroner fra 2022 økende til 2 millioner kroner i 2024.

10. Utvidet rett til ettervern fra 23 til 25 år, jf statsbudsjettet 2021

I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen at retten til ettervern utvides fra 23 til 25 år, fra 1. januar 2021. Ettervern kan bidra til at flere fullfører videregående skole og hindre langvarig utenforskap. Forskning viser at de som mottar ettervern, klarer seg bedre senere i livet enn de som ikke mottar dette. Regjeringen vil derfor prioritere 24 millioner kroner til ettervern for unge mellom 23 og 25 år, og Trondheim sin andel tilsvarer 0,8 millioner kroner.

11. Habiliterings- og avlastningstilbud til barn og unge med nedsatt funksjonsevne, jf statsbudsjettet 2021

Smitteverntiltakene i forbindelse med utbruddet av covid-19 har gitt økt belastning for pårørende av barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Regjeringen foreslår å øke rammetilskuddet med 100 mill. kroner som en engangsbevilgning begrunnet med behovet for å gi et godt habiliterings- og avlastningstilbud til barn og unge med nedsatt funksjonsevne, og for Trondheim utgjør dette 3,4 millioner kroner i 2021.

12. Barn og unge sin psykiske helse, jf statsbudsjettet 2021

Regjeringen vil trappe opp innsatsen for å styrke barn og unges psykiske helse gjennom planperioden og kommunedirektøren vil derfor styrke det psykisk helsearbeidet for de yngste barna og deres familier på bydel. Ressursene skal brukes for å styrke helse enhetene 0-5 år på bydel. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal bli mer tilgjengelig digitalt, og helsehjelpen til unge med sammensatte behov og til barn i barnevernet skal styrkes. Målsettingen er at BFT og barnehager skal samarbeide tettere med barn og familier i sårbare situasjoner.

Effektiviseringstiltak

13. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft, jf HØP 2020-2023

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2020-2023 ble det vedtatt redusert innkjøpsbudsjettet og kutt spesielt rettet mot kutt i reisebudsjettet og innleid arbeidskraft. Kommunedirektøren viderefører innsparing på 0,4 millioner kroner i 2021 økende til 1,6 millioner kroner i 2024.

14. Redusere driftsutgifter, mindre reiser

Bruk av digital samhandling reduserer behovet for reising blant ansatte innenfor barne- og familietjenesten. Som følge av de innførte restriksjonene har det også blitt en naturlig reduksjon i reise-, sertifisering- og konferanse aktiviteter. Kommunedirektøren foreslår derfor at det legges inn en innsparing knyttet til reise, kurs- og reisevirksomhet tilsvarende 2 millioner kroner i planperioden.

15. Strukturelle endringer

Med bakgrunn i revisjonsrapporter, utredning knyttet til relasjonell kapasitet, tillitsreformen og den kommende barnevernsreformen gjennomfører kommunedirektøren følgende endringer i BFT-strukturen i dialog med ledere, ansatte, tillitsvalgte og hovedverneombud:

  • Helhetlig og bedre samordnet barnevernstjeneste på bydel

Kommunedirektøren legger barnevernfaglige stillinger i avdeling familietiltak under barnevernavdelingen i BFT. Dette skal gi bedre sammenheng og samhandling i arbeidet med meldinger, undersøkelser og tiltak, jfr funn i revisjonsrapporter.

  • Helhetlig og bedre samordnet helsetjeneste på bydel

“Helse 0 til 19”: Kommunedirektøren vil knytte helsefaglige stillinger i avdeling familietiltak til avdelingene helsestasjon 0-5 år og skolehelsetjenesten 6-19 år. Stillingene vil da inngå i en forsterket helsestasjon/skolehelsetjeneste med bred helsefaglig kompetanse. Sammen med opptrappingen av skolehelsetjenesten og jordmortjenesten skal dette bidra til å styrke kapasitet og kompetanse i primærhelsetjenesten for barn og unge.

  • Bedre samordnede Helse- og habiliteringstjenester for barn og unge

Kommunedirektøren vil knytte stillingene i koordinerende enhet/avdeling helse- og habilitering til den byomfattende helse- og avlastningstjenesten for barn og unge (HABU). Dette skal bidra til en mer helhetlig disponering av de tiltakene og ressursene en rår over til barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Det vil redusere effektene av dagens bestiller/utførermodell med bruk av døgnbaserte tilbud utenfor hjemmet der tiltak i hjemmet både er tilstrekkelige og forsvarlige.

  • Mer koordinert ungdomsarbeid

Kommunedirektøren skal gjennomgå og vurdere organiseringen av og ansvaret for ungdomstjenester i Trondheim kommune for å oppnå en bedre koordinering mellom avdelingene internt i barne- og familietjenesten, på oppvekstområdet, helse og velferd/NAV og kultur. Dette skal bidra til mer koordinerte innsatser, og til å unngå parallelt arbeid mellom instanser, enheter og avdelinger.

Endringene innebærer innsparing i avdelingsledelse og andre årsverk tilsvarende 4,8 millioner kroner i 2021, økende til 10 millioner kroner i 2022 som følge av helårsvirkning.

  • Pedagogisk psykologisk tjeneste

Kommunedirektøren vil gå gjennom oppgaver og organisering av pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) og de byomfattende tilbudene som Dagskolen og skoleteamet. Føringer ligger i Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO og føringer fra statsbudsjettet. Det er flere satsinger som er iverksatt og som videreføres, herunder Pilot 0-24, Relasjonell kapasitet, "Tett på piloten" og vurdering av ressursbruken i spesialpedagogikk kan benyttes mer felles på hele området. Videre er det igangsatt et arbeid for å bedre sammenhengen på dette området mellom barnehager, skoler og BFT gjennom revidering av retningslinje og utvikling av felles forståelse.

16. Redusere administrasjonsressurs, jf HØP 2020-2023

Kommunedirektøren legger inn et effektiviseringskrav til administrasjon og drift. Det vises også til innføring av helhetlig ledelse, pågående arbeid med gjennomgang av det administrative arbeidet i kommunen og politisk sak om dette temaet. Kommunedirektøren foreslår derfor å videreføre innsparingen på 2 millioner kroner ut i planperioden.