Skole

Forslag til driftsbudsjett

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på skole er å gi skolene større fleksibilitet og handlingsrom til å nå målene som er satt for området. Det skal bli lettere å prioritere spesialundervisning når det er behov for dette. Flere skal få rimeligere SFO-plass, og kompetansen og kvalitet skal styrkes innenfor skoleområdet.

Tabell 8-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område skole i perioden 2021-2024. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2020. Tabell 8-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Beskrivelse av tiltak

Opprettholdelse av standard

01. Flere elever i trondheimsskolen

Etter flere år med høy vekst i elevtallet, blir det en lavere vekst i antall elever i planperioden. Det forventes nedgang i elevtallet i 2024.

02. Redusert antall flyktninger

Som følge av lavere bosetting av flyktninger, blir det mindre behov for plasser i mottaksskoler i perioden og dermed lavere kostnader.

03. Harmonisering av tjenestetilbud

I forbindelse med kommunesammenslåingen har kommunedirekøren gjennomgått ressursbruken på de ulike tjenesteområdene. Innenfor skoleområdet vil en harmonisering av ressursbruken i tidligere Klæbu kommune på nivå med tidligere Trondheim kommune, gi en årlig besparelse på 5 millioner kroner. 2 millioner kroner ble tatt ned høsten 2020 og 3 millioner kroner tas ned våren 2021.

04. Økte kostnader skoleskyss

Kostnaden for skoleskyss har økt mer enn prisveksten de siste årene. I tillegg er kostnadsfordelingen mellom kommunen og fylkeskommunen gjennomgått, noen som har medført økte kostnader for kommunen. Samlet sett er det en betydelig underfinansiering vedrørende skysskostnader, og kommunedirektøren foreslår å styrke budsjettet med 4,3 millioner kroner i 2021

Endring i tjenestetilbudet

05. Redusert omfang av gratis kjernetid SFO

Fra og med høsten 2020 mistet Trondheim kommune all statlig støtte til gratis kjernetid SFO. I forbindelse med første økonomirapport 2020 ble det lagt frem et notat som beskriver en utsettelse av opptrappingsplan for gratis kjernetid SFO på Hallset, Flatåsen og Rosten skole. Kommunedirektøren foreslår en videreføring av gratis kjernetid på tredje og fjerde trinn på Lilleby- og Huseby barneskole ut planperioden. En eventuell opptrapping bør skje på tredje og fjerde trinn siden Trondheim kommune har høy deltagelse i SFO på første og andre trinn.

06. Kompetanse for kvalitet (videreutdanning/masternivå)

I forbindelse med videreutdanning for lærere for å øke kompetansen og kvaliteten i skolen, er det behov for å leie inn en vikarer i betydelig grad. Her mener kommunedirektøren det er rom for å redusere kostnadene noe. Samtidig vil kompetanseøkningen og femårig lærerutdanning med master som grunnlag øke lønnskostnadene i skolen. Det er usikkert hvor store kostnadene blir og hvordan dette skal håndteres i skolen. Så fremt lærernormen ikke står fast kan økt kompetanse gi mindre behov for lærer i klasserommet. Hvis lærernormen står fast vil lønnskostnadene øke betydelig fremover. Kommunaldirektøren må komme nærmere tilbake til dette når ny lov om opplæring er vedtatt.

07. Fleksibel bruk av lærernormen

I de siste årene har det vært et betydelig kutt i budsjettmidler som skal gå til spesialundervisning. Det har særlig vært en reduksjon i midler som blir fordelt ut fra levekårsutfordringer. I dette budsjettforslaget foreslår kommunedirektøren å skjerme området for ytterligere reduksjoner i ressurser til spesialundervisning. For å få en optimal utnyttelse av skolens ressurser er det da nødvendig å se på lærernormen. Lærernormen er foreslått fjernet i opplæringslovutvalgets forslag til ny lov om opplæring. En endring av lærernormen vil imidlertid tidligst tre i kraft etter at ny opplæringslov er vedtatt av Stortinget, tidligst høsten 2022. Lærernormen er viktig, men skolen kan ikke holde denne normen for enhver pris hvis behovet for spesialundervisning er stort. Kommunedirektøren foreslår derfor å tildele skolene noe mindre midler enn det som er behovet til å oppfylle lærer normen fra og med høsten 2022.

08. En time mindre matematikkundervisning på 4. trinn

I budsjett 2016 ble det lagt inn en time ekstra matematikkundervisning på 4. trinn fra høsten 2016 for å styrke satsingen på realfag. Dette er undervisning utover minimumskravet i grunnskolen. Bystyret vedtok og ta bort denne timen fra høsten 2020, noe som gir en innsparing også for våren 2021.

09. Bedre skolestart

Formannskapet vedtok 22.10. 2019 at Trondheim blir nasjonal pilotkommune for Bedre skolestart for alle, med oppstart av pilotering 2020. Som følger av covid-19 er deler av prosjektet utsatt for å sikre en reell gjennomføring. Oppstart av pilot er planlagt i fullskala fra 2021. Det settes av ressurser til prosjektledelse og oppstart av prosjektet i 2021. Sentralt i arbeidet med utprøving av flere og ulike modeller for en bedre skolestart, er at modellene skal utvikles sammen med elever, foreldre, barnehager, skoler og ulike fagmiljø. Det betyr at det må legges til rette for brede og sammensatte forankrings,- og involveringsprosesser.

Endringer i gebyrer og brukerbetalinger

10. Bedre inntektsmoderasjon SFO 1. og 4. trinn

Regjeringen innfører en nasjonal ordning med inntektsgradert foreldrebetaling i SFO på 1. og 2. trinn fra og med høsten 2020. Gjennom første økonomirapport 2020 fulgte bystyret opp med å utvide denne ordningen til 3 og 4. trinn; en ordning som i omfang går utover den statlige ordningen og omfatter dobbelt så mange barn. Dette innebærer at foreldrebetaling for en helttidsplass i SFO på 1.-4. trinn maksimalt utgjøre 6 prosent av den samlede inntekten i husholdningen.

Effektiviseringstiltak

11. Innsparing innkjøp, reise og innleie av arbeidskraft

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2020-2023 ble det vedtatt redusert innkjøpsbudsjettet, spesielt rettet mot reduksjon reiseaktivitet. I tillegg vedtok bystyret at det gjennom målrettede tiltak innen tjenesteområdene reduseres behovet for innleid arbeidskraft.

12. Reduserte kostnader administrasjon

I vedtatt handlings og økonomiplan for 2020-2023 ligger det inne en reduksjon i administrative utgifter ut i planperioden. Kommunedirektøren foreslår at dette videreføres i kommende handling og økonomiplan. Det budsjetteres i dag med rundt 150 millioner kroner til administrasjon og ledelse i trondheimsskolen. Kommunedirektøren mener det er viktig at kommunens 59 skoler samarbeider på tvers og ser på muligheter for å dele på personalressurser og oppgaver som kan løses i fellesskap mellom skolene.