Tekniske tjenester

Forslag til driftsbudsjett for selvkostfinansierte tjenester

For selvkostområdene innenfor teknisk sektor foreslår kommunedirektøren følgende gebyrøkninger fra 2020 til 2021:

I kapittel 31, avgiftsbalanse vann, avløp, avfallsbehandling, feiing og slam, er det tabeller som viser kommunedirektøren sitt forslag for gebyrutviklingen til selvkostområdene innenfor teknisk sektor for perioden 2021 til 2024. I tabellene kan man også finne estimert utvikling av områdenes selvkostfond i økonomiplanperioden.

Vann

Kommunedirektøren foreslår at vanngebyret endres med forventet pris- og lønnsstigning i 2021, 2,7 prosent. Det er en god del lavere enn hva som ble forespeilet i gjeldende økonomiplan, 6,4 prosent. De to hovedårsakene til at kommunedirektøren foreslår en lavere gebyrøkning er at er at det i perioden 21-24 forventes et historisk sett lavt rentenivå. Sammenlignet med siste handlings- og økonomiplan er renteutgiftene redusert med 22 millioner kroner i slutten av planperioden. Den andre årsaken er at revisjonen har påpekt overfor kommunedirektøren at opptjente fond innenfor selvkostområdene som hovedregel skal benyttes over et fireårsrom. Ved å holde gebyrene noe nede i starten av planperioden vil det være lettere å forholde seg til hovedregelen.

I tabell 22-3 beskrives forventede kostnadsendringer innenfor vann i 2021.

Avløp

Kommunedirektøren foreslår at avløpsgebyret endres med 5,0 prosent i 2021. Det er betydelig lavere enn hva som ble forespeilet i gjeldende økonomiplan, 13,0 prosent. De samme årsakene som er beskrevet innenfor vannområdet gjelder også for avløpsområdet. Innenfor avløp er renteeffekten enda større, i slutten av perioden er renteutgiftene 27 millioner lavere enn i gjeldende økonomiplan.

Av sikkerhetshensyn og alder på systemene må flere av automasjonssystemene knyttet til drift av renseanleggene skiftes ut.

I de siste årene har kommunen hatt bedre drift og dermed høyere rensegrad på avløpsrenseanleggene. Det sammen med tilførsel av kloakkslam fra Klæbu gjør det nødvendig å bruke mer midler på behandling og lagring av slam.

Kompetanseoverføring og vedlikehold av databasen for ledningskartverket krever i en periode noe økte ressurser.

Avfallshåndtering

I tabellen nedenfor beskrives de største kostnadsendringene for avfallshåndtering fra 2020 til 2021.

Totalt foreslås en økning i tilskudd på 21,2 millioner kroner i 2020 til TRV AS. Det foreslås ikke å endre gebyret, da de siste års gebyrendringer sammen med mindreforbruk i TRV AS har medført en oppbygging av selvkostfondet. TRV har priskorrigering med kommunal deflator, og har et effektiviseringskrav på 0,5 millioner kroner hensyntatt i pris- og lønnsvekst.

I budsjettet for 2021 er det planlagt oppstart av flere tiltak som omtales i Avfallsplan for Trondheim kommune 2018-2030 (85/19). Tiltak som foreslås startet opp er blant annet gebyrfinansiert innhenting av grovavfall og det arbeides videre med konseptet BrukOm som ble startet opp i 2020. Det gjennomføres en planlagt oppbemanning for å kunne realisere mål i avfallsplanen. I tillegg er planlegging av vedtatt tre-beholdersystem (84/20) inkludert utredning av matavfallsinnsamling før SESAM påbegynt.

Avfallsplan 2018-30 ble vedtatt av Bystyrets 29.8.2019 (sak 85/19). I kommunedirektørens forslag til framtidige gebyrer er det lagt opp til at avfallstjenesten skal utvikles i retning av mer bærekraftig drift. I tillegg er det tatt høyde for nye krav til materialgjenvinning blant annet ved at det er planlagt å starte opp nytt ettersorteringsanlegg i 2024. Overgangen til klimavennlige kjøretøy hos TRV AS er i gang, ca. 30 % av TRVs bilpark benytter per i dag biogass eller elektrisitet. I 2021 er det planlagt innkjøp av seks renovasjonsbiler, fire av disse vil gå på biogass. Foreløpig er det ikke planlagt innkjøp av renovasjonskjøretøy med elektrisk drivlinje, da innkjøpskostnader for elektriske lastebiler og nødvendig ladeinfrastruktur enda er høye.

Det er et nasjonalt mål om 50 prosent materialgjenvinning innen 2020. I dag klarer vi om lag 32 prosent. I henhold til tabell 22-1, KOSTRA-tall for 2019, er snittet for ASSS kommuner 38,8 prosent og kun Bærum, Stavanger og Sandnes har nådd målet om 50 prosent materialgjenvinning. Et nytt ettersorteringsanlegg for restavfall, som blant annet gjør det mulig å sortere ut vesentlig mer plastemballasje, er under planlegging i regionen. Anlegget vil kunne igangsettes i 2024, og gjøre det mulig å oppnå en gjenvinningsgrad på 50 prosent tidligst i løpet av 2024. I henhold til EU direktiv vedtatt i 2018 øker kravene til materialgjenvinning trinnvis frem mot 2035, hvor kravet kommer opp i 65 prosent.

Slam

Kommunedirektøren foreslår at slamgebyret holdes uendret i 2021. Området har i forhold til omsetningen et stort selvkostfond og forventer en kostnadsøkning på pris- og lønnsvekst 2021.

Feiing

Saldoen for selvkostfondet er negativ med om lag 1,5 millioner kroner ved inngangen til 2020. Dette skyldes i hovedsak feil anordning ved utgangen av 2017 og oppstart av hyttefeiing som ikke var tilstrekkelig hensyntatt i budsjetteringen for 2018. Det er også noe reduksjon i gebyrinntektene grunnet utfasing av oljefyring i 2019. I 2021 forventes kostnadene å øke med lønns- og prisvekst på 0,3 million kroner. Kommunedirektøren foreslår at gebyret økes med 3,5 prosent i 2021 for å få en gradvis inndekning av det negative selvkostfondet.

Det er gjennomført en risikokartlegging av alle feieobjekter. Hvert objekt har fått en risikoverdi ut fra fyringsanlegg, byggeår, type bygning, lokalitet, sotmengde, avvik på fyringsanlegget og så videre. Planlagt feiing vil baseres på denne modellen fra og med januar 2021. Kartleggingen er basert på informasjon hentet fra ulike databaser, og vil oppdateres med empiriske data etterhvert som det innhentes ny informasjon ved feiing. Planen er at denne informasjonen skal brukes til å utforme et gebyrregulativ som tar hensyn til befolkningens faktiske bruk av tjenesten.