Barnehage

Forslag til investeringsbudsjett

Trondheim kommune har hatt full barnehagedekning siden 2006, etter at kommunen i løpet av få år hadde etablert en rekke nye barnehager. Det er hele tiden viktig å utvikle både eksisterende og nye barnehageanlegg slik at de oppleves som pedagogiske, sosiale og kulturelle ressurser.

Usikkerhet rundt utviklingen i fødselstallene, og en stor andel private barnehager, gjør det utfordrende å sikre riktig kapasitet i de kommunale barnehagene. Mange eldre, kommunale barnehageanlegg har vesentlige funksjonelle mangler, samtidig som noen midlertidige barnehageanlegg har tekniske utfordringer. Kommunedirektøren vil i kommende periode legge fram en barnehagebehovsplan, som tar opp disse problemstillingene.

Forutsetninger for perioden 2021-2024

Forslag til investeringsbudsjett for barnehageområdet tar utgangspunkt i dagens tilbud og arealkapasitet, utviklingen i etterspørselen, forventede endringer i barnetallet, vedtatte føringer for lokalisering og dekningsgrader, samt tilpasninger i forhold til kommunens driftsramme. Følgende prioriteringer og forutsetninger er lagt til grunn for investeringer på barnehageområdet:

  • Dimensjonering og utbygging av barnehagetilbudet skal så godt som mulig tilpasses antall søknader fra barn som etter loven har rett på tilbud om plass. Det vil si barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det søkes om plass.

  • Som følge av lav vekst i barnetallet de siste årene, vil det også i kommende periode være mange barnehager som har ledig arealkapasitet. Avvikling eller midlertidige stenging av av enkelte avdelinger eller barnehager kan bli aktuelt.

  • Mot slutten av planperioden kan det bli behov for ca. 200 flere plasser, men tallene er usikre. Dette er basert på barnetallsprognoser, en etterspørsel på 89 prosent for aldersgruppen 1-2 år og 100 prosent for gruppen 3-5 år, og en forventet avvikling av 25 barnehageplasser per år.

  • Det planlegges ikke nye kommunale eller private barnehageanlegg i perioden, ut over prosjekt som erstatter eksisterende anlegg. Behovet for flere plasser i planperioden dekkes i hovedsak gjennom at ledige plasser i eksisterende kommunale barnehager gjenåpnes. Kommunedirektøren arbeider fortløpende med å regulere barnehagetomter for framtidige utbyggingsbehov.

Der investeringsrammen ikke er vedtatt av bystyret, beregnes kostnadene ut fra forventet arealbehov og kostnad per kvadratmeter. Endelige kostnader påvirkes av bystyrets vedtak, blant annet om eventuelle tilleggsfunksjoner i anleggene.

Utvikling i barnetallet og tilpasning av barnehagekapasiteten

Antall barn i alderen 1-5 år økte i årene 2006-2009 med nesten 300 barn per år. Etter dette flatet veksten ut, og fra 2013 til i dag har antallet blitt redusert med ca 550 barn. Dette skyldes først og fremst færre fødsler. Ved siste årsskifte var det 11 289 innbyggere i aldersgruppen 1-5 år i Trondheim.

I økonomiplanperioden forventes et dupp i antall barn 1-5 år, men at det vil være 200 flere barn ved utgangen av perioden enn ved inngangen. Etter dette forventes en fortsatt økning, men dette er svært usikkert. Økningen av plassbehovet ved utgangen av planperioden kan dekkes av ledig leke- og oppholdsareal i eksisterende barnehager.

Midlertidig godkjente barnehageanlegg

I årene 2006-2008 ble det etablert en rekke midlertidige barnehageanlegg for å oppnå full barnehagedekning. I handlings- og økonomiplanen for 2013-2016 ble det vedtatt et løft for å etablere permanente løsninger for disse anleggene. De siste årene er dette løftet gjennomført med nye barnehageanlegg for Leistad, Ladesletta, Karinelund, Ilsvika, Aastahagen, Svalsberget, Granåsen, Smidalen, Hammersborg og Ranheimssletta. Sætra private barnehage, som har benyttet et midlertidig, kommunalt anlegg på Moholt, flyttet i 2020 inn i eget, nytt anlegg.

I kommende periode vil det fortsatt være drift i Saupstad og Risvollan barnehager, som begge har blitt drevet med midlertidige godkjenninger i en tiårsperiode. Det er gjennomført |mindre tiltak i disse anleggene for å forbedre de fysiske forholdene. Risvollan midlertidige barnehage foreslås erstattet i løpet av perioden.

På Leistad og Stavset ligger paviljonger som er benyttet som interimanlegg i forbindelse med rehabiliteringer av barnehageanlegg. Det vurderes om disse kan erstattes av anlegg med mer sentral beliggenhet. Det er per i dag ikke et planlagt behov for interimanlegg, men det forutsettes at minst et anlegg må stå i beredskap til akutte situasjoner som kan oppstå.

Investeringer i perioden 2021-2024

Tabellen under viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor barnehageområdet i kommende periode.

01. Risvollan barnehage

Det planlegges nytt, permanent anlegg for Risvollan barnehage, som har holdt til i midlertidige lokaler siden det gamle bygget ble revet i 2007. Barnehagen har i dag fire barnegrupper. Det midlertidige anlegget var beregnet for en levetid på 3-5 år. Rent teknisk sliter man med ventilasjon, temperatur og kloakk, og dette går ut over barn og unges leke- og arbeidsvilkår. Funksjonaliteten er lav i bygget, og det er lite møterom og arbeidsplasser for de ansatte. Det er viktig for denne barnehagen å få avklart sin situasjon framover. Det har vært belastende for barnehagen å delta i planleggingsprosesser for ny barnehage over lang tid, prosesser som har blitt startet og stoppet. Dette har gått ut over motivasjonen for både ledelse og ansatte.

Formannskapet vedtok i sak 159/16 at ny barnehage skal planlegges i tilknytning til sentrumsområdet på Risvollan, der den opprinnelige barnehagen lå. Risvollan barnehage ligger i det opptaksområdet som har lavest egendekning av barnehageplasser i kommunen (74 prosent av antall bosatte barn). Kommunedirektøren fremmer en egen sak om føringer for planlegging av det nye anlegget høsten 2020, der blant annet størrelsen på barnehagen vurderes. Den avsatte kostnadsrammen på 90 millioner kroner gir mulighet til å etablere et barnehageanlegg for åtte barnegrupper samt en familieavdeling, men forutsetter at ikke alle arealene i anlegget ferdigstilles eller møbleres. Det planlegges oppstart bygging i 2021 og ferdigstillelse mot slutten av 2022. Dette avhenger av framdriften på behandlingen av reguleringsplanen for senterområdet på Risvollan.

02. Mindre investeringer barnehage

Mange kommunale barnehager nærmer seg slutten av forventet, teknisk levealder. Byggene er godt vedlikeholdt og den generelle, fysiske tilstanden tilsier at de fleste byggene bør oppgraderes og drives videre. Flere anlegg har likevel funksjonelle mangler sammenlignet med dagens standard. Dette gjelder universell utforming, tilbudet for de minste barna (garderober, stellerom) og fasiliteter for ansatte (arbeidsplasser, garderober, pause- og møterom). Flere anlegg har også nedslitte uteområder. Kommunedirektøren vil utarbeide en plan for de kommunale barnehageanleggene, der de kategoriseres ut fra rehabiliteringsbehov.

Tiltakene innenfor rammen av mindre investeringer koordineres med syklusen for vedlikehold av barnehageanleggene. Rammen for mindre investeringer benyttes også til akutte bygningsmessige forhold og tiltak for barn med særskilte behov for fysisk tilrettelegging.