Tekniske tjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringsområdet vann

Tabell 22-8 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området vann for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30: Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

Investeringsbudsjettet for vann skal bidra til å oppnå tre hovedmål; “Fortsatt god vannkvalitet”, “god sikkerhet i vannforsyningen” og “et godt, fungerende ledningsnett”.

Forslag til investeringsprosjekter er i samsvar med vedtatt kommunedelplan for vannforsyning 2017-2028, bystyresak 101/17. Tiltakene vil bidra til å oppfylle kravene i drikkevannsforskriften, hindre forfall i infrastrukturen og tilrettelegge for befolkningsøkning.

Fornyelse og rehabilitering

Fornyelse av ledningsnettet er en vedvarende aktivitet. Investeringene er nødvendige for å redusere vanntapet frem til forbruker, hindre forfall og opprettholde god vannkvalitet og leveringssikkerhet. Årlig investeringsbehov er basert på analyser av levetid.

Kommunedirektøren foreslår å sette av 289 millioner kroner i planperioden. Blant annet til fornyelse av ledningsnettet i Kyvannsvegen og Nedre Singsaker og rehabilitering av Fremo kalkbehandlingsanlegg.

Pumpestasjoner og høydebasseng

Budsjettet er knyttet til nybygging og oppgradering av høydebasseng, pumpestasjoner, og driftskontrollsystem. Kommunedirektøren foreslår at det settes av totalt 30,0 millioner kroner til formålet i planperioden.

Kilder og vannbehandlingsanlegg

Trondheim kommune forvalter 19 dammer som tidligere inngikk i vannforsyningssystemet. For å tilfredsstille krav i damforskriften må dammene reklassifiseres og damkonstruksjonene må oppgraderes. Kommunedirektøren foreslår å avsette 55,0 millioner kroner i planperioden for å tilfredsstille damsikkerhetsforskriften.

Utvidet vannbehandling Benna

Det skal gjennomføres tiltak mot dyreplankton i vannforsyningen fra Benna. Utredning og uttesting av alternativer pågår. Kostnadene er usikre og avhengig av hvilken løsning som blir valgt. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 37,5 millioner kroner til tiltaket i planperioden.

Det er stor usikkerhet om behovet for utvidet vannbehandling ved Benna. Det pågår utredninger for å avklare dette. Det tas sikte på å inkludere behov i kommunedelplan for vann i Trondheim som skal vedtas i løpet av 2021. Kommunedirektøren foreslår en foreløpig avsetning på 53 millioner kroner til å dekke antatt restbehov for å utbedre vannbehandlingen i Benna. Dersom det kommer strengere krav til sikkerhet i vannforsyningen kan det bli behov for større investeringer framover.

Diverse anlegg

Det er økonomisk lønnsomt å koordinere utbedring av vann- og avløpssystemet når andre offentlige og private aktører gjennomfører sine prosjekter. Kommunedirektøren foreslår å sette av 112,5 millioner kroner til blant annet prosjekter i Uglaveien, Kong Inges gate og Hans Finnes gate i planperioden.

Ladebekken-Rosenborg

Kommunedirektøren foreslår å sette av 50 millioner kroner i planperioden.

Nedre Charlottenlund

Kommunedirektøren foreslår å sette av 40 millioner kroner for utbedring av vannettet på Nedre Charlottenlund.

Diverse hovedanlegg

Budsjettposten omfatter tiltak vedrørende nye hovedledninger, pumpestasjoner og høydebasseng som er nødvendige for å øke leveringssikkerheten, møte befolkningsvekst og tilrettelegge for tilknytning av nye områder. Kommunedirektøren foreslår å avsette 40 millioner kroner i planperioden.

Vikåsen vanntunnel

Vikåsen vanntunnel ligger nedstrøms Trondheim kommunes vannbehandlingsanlegg og fører renset vann inn på vannledningsnettet. Hydrogeologiske undersøkelser har vist at vann fra tilliggende områder lekker inn i tunnelen. Det er små mengder, og vannet har lang oppholdstid i grunnen. Situasjonen er likevel ikke tilfredsstillende. Det er gjennomført et forprosjekt for etablering av ny tunnel med tette rørgjennomføringer. Forprosjektet viser at denne løsningen medfører betydelig høyere utgifter enn det man til nå har antatt.

Kommunedirektøren vurderer alternative løsninger som beskrevet i formannskapssak 14/19. Samtidig med at Kommunedirektøren vurderer alternative løsninger har problemene med dyreplankton i Benna dukket opp som et problem som henger sammen med Vikåsen vanntunnel. Alle de store utfordringene Trondheim kommune står ovenfor på vannforsyningsområdet og avhengigheten dem i mellom vil utredes i Hovedplan Vann i Trondheim som skal vedtas i løpet av 2021. Kommunedirektøren setter foreløpig av 196 millioner kroner i planperioden. Kommunedirektøren vil komme tilbake med oppdaterte kostnadsanslag i etterkant av at kommunedelplan for Vann i Trondheim er vedtatt.

Fredlybekken

Kommunedirektøren foreslår å avsette 19,0 millioner kroner i planperioden til utskifting og oppgradering av vannledninger i forbindelse med Fredlybekken avløpsprosjekt.

Diverse vannforsterkning

Tiltakene skal bedre kapasitet og forsterke vannforsyning og brannvannsdekning i eksisterende og nye områder. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 15 millioner kroner til diverse vannforsterkningstiltak i planperioden.

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er tidligere inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg, bystyresak 118/15 og bystyresak 103/18. Samtidig med etablering av avløpsanlegget, etableres vannledning som vil forsyne deler av Klæbu. Samtidig kan vann leveres fra Klæbu til Trondheim i en krisesituasjon. Prosjektet er delt opp i flere etapper. Hele anlegget er planlagt ferdigstilt i 2022. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 6 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i planperioden.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt vann- og avløpssystem på strekningen fra Klett til Spongdal for å styrke forsyningssikkerheten på Byneset, bystyresak 13/17. Prosjektet gjennomføres i perioden 2018-2021. Kommunedirektøren foreslår at det settes av 3 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i planperioden.

Investeringsområde avløp

Tabell 22-10 viser kommunedirektørensforslag til investeringer innenfor området avløp for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørensforslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30; Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

I investeringsbudsjettet for avløp foreslår Kommunedirektøren at innsatsen rettes mot fornyelse, separering av spillvann og overvann og effektivisering av byens eksisterende avløpsnett.

Foreslåtte tiltak er i overensstemmelse med vedtatt hovedplan for avløp og vannmiljø 2013-2024, bystyresak 67/13, og vil bidra til å oppfylle kravene i vanndirektivet. Separering og reduksjon av flomtopper fra arealavrenning vil bidra til å øke kapasiteten i avløpsnettet og forbedre forurensningssituasjonen i elver og bekker.

Fornyelse og separering

Kommunedirektøren foreslår at det settes av 216,5 millioner kroner til fornyelse og separering i planperioden. Omfanget er basert på analyser av levetid og er nødvendig for å hindre forfall av ledningene og dermed unngå ledningsbrudd.

Oppgradering og rehabilitering av renseanlegg

Renseanleggene har behov for løpende oppgraderinger for å opprettholde funksjon og rasjonell drift. Dette innebærer utskifting av utstyr og oppgradering av anleggsdeler. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 48 millioner kroner i planperioden.

Vanndirektivet

Budsjettbehov er knyttet til tiltak som er spesielt rettet inn mot å oppfylle kravene i vanndirektivet og omfatter flere mindre tiltak for å forbedre vannkvaliteten i bekker og elver. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 40 millioner kroner i planperioden.

Diverse anlegg

Det er økonomisk lønnsomt å koordinere utbedring av vann- og avløpssystemet når andre offentlige og private aktører gjennomfører sine prosjekter. Kommunedirektøren foreslår av den grunn å sette av 129 millioner kroner i planperioden, blant annet til Kong Inges gate og Hans Finnes gate.

Ladebekken-Rosenborg

Kommunedirektøren foreslår å sette av 76 millioner kroner i planperioden til etablering av separatsystem på strekningen Ladebekken - Rosenborg.

Nedre Charlottenlund

Kommunedirektøren foreslår å sette av 60 millioner kroner for utbedring av vannettet på Nedre Charlottenlund.

Diverse hovedanlegg

Tiltakene omhandler nødvendig ombygging av hovedledninger og tilknytning av eksisterende og nye områder. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 294 millioner kroner i planperioden

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg i bystyresak 118/15 og bystyresak 103/18. Avtalen innebærer at Klæbu overfører sitt avløpsvann til Høvringen renseanlegg. Prosjektet samordnes med at Bratsberg tilknyttes avløpsnettet til Høvringen renseanlegg. Anlegget forventes ferdigstilt i 2022. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 18,5 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i planperioden.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt ledningsnett fra Spongdal til Klett, bystyresak 13/17. Prosjektet omfatter nedlegging av utrangerte pumpestasjoner og renseanlegg og etablering av avløpsledninger og pumpestasjoner for overføring av avløpet til Høvringen renseanlegg. Prosjektet forventes ferdigstilt i 2021. Kommunedirektøren foreslår at det settes av 10 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet.

Fredlybekken

Arbeider vil starte i forbindelse med bygging av ny Nidarvoll skole i 2021. Kommunedirektøren foreslår at det settes av 95 millioner kroner til dette prosjektet i planperioden.

Fossumdalen separering

Prosjektet omfatter ombygging av deler av Fossumdalen avløpssone fra fellessystem til separatsystem jfr. bystyresak 11/18. Separeringen av avløpsnettet vil i betydelig grad redusere kloakkutslipp til Nidelva. Kommunedirektøren foreslår at det settes av 51 millioner kroner til prosjektet i planperioden.

Investeringsområde avfall

Tabell 22-12 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området avfall for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30: Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

Avfallssug mindre investeringer

I handlingsplan for husholdningsavfall, bystyresak 84/10 er det vedtatt at nedgravde løsninger for oppsamling av avfall skal være normal løsning for alle utbygginger med mer enn 10 husstander. Stasjonært avfallssug skal benyttes når det bygges mer enn 300 husholdninger innenfor et utbyggingsområde. Dette vil kreve investeringer i ny infrastruktur.

Kommunedirektøren foreslår at det settes av 2 millioner kroner per år til formålet, totalt 8 millioner kroner i planperioden.

Investeringsområde byrom, parker og grøntanlegg

Tabell 22-14 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området byrom, parker og grøntanlegg for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30: Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

Lekeplasser, gjennomføring av plan og friluftsliv og grønne områder

I følge plan for friluftsliv og grønne områder, bystyresak 146/17 er det årlig behov for fornying og oppgradering av lekeplasser for i gjennomsnitt syv millioner kroner for å opprettholde et godt leke- og aktivitetstilbud. I tillegg er det mange områder som har en underdekning av offentlig tilgjengelige lekeplasser. Som oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder har kommunedirektøren planlagt å legge fram en egen handlingsplan for opprustning av eksisterende lekeplasser og etablering av nye lekeplasser i løpet av vinter 2020/vår 2021.

Et annet tiltak for å følge opp plan for friluftsliv og grønne områder er å sette av et mindre beløp til innkjøp av lekeutstyr. Det vil startes opp med oppgradering av lekeplasser etter innspill fra innbyggerne. Kommunaldirektøren foreslår at det settes av totalt 27,5 millioner kroner til formålet i planperioden.

Buran opprusting

Friområdet og lekeplassen er et sentralt og viktig leke- og aktivitetsområde for både Møllenberg og Lademoen. Det har vært turmål for barnehager og skoler i området, men preges i dag av stor slitasje. Området utvikles med flere aktivitets- og leketilbud etter bred medvirkning fra nærmiljøet, skoler og barnehager. Skisseprosjekt har oppstart høsten 2020. Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 2 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i planperioden.

Lekeplass Jernbanebyen

Lekeplassen ligger i et området på Heimdal med lite tilgang til offentlige leke- og rekreasjonsområder og mangel på uformelle møteplasser. Lekeplassen er nedslitt og det har kommet innspill fra nærmiljøet om behov og ønsker for oppgradering. I tillegg foreligger det planer for omfattende boligbygging litt nord for lekeplassen som vil medføre betydelig økt bruk og slitasje på lekeplassen.

En opprustning vil legge til rette for økt antall brukere og gi et mer variert leke- og aktivitetstilbud for alle aldersgrupper. Skisseprosjekt har oppstart høsten 2020. Kommunedirektøren foreslår å sette av 2 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i planperioden.

Sjøfront Ilsvika - sikring

Masser ved støttemuren langs sjøfronten siger ut, og deler av muren har rast ut. Det har oppstått flere setninger og hull i dekke på turvegen opp på muren og bryggedekke foran muren som følge av dette. Arbeidet er påbegynt våren 2020 og skal ferdigstilles 2021. Kommunedirektøren foreslår å sette av 2 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet.

Parker, gjennomføring av plan for friluftsliv og grønne områder

Plan for friluftsliv og grønne områder viser underdekning av parker i store deler av byen. 80 prosent av befolkningen har ikke tilgang til en park innen 200 meter fra bolig. For å gi flere i befolkningen bedre tilgang til parker vil enkelte egnede friområder eller leke- og rekreasjonsområder videreutvikles med parkkvaliteter. Egen handlingsplan for dette utviklingsarbeidet vil etter planen legges fram i 2021.

I oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder inngår også fornyelse av gate- og parktrær. Det avsettes også et beløp til nyplanting for å sikre et frodig og grønt preg i byens gater, plasser og parker også i framtida. Kommunedirektøren foreslår å sette av 6,8 millioner kroner i planperioden til parker og nyplanting av trær.

Byrom

For å følge opp planlagte tiltak i byromsstrategien, foreslår kommunedirektøren at det totalt settes av 6,2 millioner kroner i planperioden. Det er igangsatt en rekke mindre tiltak for å rydde og forbedre sentrale byrom sin bruksverdi. Midlene prioriteres etter politisk vedtak fra bystyret 8.12.2016, blant annet med tilrettelegging for barn.

Cicignonsplass og Skipakrok

En opprusting av Cicignons plass og Skipakrok er et viktig bidrag til å skape økt byliv, trivsel og et tilbud til barn i byen. Idéprosjektet viser et godt grep med et sammenhengende og identitetsskapende bygulv med vaierspent belysning over, jf. formannskapssak 77/20.

Inndelingen med soner på langs og tvers gjør dette til en fleksibel og robust plan som kan videreutvikles i tråd med innspill og tilpasninger som vil dukke opp underveis. Med unntak av oppgraderingen av det nye Torvet, er tiltakene som er gjennomført i Midtbyen de siste årene enkle og relativt billige tiltak som har gjort mye for attraktiviteten til Midtbyen og Trondheim by.

En oppgradering av Cicignons plass og Skipakrok er det siste store grepet som er planlagt og som vil sluttføre den betydelige oppgraderingen av Midtbyen som er gjennomført i løpet av de siste årene.

Kommunedirektøren foreslår at det avsettes 2 millioner kroner til utarbeidelse av forprosjekt i planperioden.

Belysning

Flere friområder og parker vurderes for belysningstiltak for å øke trygghetsfølelsen, gi bedre universell utforming og for å utvide brukssesongen. Prioritering vil blant annet gjøres i samråd med politiet. Krav fra netteier om etablering av måling for parkbelysning vil også bli fulgt opp. Kommunedirektøren foreslår å sette av totalt 4 millioner kroner til belysningstiltak i planperioden.

Erverv av grunn

For å finansiere innløsningskrav for regulerte offentlige friområder og eventuelle nødvendige tiltak for grensejusteringer ved opprustning av eksisterende friområder og lekeplasser foreslår kommunedirektøren at det settes av totalt 2,4 millioner kroner til formålet i planperioden.

Investeringsområde veg

Tabell 22-16 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området veg for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30: Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

Gatelys nye forskrifter

Tensio AS stiller krav om måling av strømforbruk til gatelysnettet. All måling må dessuten flyttes ut av nettstasjonene. Arbeidene er planlagt ferdigstilt i 2023. Kommunedirektøren foreslår at det settes av totalt 14,7 millioner kroner til prosjektet i planperioden.

Utvikling og fornyelse av gatelysnettet

60 prosent av alle gatelys er skiftet ut, og 95 prosent av strømforbruket måles nå i gatelysnettet For å redusere driftsutgifter ytterligere må hele gatelysnettet fornyes. Kommunedirektøren foreslår at det settes av totalt 71,4 millioner kroner til tiltaket planperioden.

Mindre investeringer veg

Dette omfatter tiltak for funksjonshemmede, universell utforming, trafikksikkerhetstiltak og rassikring. Kommunedirektøren foreslår at det settes av totalt 29,4 millioner kroner til formålet i planperioden.

Oppgradering av veginfrastruktur og boliggater

Mange av fortauene i kommunen er i dårlig stand. En oppgradering av fortauene vil bygge opp under kommunens nullvekstmål, bedre fremkommeligheten for myke trafikanter og gjøre det enklere å legge til rette for en akseptabel driftsstandard på vinteren.

Det er nedslitt dekke i mange boliggater og det er behov for oppgradering i form av asfaltering. Dagens tilstand fører til flere mindre biluhell, er trafikkfarlig og påvirker kommunens omdømme negativt. Kommunedirektøren foreslår å sette av totalt 41 millioner kroner til oppgradering av veginfrastruktur og boliggater i planperioden.

Investeringsområde maskiner og utstyr

Tabell 22-18 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området maskiner og utstyr for perioden 2021-2024. En detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til investeringer og finansiering for 2021-2024 er gitt i kapittel 30: Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

Maskiner Trondheim bydrift

Kommunedirektøren foreslår at det settes av 18 millioner kroner i planperioden til kjøp av maskiner som brukes for å optimalisere driften i Trondheim bydrift.

Utstyr Analysesenteret

Kommunedirektøren foreslår å sette av 2,8 millioner kroner i planperioden til utskifting og supplering av laboratorieutstyr ved Analysesenteret.

Energieffektivt maskinkjøp

Budsjettbehovet er knyttet til innfasing av tunge nullutslippkjøretøy og energieffektive anlegggsmaskiner, som et tiltak for å nå miljømålene til Trondheim kommune. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 37,5 millioner kroner i planperioden.

Mindre investeringer klimatiltak

Kommunedirektøren foreslår å sette av 25 millioner kroner årlig i planperioden til mindre investeringer klimatiltak. Dette er ment å eksempelvis brukes til krav om fossilfri bygg- og anleggsplasser, pilotprosjekter for utslippsfri bygg- og anleggsplasser, ladeinfrastruktur, utskiftning av fossile kjøretøy, piloter for utprøving av klimavennlige materialer innenfor bygg- og anleggsprosjekter. Det vil etableres en egen prosess for innmelding av klimatiltak som skal finansieres av denne potten for mindre klimainvesteringer.