Tekniske tjenester

Forslag til driftsbudsjett for bykassefinansierte tjenester

Tabell 22-6 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for tekniske tjenester i perioden 2021-2024 Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2020 per 31.12.2019. Tabell 22-7 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Opprettholdelse av standard

1 og 2. Driftsmidler til nye veger, parker, møteplasser og byrom

Drift av kommunens nye veier, parker og byrom fører til økte driftsutgifter. Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdet får 3,8 millioner kroner som kompensasjon for de økte utgiftene drift av nye anlegg så som Granås Øst og Lilleby medfører i 2021.

3. Økte driftsutgifter som følge av oppgradering Torvet

Nye Torvet, som ble ferdigstilt i juni 2020, fordrer et mer omfattende driftsopplegg enn det gamle Torvet. Det er i kommunedirektørens forslag forutsatt at den årlige merutgiften er 0,5 million kroner. Blir beløpet høyere enn det vil det være nødvendig å redusere andre aktiviteter innenfor grøntområde tilsvarende.

4 og 5. Merutgifter Trøndelag brann og redningstjeneste og 110 sentralen pga økt eierbrøk

Befolkningsveksten i Trondheim er større enn enn veksten til de fleste andre eierkommunene i selskapet. Befolkningsveksten medfører at kommunens eierandel øker og dermed også hvor mye vi må betale av selskapenes utgifter. For 110 sentralen sin del øker innbetalingsbeløpet i tillegg på grunn av dekning av utgiftsvekst. De siste årene har 110 sentralen funnet inndekning av sin utgiftsvekst ved bruk av oppsparte fondsmidler.

6 og 7. Opprettholde dagens nivå vinterdrift. Reduksjon reasfaltering

Kommunes vinterdrift har hatt merforbruk flere år på rad, de to siste årene i overkant av 10 millioner kroner. I sak til bystyret 29. oktober redegjør kommunedirektøren for utfordringen til vinterdriften og skisserer en mulig løsning fra 2022 av. For å forhindre merforbruk i 2021 foreslår kommunedirektøren at reasfalteringsbudsjettet reduseres med 10 millioner kroner. Kommunens reasfalteringsbudsjett er på omlag 30 millioner kroner per år, så tiltaket medfører en vesentlig reduksjon i 2021. Området fikk tildelt 28,5 millioner kroner til vegvedlikehold i ekstraordinære stimuleringsmidler av bystyret ifm koronapandemien i 2020, så selv om det er stort behov for vegvedlikehold er det mulig å forsvare reduksjonen i 2021. Fra 2022 og utover så forutsettes det at disse 10 millionene kan dekkes inn via gevinster oppnådd via en omlegging av vinteranbudet.


Endring av av standard

8. Reduksjon av administrative tjenester

Kommunedirektøren foreslår i sitt budsjettforslag at de administrative støttefunksjonene innenfor tekniske sektor reduseres med 0,5 millioner kroner i 2021 og årene framover.

9. Redusere plan- og forvaltningsoppgaver innen grønt, veg samt grunneieroppfølging

For å tilpasse seg rammen foreslår kommunedirektøren at innsatsen mot veg- og grøntforvaltningen reduseres med om lag 0,4 millioner kroner i året samt at innsatsen opp mot kommunens rolle som grunneier reduseres med 0,2 millioner kroner. Tilpasningen vil innebære at den strategiske innsatsen reduseres innenfor områdene.

10. Innføre bruk av Hvo-diesel på tunge kjøretøy

Hvo diesel er et biobasert drivstoff som fremstilles av fornybare råvarer og som dermed er langt mer miljøvennlig enn vanlig diesel. Innføring av Hvo diesel medfører en anslått merutgift på anslagsvis 2,0 million kroner.

11. Oppfølging av gamle avfallsdeponier

Det foregår en kartlegging av de nedlagte avfallsdeponiene i kommunen, Ladedalen, Fredlydalen og Sluppen Vest. Bakgrunnen for kartleggingen er et økt trykk på bygging på eller ved nedlagte deponi og erfaring fra andre deler av landet tilsier at det er av avgjørende betydning at kommunen har kontroll på alle forhold knyttet til nedlagte deponier. Prosjektet er estimert til å koste 3 millioner kroner i 2021 og i 2022 samt 0,2 millioner kroner i økte driftsutgifter etter det. Kommunedirektøren har budsjettert 50% av behovet i 2021 og 2022, 1,5 millioner kroner, i sitt forslag til handlings- og økonomiplan. Det ble forutsatt at den andre halvparten skulle kunne dekkes over renovasjonsgebyret, men Miljødirektoratet stiller seg negative til dette i sin tilbakemelding i oktober 2020. Dette innebærer at tiltaket ikke er fullt finansiert i planperioden.

12. Økt innsats opp mot utslippsfrie anlegg

Trondheim kommune er en stor kunde i anleggsbransjen og investerer for flere milliarder per år. Kommunen ønsker å bruke sin posisjon som en stor og viktig kunde til å påvirke entreprenørbransjen i en mer miljøvennlig retning. Kommunedirektøren ønsker å avklare nærmere hvilke krav som kan stilles i kontraktene uten at merutgiftene blir for store samt gjennomføre en dialogkonferanse med anleggsnæringen.

13. Skille ut offentlig finansiert gatelys på privat grunn

Kommunedirektøren vil søke å overdra offentlig finansiert gatelys som står på privat grunn til eier av grunnen. I en del tilfeller vil det være aktuelt å koble ut strømmen på denne type gatelys. Det er anslått at kommunen kan spare i 0,6 millioner kroner fra 2023 og utover på dette tiltaket.

14. Slå av gatelys fra 20. mai til 23. juli

For å spare strøm for anslagsvis 1,0 million kroner i 2020 foreslår kommunedirektøren å slå av gatelysnettet i perioden 20.mai til 23.juli. Utover i perioden vil også vedlikeholdet måtte reduseres noe.

15. Redusert driftsnivå B-veger

Det er en rekke veger (B-veger) i kommunen som er privat eid som kommunen allikevel drifter. Kommunedirektøren vil på de B-vegene der det er mulig redusere kommunens innsats når det gjelder drift og vedlikehold.

16. Drift av nye toaletter Festningen og Grillstad.

Drift av nye toaletter på Festningen og Grillstad medfører økte driftsutgifter på 1,4 million kroner per år som må dekkes innenfor rammen. I 2021 vil drift av toalettene ha halvårseffekt.

17. Redusert brøyting boliggater

Kommunedirektøren foreslår at driftstandarden for strøing og brøyting av boliggatene reduseres ved neste vinterdriftsanbud i 2022. Det er nærmere redegjort for denne strategien i egen bystyresak som legges fram i 2020. Tiltaket vil føre til redusert fremkommelighet og dårligere trafikksikkerhet for brukerne av boliggatene, men muliggjør en satsing på vedlikehold og bra standard på kollektivtraseene.

18. Endret vedlikehold veg

For å tilpasse seg rammen har kommunedirektøren foreslått å redusere vegvedlikeholdet med 0,8 million kroner i 2021 men å øke det med 8 millioner fra 2023 av. Økningen i vegvedlikeholdet finansieres ved å redusere standarden på vinterdrift av boliggatene betydelig fra 2022. Totalt budsjett for reasfaltering er om lag 30 millioner kroner per år.

19. Redusert driftsnivå grøntområder

Kommunedirektøren foreslår at rammen til klipping av gress i parker og langs veg reduseres med 0,9 millioner kroner per år. Totalrammen for denne tjenesten er på om lag 36 millioner kroner. Reduksjonen vil føre til at byen fremstår som mindre velstelt, men i større grad enn i dag ivaretas hensynet til biologisk mangfold.

20. Redusert gaterenhold

For å tilpasse seg rammen foreslår kommunaldirektøren en reduksjon i gaterenholdet fra 2022. Konsekvensen vil være noe mindre velstelte bygater.

21. Redusert bevilgning byliv

I samsvar med politisk vedtatt økonomiplan reduseres rammen til byliv med 0,5 millioner i 2022 og med 1 million kroner fra 2023.

22. IT utvikling byutvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,1 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsøkningen i kommunen. Midlene er planlagt brukt på å øke kommunens og byutviklingsområdets sin kompetanse på ny IT-teknologi for å sikre at felles data og løsninger tilrettelegges på en mest mulig fremtidsrettet måte. Midlene brukes også til oppgradert og tilpasset fagprogramvare innenfor byutviklingsområdet.

Endring i brukerbetaling

23. Økte gebyrinntekter piggdekk

Endring av grensene for innkreving av piggdekkgebyr til å inkludere tidligere Klæbu kommune fra og med 1.11.2020 er estimert til å gi 0,4 million kroner i merinntekt. Husstandene i Klæbu vil bli nærmere informert om de praktiske konsekvensene av grenseendringen.

Effektiviseringstiltak

24. Effektiviseringskrav handlings- og økonomiplan konsulent, innkjøp og innleie

I forbindelse med den politiske behandlingen av handlings- og økonomiplan er det vedtatt at innkjøp, konsulentkjøp og innleie skal effektiviseres. Beløpet er tjenesteområdets andel av effektiviseringskravet.

25. Revidering av utkallingsrutinene vinterdrift

Dagens kontrakter for vinterdrift er basert på egenutkalling der leverandører selv vurderer behovet for aktivitet, basert på værdata og en gitt driftsstandard. Kommunedirektøren har opplevd at enkelte leverandører ikke forholder seg godt nok til værdata og driftsstandard og går inn for at kontraktene reforhandles og at muligheten til egenutkalling trekkes tilbake. Tiltaket er estimert til å gi 0,3 millioner kroner i besparelse.