Klimabudsjett

Utslippsrammen 2021-2024

Utslippsrammen er kjernen til klimabudsjettet. I utslippsrammen settes det grenser for utvikling av klimagassutslipp i Trondheim framover. Utslippsrammen beskriver tre ulike scenarier for utvikling i klimagassutslipp i Trondheim:

  • referansebanen. Referansebanen er et scenario for hva som vil skje framover hvis det ikke gjennomføres flere tiltak (såkalt ”business as usual”). Referansebanen er hovedsakelig basert på iverksatt nasjonal politikk. Det er imot referansebanen at utslippsreduksjoner fra gjennomføring av nye tiltak er beregnet

  • tiltaksbanen. Tiltaksbanen viser hvordan tiltakene omtalt i klimabudsjettets tabell 3.2 vil bidra til å redusere klimagassutslippene i økonomiplanperioden. Det er disse tiltakene som vil redusere direkte klimagassutslipp i Trondheim, og som kommunedirektøren har beregnet en kvantifisert effekt av. Tiltaksbanen for hvert år er beregnet ved trekke den samlede effekt av klimatiltakene i tabell 3.2 fra utslippsnivået for det året i referansebanen

  • målbanen. Målbanen er et scenario basert på bystyrets mål for utslippsreduksjoner i 2023 og 2030. Utslippsmålene ligger til grunn for denne utslippsbanen, i kombinasjon med noen ambisiøse scenarier for utvikling innenfor de ulike utslippssektorene. På denne måten utgjør målbanen et årlig utslippstak for de samlede klimagassutslippene i økonomiplanperioden og videre fram til 2030.

Grunnlaget for utslippsberegningene er usikkert, og den reelle utviklingen vil mest sannsynlig avvike fra scenariene beskrevet her. Utslippsrammen gir likevel et viktig rammeverk for å kunne jobbe målrettet med klimatiltak i Trondheim framover.

FIGUR 3.3: Referansebane, tiltaksbane og målbane for økonomiplanperioden

Foreslått utslippsramme for økonomiplanperioden 2021-2024

Kommunedirektøren foreslår at bystyret slutter seg til utslippsrammen oppgitt i tabell 3.1. Trondheim kommune skal jobbe sammen med andre aktører - både i bysamfunnet og for øvrig - slik at utviklingen i klimagassutslippene i Trondheim blir i tråd med målbanen framfor referansebanen.

Videre foreslår kommunedirektøren at bystyret slutter seg til tiltakene i tabellene 3.2, 3.3, 3.4 og 3.5. Kommunedirektøren vil rapportere på framdrift og måloppnåelse gjennom den ordinære økonomirapporteringen og årsrapporten. Rapporteringen vil være basert på fremdrift innenfor individuelle tiltak, samt indikatorene presentert i kapitlet Mål og indikatorer.

Tabell 3.1: UTSLIPPSRAMME FOR ØKONOMIPLANPERIODEN. Alle prosenttallene er målt i forhold til referanseåret, 2009. Alle utslippsreduksjoner er beregnet i forhold til referansebanen

Om utslippsgapet, og usikkerhet knyttet til gjennomføring av klimatiltak

Slik det fremgår av figur 3.3 og tabell 3.1 er klimatiltakene omtalt i Tabell 3.2 i klimabudsjettets handlingsdel anslått til å bidra med utslippsreduksjoner slik at klimagassutslippene i 2023 er 25 prosent lavere enn nivået i referanseåret 2009, ikke 30 % slik det står i bystyrets klimamål for 2023. Med andre ord er det et gap mellom effekten av tiltakene foreslått i klimabudsjettets tabell 3.2 og utslippsrammen basert på bystyrets klimamål.

Alle tiltaksberegninger er usikre, og koronakrisen har kommet inn som en tilleggsfaktor når det gjelder usikkerhet. Det er sannsynlig at denne samlede effekt av tiltakene vil avvike fra tallene oppgitt i tabell 3.1 slik at utslippene blir en del høyere eller lavere enn det som er estimert. Det er også sannsynlig at ikke-kvantifiserte tiltak (Tabell 3.3) vil bidra med en del utslippsreduksjoner utover de som de kvantifiserte tiltak bidrar med. Videre viser “utslippsgapet” behovet for en bred og kontinuerlig satsing på utvikling av nye virkemidler og tiltak på klimafeltet. Klimabudsjettet skal være et dynamisk styringsverktøy som er stand til å integrere nye tiltak ved årlig revisjon.