Helse- og omsorgstjenester

Forslag til driftsbudsjett

For å få en økonomisk forsvarlig tilpasning til driftsrammene foreslår kommunedirektøren en langsommere opptrapping av grunnbemanningen enn vedtatt i eldreplanen. Vi har ikke funnet rom til å styrke helse- og omsorgsområdet i henhold til eldreplanen i kommende fireårsperiode. Kommunedirektøren foreslår å styrke tjenester til eldre med omtrent 10 millioner kroner i perioden, i stedet for en styrking på 80 millioner kroner som vedtatt i Eldreplan 2016-2026.

For å nå målsetningen i eldreplanen, foreslår kommunedirektøren å prioritere tjenester til hjemmeboende. Dette innebærer en langsommere vekst i plasser med heldøgns omsorg.

For å nå målsetningene i eldreplanen og andre temaplaner, foreslås følgende hovedprioriteringer:

  • helsetjenester til hjemmeboende styrkes gjennom:

    • økt kapasitet i de hjemmebaserte tjenestene

    • økt kapasitet i rehabiliteringstilbudet og videreføring av hverdagsmestringsstrategien for eldre i de hjemmebaserte tjenestene

    • økt kapasitet og kompetanse ved vaktsentralen for å håndtere vekst i tjenestemottakere og mer bruk av teknologi

  • flere plasser for heldøgns omsorg i omsorgsbolig

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2021-2024

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Tabell 13-2 Budsjettramme og rammeendring helse- og omsorgstjenester. Tall i millioner kroner

Tabell 13-3 Tiltak i helse- og omsorgstjenester. Tall i millioner kroner

Bystyret vedtok i sak 60/20 Kvalitetsmelding for eldreomsorgen at kommunen skal øke andelen heltidsansatte ved å fortsatt kun lyse ut hele stillinger samt redusere ufrivillig deltid blant faste ansatte gjennom å tilby deltidsansatte den stillingen de faktisk jobbet de siste 12 mnd jamfør vilkårene i AML §14-4 a. Kommunedirektøren er i gang med en kartlegging og foreløpige beregninger for Helse og omsorg viser at dette utgjør omtrent 90 årsverk med en estimert lønnskostnad på 55 millioner kroner. Enhetene har ikke muligheter til å dekke denne kostnaden innenfor enhetens rammer og vil kreve en stor omlegging av tjenestenes organisering. Det vil påvirke enhetenes behov for fleksibilitet og vil berøre alle ansattes arbeidstid. Kommunedirektøren har ikke funnet midler til å gjennomføre tiltaket. Det vil komme en sak til Bystyret i november om God beredskap med robust arbeidskraft i kommunal egenregi som oppfølging av vedtak i bystyresak 59/20 «Økonomiske konsekvenser av Koronaepidemien».

Formannskapet vedtok i sak 154/19 Produksjonskjøkkenets lokaler et prøveprosjekt om å gjenoppta fullverdig kjøkkendrift ved Trondhjems Hospital. Kommunedirektøren har ikke funnet midler til å inngå slik avtale.

Siden første eldreplan ble vedtatt har strategien vært å vri ressursbruken fra institusjonstjenester og over til tjenester til hjemmeboende. Denne strategien har vist seg vellykket, og ved revidering av planen i 2016 ble dekningsgraden justert ytterligere ned. Se figur 13-3 for utvikling i heldøgnsplasser.

Figur 13-3 Planlagt utbygging av heldøgnsplasser fra eldreplan 2016 referansebane, faktisk utvikling heldøgnsplasser (2019-2020), samt planlagt utbygging heldøgnsplasser (2021-2026)

Tabell 13-4 viser faktisk vekst i antall plasser fra 2021 til 2024, og antall plasser som er nødvendig for å opprettholde dekningsgraden i vedtatt eldreplan i takt med demografisk behov med vekst i antall eldre. Under tabellen følger en beskrivelse av logistikken med avvikling og flytting av eksisterende plasser og etablering av nye plasser.

Tabell 13-4 Planlagt endring i antall plasser og demografisk behov

Botilbudet for åtte beboere i Reier Søbstads veg avvikles i løpet av 2020,

Buran helse- og velferdssenter og E.C. Dahls helse- og velferdssenter avvikles i 2021. Hus 1 ved Nidarvoll helsehus rives i 2021 for utbygging av nye Nidarvoll rehabiliteringssenter som vil være ferdig i 2023.

Risvollan helse- og velferdssenter og Klæbu helse- og velferdssenter ferdigstilles i 2021, og overtar avviklede langtidsplasser ved Buran, E.C. Dahls og Nidarvoll helsehus i tillegg til langtidsplasser fra Søbstad helsehus. Søbstad helsehus overtar korttidsplasser fra hus 1 ved Nidarvoll helsehus.

Når Nidarvoll rehabiliteringssenter står klart i 2023 flyttes alle plasser for døgnrehabilitering hit fra Søbstad helsehus og hus 2 ved Nidarvoll helsehus.

Charlottenlund helse- og velferdssenter benyttes fra 2023 som interimsykehjem for at vi skal starte rehabilitering av helsebygg. Det første helsebygget som vil benytte seg av interimsykehjemmet er Søbstad helsehus som skal rives og bygges nytt. Bromstad helse- og velferdssenter avvikles i 2023, og plassene ved Charlottenlund og Bromstad flyttes til nye Dragvoll helse- og velferdssenter som vil få 72 sykehjemsplasser ved ferdigstillelse i 2023.

Opprettholdelse av standard

1. Befolkningsutvikling tjenester til hjemmeboende

Opprettholdelse av dagens standard vil kreve en økning på omlag 160 årsverk innenfor

tjenester til hjemmeboende de neste fire årene. En justering av rammene i tråd med befolkningsvekst er anslått til 20,1 millioner kroner i 2021, økende til 132,7 millioner kroner i 2024.

2. Nye plasser for sykehjem og heldøgns omsorg

Se tabell 13-4. I perioden 2021 til 2024 vil antall nye plasser på sykehjem og heldøgns omsorg øke med 55 plasser med en kostnad på 50 millioner kroner.

3. Brukerstyrt personlig assistent (BPA)

Det har vært en stor økning i bruk av BPA de siste årene, fra 41 millioner kroner i 2009 til en prognose på 135 millioner kroner i 2020.

Etter rettighetsfesting av tilbudet i 2015 har utgiftene økt langt ut over forventet demografisk vekst. En budsjettøkning på seks millioner kroner i økonomiplanperioden finansierer kun de vedtakene som er kjent i dag. Det er i tillegg lagt inn en årlig vekst på en million årlig demografisk vekst (jf punkt 1). Kommunedirektøren vil komme tilbake til veksten i 1. økonomirapport 2021 for eventuelle omprioriteringer fra andre tilbud.

4. Finansiering Palliativt team

Palliativt team i Trondheim kommune ble etablert i 2018. Teamet driftes i tråd med NOU 2017:16 På liv og død. Det palliative teamet skal bidra til best mulig livskvalitet for pasienten og deres pårørende i livets sluttfase. Teamet er en kompetanseressurs og samhandler med helsepersonell ved kommunens institusjoner og hjemmetjenester. Tilbudet er i oppstartsårene (2018-2020) delvis finansiert av statlige prosjektmidler og delvis av helse- og omsorgsenhetene. En million kroner i driftsmidler legges inn fra 2021, med helårseffekt på to millioner fra 2022.

Endringer i tjenestetilbudet

5. Styrking av tjenester for hjemmeboende - døgnkontinuerlig bemanning

Bemanningen i tjenestene til hjemmeboende styrkes med totalt 29,8 millioner i perioden, tilsvarende 39 årsverk. Midlene fordeles som følger:

Tilgjengelig helsetjeneste i hjemmet på kveld og natt begrenser at flere med alvorlig sykdom/sammensatt problematikk kan bo hjemme med tjenester. Det begrenser også vår mulighet til å imøtekomme brukernes ønske for tidspunkt for bistand til å stå opp og å legge seg. Tjenester på kveld og natt styrkes med 3,9 millioner for å øke kompetansen og kapasiteten til tjenesten.

Eldre med omfattende hjelpebehov som ønsker å bo i eget hjem skal få økt antall timer hjelp i hjemmet, opptil 25 timer for å utsette flytting til sykehjem lengst mulig. Det settes av 3,5 millioner kroner til dette tiltaket i 2021 økende til 6,5 millioner i 2024.

Grunnbemanningen i tjenester for hjemmeboende styrkes med 6 millioner kroner i 2021 økende til 18,4 millioner kroner i 2024.

Samlet vil disse tiltakene bidra til at flere kan reise hjem etter sykehusinnleggelse, redusere etterspørselen av korttidsplasser og utsette behovet for sykehjemsplass.

6. Styrking av tjenester for hjemmeboende - Sykepleieklinikk

Kommunedirektøren er bedt om å vurdere opprettelse av en sykepleieklinikk, jf formannskapssak 131/19. Klinikken skal ta hånd om oppgaver som fastlegene finner utfordrende å gjennomføre. Dette kan gjelde omfattende sårskift, infusjon av medikamenter og smittevernoppgaver.

Kommunedirektøren har satt av 1 million kroner til finansiering av tiltaket i 2023, men vil utrede muligheter for tidligere oppstart, se punkt 13.

7. Styrking av tjenester for hjemmeboende - Vaktsentralen døgnkontinuerlig bemanning

Økt bruk av teknologi i tjenestene (digital hjemmeoppfølging, medisinteknologi, digitale tilsyn og lokaliseringstjeneste/GPS) vil øke selvstendigheten til innbyggerne. Dette kan redusere antall oppdrag i tjenestene til hjemmeboende og frigjøre ressurser til andre oppgaver.

Vaktsentralen håndterer alle henvendelser som gjelder trygghetsalarm, GPS og digital hjemmeoppfølging. I tillegg er Vaktsentralen ansvarlig for alle henvendelser til alle hjemmebaserte tjenester på kveld, natt og helg/ helligdager.

Det er nødvendig å styrke Vaktsentralens døgnkontinuerlige kapasitet for å øke omfanget av teknologi i tjenestene, samt styrke tjenesten for hjemmeboende på natt. Tiltaket koster 4,2 millioner kroner og utgjør omtrent 5 årsverk.

8. Styrking av tjenester for hjemmeboende - Øya helsehus korttidsplasser

På Øya helsehus gjenstår det åtte plasser som ikke har oppfylt bemanningsnormen for kortidsplasser. Dette har en kostnad på tre millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår en gradvis opptrapping til bemanningsnormen, og foreslår at det settes av 2 millioner kroner i 2024.

9. Styrking av tjenester for hjemmeboende - rehabiliteringstjenester

Avviklingen av Vistamar var et strategisk grep for å styrke tilbudet lokalt i Trondheim, jf Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2016–2017), se punkt 26.

Kommunene forventes å ta større ansvar for rehabiliteringstjenester som i dag ytes i spesialisthelsetjenesten. Dette berører særlig tjenester til personer med kronisk sykdom, og i første omgang rehabiliteringstjenester utenfor institusjon.

Kommunedirektøren foreslår at rehabiliteringstilbudet styrkes med 4,8 millioner kroner i 2021:

Det settes av 1,7 millioner kroner til å redusere ventetid på ergo- og fysioterapitjenester til personer med langvarige helseutfordringer, hvorav 0,2 millioner er helårseffekt av årsverk ergoterapeut tilsatt i 2020.

Det settes av 0,7 millioner kroner tilsvarende ett årsverk for å styrke tilbudet ved Olavsgården til personer med langvarige og sammensatte helseutfordringer.

Det settes av 2,4 millioner til stillinger for ergoterapeuter og fysioterapeuter for å styrke tverrfagligheten i hjemmetjenestene og videreføre satsingen på hverdagsmestring i tjenestene til hjemmeboende eldre. Dette utgjør totalt ca 4 årsverk.

Det er lagt inn en ytterligere styrking i 2023 og 2024 til totalt 13,3 millioner i forbindelse med åpningen av Nidarvoll rehabiliteringssenter.

10. Legetjenester - kompetansetilskudd fastleger

Bystyret bevilget 10 millioner kroner i kompetansetilskudd for 2020 og 2021. Midlene i 2020 ble fordelt med 32 timer på hver fastlegehjemmel som skulle benyttes til 15 timer obligatoriske emnekurs og 17 timer til valgfrie kurs, strukturert hospitering ved sykehus eller hospitering hos spesialist. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3,5 millioner kroner i 2021 til kompetansehevende tiltak.

11. Legetjenester - økt basistilskudd fastleger

Basistilskudd er tilskudd til driftsutgifter for fastleger. Økt basistilskudd er et tiltak i Nasjonal handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024. Grunntilskudd for fastleger med under 500 pasienter på sin liste innføres som rekrutteringstiltak i to år etter oppstart. I tillegg får alle fastleger med mindre enn 1000 pasienter på listen et høyere tilskudd enn de med mer enn 1000 på listen.

12. Legetjenester - turnuslege

Fylkesmannen har bedt Trondheim kommune om å etablere en ekstra stilling for turnuslege fra og med 2020 til en kostnad på 0,7 millioner kroner. En ekstra turnuslege vil bidra til å avlaste fastlegekontoret denne blir tilknyttet.

13. Legetjenester - styrking kommunalt fastlegekontor

Budsjett 2020 beskriver utfordringene kommunen står overfor når det gjelder legetjenesten og behovet for etablering av kommunale fastlegekontor, men som ikke ble prioritert i 2020.

Koronapandemien har ført til etablering av nye tjenester. Dette har medført at Enhet for legetjenester og smittevern har flyttet til Statens hus (se punkt 22), og at Øya legesenter er midlertidig flyttet til Statens hus fra legevakta. Lokalene ved legevakta driftes nå som luftveislegevakt som et midlertidig koronatiltak. Dette gjør at vi kan utrede nytt kommunalt fastlegekontor samlokalisert med sykepleieklinikk jf bystyresak 63/18 og regionalt ALIS kontor som Fylkesmannen har gitt tilskudd til. Det er satt av to millioner kroner i 2021 og 2022. Fra 2023 reduseres tiltaket til 1,5 millioner.

14. Legetjenester - styrking av kommunale stillinger jfr legeplanen

Kommunens plan for legetjenester beskriver 23 tiltak knyttet til tilgjengelighet, kapasitet og rekruttering. Trondheim kommune har lav dekningsgrad på legetjeneste i sykehjem sammenlignet med gjennomsnittet i ASSS-kommunene. Tiltaket styrker dekningsgraden noe, men Kommunedirektøren har ikke funnet rom for en opptrapping til ASSS-gjennomsnittet i løpet av perioden. Styrking på 2,1 million kroner i 2021 er helårseffekt av årsverk tilsatt i 2020, ytterligere ett legeårsverk, midler til sommervikarer for tilsynslege og til utdanningsstilling i samfunnsmedisin.

15. Styrking av tjenester i helse- og velferdssenter - bemanning

Grunnbemanningen på helse- og velferdssenter og helsehus er økt gradvis de siste fem årene, men Trondheim ligger fortsatt lavt sammenlignet med andre ASSS-kommuner. I følge KS sin ASSS rapport så er utgiftene per institusjonsplass 22 prosent lavere i Trondheim enn gjennomsnittet i ASSS-kommunene. Samtidig ligger Trondheim over ASSS-snittet når det gjelder andel av befolkningen over 80 år som mottar døgnkontinuerlig omsorg. Når vi hensyntar lavere grunnbemanning og høyere dekningsgrad så er ressursbruken på institusjoner i Trondheim omtrent på gjennomsnittet i ASSS-kommunene.

Når vi styrker tjenestene til hjemmeboende for at flere skal bo hjemme lenger, samtidig som dekningsgrad i sykehjem går ned, betyr det at de som får plass i sykehjem er de sykeste med omfattende helseutfordringer og liten evne til å ivareta egenomsorg. En stor andel har en demensdiagnose, og vi vet at mange i denne gruppen har atferdsutfordringer som krever en bredere kompetansesammensetning.

Kommunedirektøren foreslår en styrking på 1,9 millioner kroner i 2021, økende til 21 millioner i 2024 som vil utgjøre omtrent 28 årsverk totalt.

16. Styrking av tjenester i helse- og velferdssenter - fysioterapeuter og studentstillinger

Bystyret vedtok i budsjettet for 2020 at tilbudet om fysisk aktivitet i helse- og velferdssenter skal styrkes gjennom å utvide fysioterapitilbudet og opprette studentstillinger, og ba om en opptrappingsplan for totalt 10 stillinger for fysioterapistudenter.

Kommunedirektøren ønsker å se vedtaket i sammenheng med en modell med bedre tilgang på fysioterapitjenester i helse- og velferdssenter og kompetanseheving av ansatte om fysisk aktivitet som er utviklet i samarbeid mellom fysioterapitjenesten og alle byens helse- og velferdssenter i 2018-2019. Det er satt av totalt 2,4 millioner i løpet av perioden.

17. Aktivitetstilbud i boliger med heldøgns omsorg

Personer som bor i omsorgsbolig spesielt tilrettelagt for heldøgns omsorgstjeneste (HDO), skal sikres et aktivitetstilbud på linje med personer som bor i sykehjem. Dette tilbudet er underfinansiert og det er satt av totalt 3,5 millioner i perioden for at tilbudet skal bli fullfinansiert.

18. Rekrutteringstiltak - EMU (eldre møter unge) og Ung i jobb

Eldre møter unge (EMU) er en sosial og aktiv møteplass mellom generasjoner, i et samarbeid mellom Byåsen videregående skole og Byåsen frivilligsentral. Kommunedirektøren foreslår å styrke tilbudet i planperioden fra 0,2 til med 0,3 millioner kroner.

Ung i jobb er et tilbud om sommerjobb til ungdom mellom 16 og 18 år på helse- og velferdssenter. Budsjettet for tiltaket er ikke justert i takt med etablering av nye institusjoner og bør derfor økes med 0,4 millioner kroner slik at vi kan gi tilbud til 10 flere. I 2020 var det 249 søkere og vi tilsatte 42 ungdommer.

19. Planleggingsdag turnusenheter

Turnustjenestene blir per i dag kompensert for to dager per ansatt over 50 prosent stilling til kompetansehevende tiltak. Turnusbaserte tjenester må leie inn vikarer når ansatte skal delta i planlegging og opplæring. Opplæring i nytt journalsystem (Helseplattformen) krever at vi gjennomfører tre dager i 2021 og 2022.

Kommunedirektøren anbefaler at tre dager per år opprettholdes i perioden for å gjennomføre nødvendige kompetansehevende tiltak for å heve kvaliteten på tjenestene. Tiltaket har en årlig kostnad på 3,8 millioner.

20. Kommunens beredskapslager smittevernutstyr

Erfaringer fra den pågående koronapandemien har vist hvor sårbare vi er med begrenset tilgang til smittevernutstyr. Det forventes at det vil komme nasjonale retningslinjer for lokale beredskapslager slik at kommunene skal håndtere pågående og eventuelt nye utbrudd av smittsomme sykdommer. Det er satt av 20 millioner i 2021 for etablering av lokalt beredskapslager, 10 millioner i 2022 og 5 millioner resten av perioden. Lageret skal dekke hele kommunens behov.

21. Aldersvennlig by dør til dør-transport

AtB har invitert til et samarbeid for å utvikle et transporttilbud spesielt tilpasset eldre som trenger dør til dør transport. Dette vil kunne gi økt deltakelse i samfunnet og forebygge ensomhet blant eldre. AtB starter opp et toårig pilotprosjekt med én rute i 2020.

En eventuell utvidelse av tilbudet til flere områder forutsetter kommunal medfinansiering, og det er satt av 0,8 millioner kroner fra 2023.

22. Husleie Enhet for legetjenester og smittevern Statens hus

Enhet for legetjenester og smittevern flyttet sommeren 2020 inn i større lokaler i Statens hus. Det har lenge vært behov for større lokaler, og i 2020 har enheten hatt en kraftig økning i oppgaver og nyetablerte tjenester som følge av pandemien. Dette gjelder blant annet koronatelefon, testing og smittesporing og det er usikkert hvor lenge disse tilbudene må opprettholdes. Det er funnet inndekning for husleiekostnader i 2020, men enheten må tilføres 0,5 millioner kroner for videre finansiering.

23. Helseplattformen

Som beskrevet i bystyresak 103/19 vil Helseplattformen føre til økte driftskostnader fra og med 2021. Det vil påløpe driftskostnader i det lokale innføringsprosjektet som ikke kan dekkes av investeringsmidler. Tallene i bystyresaken var anslag basert på den kunnskapen Kommunedirektøren hadde våren 2019. Innen utgangen av 2020 skal endelig omfang av en fremtidig driftsorganisasjon være ferdig forhandlet mellom eierne (Helse Midt-Norge og Trondheim kommune), og vi vil komme tilbake til endelig kostnadsomfang. Det er satt av 5,3 millioner kroner i 2021 med opptrapping til 11 millioner kroner i 2024.

24. Teknologisatsing og driftskostnader

Innføring av digitale trygghetsalarmer styrker tjenestekvaliteten og mulighetene for å ta i bruk ny teknologi, men medfører samtidig økte driftskostnader. Driftskostnader for nødnett på legevakta koster mer enn forventet.

Utprøving av nytt håndholdt utstyr for journaldokumentasjon i helse- og velferdssenter og helsehus viser at dokumentasjonen blir bedre og mer effektiv. Det settes av midler til slikt utstyr for flere enheter. Økte driftskostnader inkluderer også programvarelisenser i Klæbu.

Det er satt av 4,7 millioner kroner i 2021 med opptrapping til 8,1 millioner kroner i 2024.

25. Covid-19 TISK (Testing-Isolasjon-Smittesporing-Karantene)

Koronapandemien er forventet å fortsette inn i 2021. TISK-strategien med testing av alle innbyggere med oppstående luftveissymptomer, isolering av personer med påvist Covid-19, smitteoppsporing av nærkontakter og karantene videreføres. Kommunedirektøren har estimert at tiltakene har en kostnad på 70 millioner kroner i første halvår 2021.

Vi forutsetter at kostnadene blir kompensert fra staten.

26. Strukturelle endringer - ledelse ved enheter

I løpet av 2020 er fire helse- og velferdssenter blitt sammenslått til to enheter. Dette gjelder Ilevollen/ Ilsvika og Dragvoll/ Charlottenlund.

Vi kan oppnå stordriftsfordeler ved en sammenslåing av enheter. Spesielt gjelder dette lederressurser og merkantile ressurser, men sammenslåing kan også bidra til større og mer attraktivt fagmiljø og effektiv bruk av kompetanse.

Kommunedirektøren foreslår en tilsvarende sammenslåing av to helse- og velferdssenter i 2023, og det må vurderes hvilke senter som er aktuelle.

Hjemmehjelpstjenesten har ikke innført avdelingsledelse tidligere, og det legges inn ett årsverk til dette i 2021.

Samlet effekt av tiltakene gir en innsparing på 1,2 millioner i 2021, økende til 2,3 millioner kroner 2024

27. Avvikling Vistamar

Tilbudet om helsefremmende opphold ved Vistamar i Spania ble avviklet fra og med 2020, jf vedtatt handlings- og økonomiplan 2020-2023, bystyresak 197/19. Avviklingen var et strategisk grep for å kunne styrke tilbudet lokalt i Trondheim, se punkt 9.

Helårseffekten av tiltaket er en innsparing på 11 millioner kroner, med gjenstående halvårseffekt på 5,5 millioner kroner i perioden.

28. Tilpasning driftsramme engangsstøtte bevilget for 2020 og 2021

Bystyret vedtok i budsjett 2020 å styrke arbeidet med kompetanse om innvandrerkvinners helse med 0,3 millioner kroner i 2020 og 2021, og etablering av veteranhus med 0,4 millioner kroner i 2020.

Effektiviseringstiltak

29. Tjenestetilbud ved helse- og velferdssenter på natt

Det samlede innsparingspotensialet for dette tiltaket er redusert fra 10 til 7,5 millioner kroner sammenlignet med vedtatt handlings- og økonomiplan. Opprinnelig var Buran og Bromstad helse- og velferdssenter medregnet som en del av innsparinger i dette tiltaket, men på grunn av avvikling med flytting til hhv Klæbu og Dragvoll kommer innsparingen som stordriftsfordel.

For å sikre tilgang til tjenester ved akuttsituasjoner på natt, foreslår Kommunedirektøren å styrke ambulante natt-tjenester øremerket helse- og velferdssenter med 1, 8 millioner kroner i 2021. I tillegg til lik standard for nattbemanning ønsker vi i 2021 å se på muligheter for samarbeid om natt-tjenester i enheter med geografisk nærhet.

30. Gevinstrealisering Helseplattformen og kommunesammenslåing

Kommunedirektøren har lagt inn en samlet innsparing på 0,4 millioner kroner i 2021, økende til 2,5 millioner kroner i 2024.

Potensialet for gevinstrealisering ved innføring av Helseplattformen er antydet i bystyresak 103/19. I løpet av første kvartal 2022 er det berammet en sak som konkretiserer gevinstpotensialet ved å innføre Helseplattformen.

Vedtaket om gevinstrealisering for kommunesammenslåing i handlings- og økonomiplan 2020-2023 videreføres.

31. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft

Vedtak om innsparing i handlings- og økonomiplan 2020-2023 om å redusere konsulentbruk og innkjøp videreføres med 1,2 millioner kroner i 2021 økende til 5,7 millioner kroner i 2024. I tillegg skal det spares inn 1,5 mill kroner i redusert innleie av vektertjenester i perioden.