Om flyktninger

Mens staten avgjør hvilke flyktninger som får opphold og skal bosettes i Norge, har kommunene ansvar for bosetting og kvalifisering. Trondheim kommune bosetter både voksne, familier med barn og enslige mindreårige. Bosetting skjer etter avtale med staten ved Integrerings- og mangfoldsdirektoratet IMDi. I tillegg bosettes også familiegjenforente. Antall familiegjenforente varierer fra år til år, så antallet er ukjent på forhånd. Majoriteten av de som kommer på dette grunnlaget har de samme behovene som nybosatte flyktninger.

Det er 10 kommunale enheter som har spesifikke oppgaver knyttet til bosetting og kvalifisering i de to første årene etter bosetting i kommunen. Tabell 14-1 viser omfanget av tjenester som ytes.

Introduksjonsordningen fra 2003 er det lovpålagte programmet som alle flyktninger mellom 18 til 55 år har rett og plikt til å delta i. Introduksjonsloven blir erstattet av en ny integreringslov. Ikrafttredelse avgjøres i forbindelse med Stortingets behandling av loven høsten 2020.

Den nye loven innebærer en del vesentlige endringer fra dagens introduksjonslov som vil kreve tilpasning av kommunens kvalifiseringsarbeid. En av de sentrale endringene i den nye loven er at deltakere med utdanning på videregående nivå eller høyere får maksimum ett år i program. I dag er varigheten på to år med mulighet for forlengelse på ett år. Øvrige deltakere får programtid på inntil to år med mulighet for forlengelse på ett år. Den nye loven gir også fylkeskommunene større regionalt ansvar for integreringsarbeidet.

Enslige mindreårige

Ansvaret for bosetting og oppfølging av oppvekst og utdanning til enslige mindreårige ligger hos Barne- og familietjenesten (BFT), Omsorgsenheten. De fleste enslige mindreårige er knyttet til Omsorgsenheten til de fyller 20 år. Kommunenes egen statistikk viser at de fleste enslige mindreårige har behov for videre oppfølging og bistand fra helse- og velferdstjenestene også etter fylte 20 år.

Bosetting i 2020

Globale restriksjoner som følge av korona har medført til en betydelig lavere bosetting i de fleste norske kommuner, herunder Trondheim. Det har spesielt vært utfordringer med hensyn til bosetting av overføringsflyktninger. Den opprinnelige anmodningen om bosetting fra IMDi var på 155 flyktninger, hvorav 10 enslige mindreårige. Per første september er det bosatt 54 flyktninger, hvorav én enslig mindreårig. I samme periode er det bosatt 32 familiegjenforente. IMDi har nedjustert bosettingen for 2020 fra 155 til 101 flyktninger. Det fremgår ikke hva denne reduksjonen vil bety for antall enslige mindreårige, og det er få enslige mindreårige som venter på bosetting på nasjonalt nivå. Frem til august 2020 er det bosatt kun en enslig mindreårig i Trondheim kommun, og det stor usikkerhet knyttet til bosettinger av enslige mindreårige resten av året. Kommunens vedtak om bosetting kan innfris dersom IMDi kan presentere nok saker i løpet av året.

Bosetting i 2021

Det foreligger ikke en konkret anmodning fra IMDi om bosettingsbehovet i 2021. Koronapandemien vil med stor sannsynlighet påvirke videre antall asylankomster til Norge, bosetting av overføringsflyktninger og muligens ankomst av familiegjenforeninger.

Til tross for den svært usikre situasjonen foreslår kommunedirektøren inntil videre å legge til grunn et bosettingsnivå på inntil 130 flyktninger, hvorav inntil 10 enslige mindreårige for 2021. Dersom den kommende anmodningen blir høyere enn 130 flyktninger inklusive 10 enslige mindreårige eller betydelig lavere enn forslaget, vil kommunedirektøren legge frem en egen politisk sak til orientering/behandling.

Andre konsekvenser som følge av korona

Lavere bosetting har medført avvikling av tiltak og resultert at flere ansatte har fått andre stillinger, og noen er også blitt overtallig.

Antall introduksjonsdeltakere er fallende. Fra 2019 til 2020 er antallet redusert med omtrent 37 prosent. I 2021 vil antallet være mer stabilt. Til tross stor innsats fra både Kvalifiseringssenter for innvandrere INN og Trondheim voksenopplæringssenter, må 89 introduksjonsdeltakere få forlenget programtid på grunn av redusert våren 2020. Dette betyr høyere utgifter i form av utbetaling av introduksjonsstønad for en lengre periode. Kommunene vil bli kompensert for dette gjennom ekstra tilskudd fra staten, men det er fortsatt uklart hvor mye r Trondheim kommune vil få.

Høyere arbeidsledighet vil medføre større konkurranse om ledige jobber. Flyktninger vil sannsynligvis få større utfordringer med å komme i jobb som følge av dette. I en slik situasjon vil formell kvalifisering være viktig for å bedre kvalifikasjonen til deltakelse i arbeidslivet. Strategiene og tiltakene for å oppnå dette er beskrevet i kapittel 10.

Lavere bosetting har også resultert i at de enhetene med særskilte oppgaver for nyankomne flyktninger har fått færre oppgaver og er blitt mindre. Kommunedirektøren vil med utgangspunkt i bystyrets vedtak om gjennomgang av tjenestene til flyktninger, jf. de rødgrønnes forslag til budsjett 2020, foreta en vurdering av de aktuelle tjenestene i løpet av 2021.

Endringer i drift av asylmottak

Betydelig lavere asylankomster til Norge har redusert behovet for antall plasser på norske asylmottak. Flere mottak er lagt ned og det er utlyst nye anbudskonkurranser for drift av nye mottak tilpasset den nye situasjonen med lavere asylankomster. Per i dag er Trondheim vertskommune for Trondheim mottakssenter med 240 ordinære plasser. Eksisterende avtale om 240 plasser opphører 30. november 2020, da en annen leverandør utenfor Trondheim vant tidligere anbudskonkurranse. Avviklingen vil medføre bortfall av det statlige vertskommunetilskuddet som for Trondheim kommune utgjør omlag 3,1 millioner kroner per år.

Utlendingsdirektoratet UDI, region Midt-Norge opplyste 28.9.20 at HERO Europe v/Trondheim mottakssenter har fått tildelt en ny kontrakt for drift av 150 ordinære mottaksplasser og en avdeling med 20 tilrettelagte plasser. Tilrettelagt avdeling er for personer med psykisk og/eller fysiske lidelser, personer som trenger hjelp og oppfølging for å mestre hverdagen for eksempel ADL (activities of daily living) og botrening. Vertskommunetilskuddet for de 20 tilrettelagte plassene er på kroner 147 723 per person per år. Det høye tilskuddet gis på bakgrunn av øke arbeidsoppgaver for kommuale tjenester. Disse tilrettelagte plassene medfører et betydelig høyere samlet tilskudd, sammenlignet med kun tilskudd for ordinære plasser som er på kroner 10 434 per år. Det totale vertskommunetilskuddet vil i ny avtale utgjøre rundt 5,2 millioner kroner per år.

Ved signering av avtale mellom UDI og HERO Europe v/Trondheim mottakssenter, som kan skje tidligst 9. oktober 2020, vil Trondheim være vertskommune for 150 ordinære plasser og 20 tilrettelagte plasser fra 15.12.2020. Tilrettelagt avdeling vil være døgnbemannet og etableres på mottakets lokaler på Sandmoflata 6B. De ordinære plassene vil være en kombinasjon av boenheter på Sandmoflata 6B og eksterne leiligheter. Kommunedirektøren vil vurdere nødvendige tiltak og tilpasninger i aktuelle kommunale tjenester i forbindelse med etablering av tilrettelagt avdeling ved Trondheim mottakssenter.