Barne- og familietjenesten

I planperioden videreføres arbeidet med sterke barnefellesskap, og det skal føre til at helsemessige og sosiale ulikheter blant barn og unge og deres familier reduseres. Dette arbeidet gjøres gjennom et enda sterkere samarbeid innen oppvekst og utdanning og med helse og velferd og kultur innenfor ordinær drift og gjennom prosjektarbeid. Familie- perspektivet skal ligge til grunn for arbeidet. Støttetjenestene i barne- og familietjenesten (BFT) skal bli mer tilgjengelige for barnehager og skoler og mer tid skal benyttes i direkte samhandling med barn og familier og mindre tid på interne møter. Det forutsettes også mer involvering og systematisk bruk av barn og unges erfaringer og uttrykk i utvikling av tjenestetilbudene, og arbeidet med barns rettigheter i Barnekonvensjonen skal vektlegges sterkere.

Perioden med Covid 19 har vist gjennom mange eksempler og erfaring hva god samhandling mellom barn, familier, BFT og skole/barnehage betyr for barns beste.

Å jobbe med Bærekraftsmål nr 10 Mindre ulikheter, vil være en av de viktigste oppgavene i planperioden. Barnehage, Skole og BFT må gjennom kjennskap til barn, unge og deres foresatte bidra til et godt læringsutbytte og gode oppvekstvilkår og hindre utenforskap. De siste årene har andelen innbyggere med minoritetsbakgrunn økt, og uten tidlig innsats og samarbeid på tvers av kommunens enheter og i samarbeid med politi og frivillige organisasjoner, vil dette øke de sosiale ulikhetene.

Mange unge opplever press og bekymringer i hverdagen, og altfor mange rapporterer om psykiske helseplager. Forebygging av psykiske helseproblemer hos barn på et tidlig tidspunkt vil ha stor betydning for resten av livene deres.God tilgjengelighet er viktig for at barn og unge skal oppsøke hjelpetilbud. Barn er til stede på digitale plattformer, da må hjelpetilbudene også være det, på tidspunkt som passer for unge.

Kommunedirektøren vil bedre det tverrsektoriell samarbeidet for at barn og unge og deres familier i større grad skal få oppleve å få den hjelp de trenger og at samarbeidet mellom velferdstjenestene er koordinert og samordnet. Det er flere satsinger som er iverksatt og som videreføres, herunder Pilot 0-24, Relasjonell kapasitet, "Tett på piloten" og vurdering av ressursbruken i spesialpedagogikk kan benyttes mer felles på hele området.

Kommunedirektøren igangsetter strukturelle endringer for å tilpasse tjenestene til barnevernreformen, som handler om overføring av faglig og økonomisk ansvar, fra stat til kommune fra 2022. Reformen er ikke kun for barnevernet, men for alle enheter og hele samfunnet for at barn og familier skal få god, helhetlig og nyttig hjelp til riktig tid.

Mål for Barne- og familietjenesten

  1. Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

  2. Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

  3. Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

  4. Vi er ett felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, respekt og kompetanse

Om området

Driftsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2021-2024 må Kommunedirektøren gjøre noen prioriteringer, slik at de viktigste forholdene ivaretas. Dette gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold som revisjonsrapporter, utredning knyttet til relasjonell kapasitet og kommende barnevernsreformen har innvirkning på prioriteringer fremover.

Mer om kommunedirektørens driftsbudsjett for Barne- og familietjenesten

Investeringsbudsjett

Forslag til investeringsbudsjett for barne- og familietjenesten innebærer mindre investeringer for å tilpasse arealer for barn og ungdom i sårbare situasjoner, forbedre arealer i familiesentrene i BFT og skifte ut bilpark på helse- og avlastningstjenesten.

Mer om kommunedirektørens investeringer for Barne- og familietjenesten