Idrett og friluftsliv

Forslag til investeringsbudsjett

Prioriteringer

Innenfor kommunedirektørens forslag til investeringsramme for området er det ikke mulig å fullt ut innfri periodemålene og alle politiske vedtak. Prioriteringene i forslag til handlings- og økonomiplan gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold kan spille inn.

Saker og planer som har vært førende for kommunedirektørens arbeid med investeringsbudsjettet for perioden:

Prioritering av Investeringer og driftsprosjekter innenfor idrettsområdet.

Bystyret behandlet 30.9.20 b-sak 113/20; Investeringer og driftsprosjekter innenfor idrettsområdet 2020 - vedtatte prosjekter og prioriteringer framover. I denne handlings- og økonomiplanen har kommunedirektøren prioritert utbygging av Granåsen for å følge opp utbyggingsfase 2 og hopparenaen jamfør f-sak 283/19; Videre retningsvalg for fase 2 i utbyggingen av Granåsen idrettspark.

Utendørs skateanlegg

Formannskapet vedtok 22.1.19 i sak 262/18; Regnbueparken som forslag for plassering av skatepark at det må arbeides videre med formål om å etablere ny skatepark i Regnbueparken. Bystyret vedtok i sak 109/20 å bevilge to millioner til prosjektering av anlegget fra disposisjonsfondet. Bystyret bevilget også i samme sak 20 millioner fra disposisjonsfondet til finansiering av investeringskostnader til bygging av skateanlegget.

Huseby idrettsanlegg og basseng

Som omtalt i forslag til Handlings-og økonomiplan 2020-2023, budsjett 2020 vurderer kommunedirektøren at situasjonen for Husebybadet ikke er så kritisk som tidligere antatt, og rehabiliteringsprosjektet er derfor skjøvet ut i tid. Kommunedirektøren vurderer likevel at investeringen bør gjennomføres i løpet av en tiårsperiode, siden risiko for alvorlig driftsstans i bassenganlegget øker lineært med økt alder. Kommunedirektøren vil komme tilbake til rehabilitering av Huseby idrettsanlegg i framtidige handlings- og økonomiplaner.

Bydelsbasseng øst

Det er behov for en million kroner til oppstart av tidligfase utredninger knyttet til realisering av nytt bydelsbasseng på Moholt. Totalt forventes kostnadene for tidligfase av denne investeringen å bli vesentlig høyere enn dette.

Kommunedirektøren mener det bør vurderes å gjennomføre en plan- og designkonkurranse for nytt bydelsbasseng på Moholt. Bydelsbasseng øst er besluttet lagt i nordre del av Moholt studentby. Bystyret vedtok lokalisering av anlegget i sak 36/19. Som del av vedtatt budsjett for 2020, sak 197/19, uttalte bystyret at det viktig å få på plass det vedtatte bydelsbassenget på Moholt før Huseby skal rehabiliteres, slik at kapasiteten opprettholdes og på sikt økes (“Bydelsbassenget”). Saken har gjentatte ganger vært behandlet i formannskapet og bystyret siden 2012.

Formannskapet behandlet 3.3.20 sak 35/20; Fordeling av utredningsmidler 2020, og vedtok blant annet følgende: “Formannskapet ber kommunedirektøren komme tilbake med en sak knyttet til bydelsbasseng øst, der det beskrives hvordan det kan gjennomføres en plan- og designkonkurranse for bassenget. Formannskapet ber kommunedirektøren prioritere midler til arbeidet med bydelsbasseng øst ved årsoppgjøret 2019.”

Bystyret prioriterte ikke midler til designkonkurranse i vedtak om disponering av midler fra disposisjonsfondet, jamfør sak 110/20 og sak 109/20. Kommunedirektøren har heller ikke funnet rom for å prioritere driftsmidler til en designkonkurranse i denne handlings- og økonomiplanperioden. Det er heller ikke funnet rom for å prioritere investeringsmidler til prosjektet. Et grovt kostnadsestimat er 300 millioner kroner (2015-beløp). Kommunedirektøren foreslår å komme tilbake til midler til en designkonkurranse i sak om fordeling av utredningsmidler for 2021.

Tiltak innenfor friluftslivsområdet

Vikerauntjønna (parkeringsplass og markaportal)

Som omtalt i gjeldende handlings-og økonomiplan vurderer kommunedirektøren at det et stort behov for bedre tilrettelegging for adkomst mellom boligområdene og marka, særlig i områdene øst for byen. Vikerauntjønna skiller seg ut som det området som har det største potensialet til å bedre på disse forholdene. Reguleringsplan for ny utfartsparkeringsplass i området er vedtatt. I Plan for friluftsliv og grønne områder er Vikerauntjønn-området identifisert som “markaportal” for helårsbruk for mange ulike brukergrupper. Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å prioritere midler til å starte arbeidet med planlegging av p-plass og markaportal, men vil komme tilbake til tiltakene i framtidige handlings- og økonomiplaner.

Vassfjelløypa

I intensjonserklæringen mellom Trondheim og Klæbu kommuner ble det fastslått at det skal etableres skiløype fra Tiller til Vassfjellet. Fellesnemnda tok i sak 31/17 kommunedirektørens redegjørelse om krysningsalternativer til etterretning og ba kommunedirektøren arbeide videre med utredning av mulig planfri krysning. Saken Skiløype fra Tiller til Vassfjellet - videre arbeid for realisering ble behandlet i fellesnemnda 4. september 2018, sak 24/18. Bystyret vedtok, sak 197/19, i Handlings- og økonomiplan 2020-2023 en betydelig reduksjon i rammene for investeringsprosjektet.

Som en konsekvens av reduksjonen i investeringsrammen arbeider kommunedirektøren med å nedskalere planlagt standard på kombinert skiløype- og tursti. Kommunedirektøren har imidlertid ikke funnet rom i denne handlings og økonomiplanen til å prioritere etablering av Vassfjelløypa, men vil komme tilbake til etableringen i framtidige handlings- og økonomiplaner.

Ekstra investeringsmidler til friluftsliv i 2020

Bystyret 17.6.20, sak 110/20, Statens tiltakspakke til kommunale prosjekter, vedtok å finansiere fem millioner kroner til toaletter ved Elgsethytta av statlige tilskuddsmidler. Bystyret vedtok også som del av vedtak i sak 109/20, følgende: “Bystyret viser til Bystyresak-110/20 og legger inn finansiering av tiltak som ikke er finansiert over statlige midler i revidert nasjonalbudsjett. Tiltakene vises i bruttoliste over innmeldte investeringsprosjekter, vedlegg 1 i sak 110/20 og finansieres av disposisjonsfondet”. Fra disposisjonsfondet ble det da bevilget ti millioner kroner til oppgradering av lysløyper og fem millioner kroner til Skistua Markaportal - nytt servicebygg. De fleste av disse prosjektene planlegges og prosjekteres i 2020, mens hovedarbeidet vil bli utført i 2021.

Investeringer innenfor idrett- og friluftsliv i planperioden

I investeringsbudsjettet for 2021 på 261,5 millioner kroner foreslår kommunedirektøren at det avsettes 202,5 millioner kroner til idrettsformål, 45,8 millioner kroner til friluftstiltak og 13,2 millioner kroner til nærmiljøanlegg.

Tabell 17-4 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor område idrett og friluftsliv i perioden 2021-2024. Tabell 17-5 viser samlet finansiering av investeringsprosjektene for idrett og friluftsliv i perioden 2021-2024, mens forslag til prosjektfinansiering per prosjekt framgår i kapittel 30. Forslag til investeringer og finansiering 2021-2024.

1. Investeringer friluftsliv og grønne områder (PFG)

Kommunedirektøren foreslår at flere mindre budsjettposter innenfor friluftslivsområdet i gjeldende handlings- og økonomiplan slås sammen i en felles portefølje. Dette gjelder de tidligere postene Badeplasser, Erverv friområder, Turveier og turløyper og Oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder (PFG). Dette vurderes som hensiktsmessig for bedre å kunne følge opp tiltak i tråd med vedtak i b-sak 146/17; Plan for friluftsliv og grønne områder.

Sak 243/20; Investeringer innenfor friluftslivsområdet 2020 - vedtatte prosjekter og prioriteringer framover og sak 184/20; Plan for å øke kvaliteten på badeplassene i Trondheim ble behandlet av formannskapet 8.9.20.

Kommunedirektøren foreslår å legge inn åtte millioner kroner i 2021, økende til 11,1 millioner kroner fra 2023, til investeringer til friluftsliv og grønne områder.

2. Storheiastien

Storheiastien er en av de mest attraktive og brukte turstiene i marka i Trondheim, og den store slitasjen på stien viser den omfattende bruken. Kommunedirektøren har over en periode sammen med Fylkesmannen og Trondhjems Turistforening arbeidet for å løfte fram Storheiastien som et forbildeprosjekt for stibygging i kommunen og regionen. Det er nå vurdert og anbefalt steds- og landskapstilpassede metoder for oppgradering av stien, slik at den vil framstå som robust, slitesterk, funksjonell og godt tilpasset landskapet som også omfatter Bymarka naturreservat.

Det ble til sammen bevilget fire millioner kroner i 2019 og 2020 for gjennomføring av arbeidet. I lys av den detaljerte anleggsgjennomføringsplanen som nå er utarbeidet, ser kommunedirektøren at dette vil bli et mer krevende anlegg å gjennomføre enn andre tilsvarende anlegg i marka. Hovedårsaken er at hensynet til naturen under byggingen må veie tungt for ikke å skade terrenget i naturreservatet. Det viser seg nå å være behov for ytterligere to millioner kroner, som foreslås lagt inn i 2021.

3. Tursti langs Nidelva til Klæbu

I intensjonserklæringen mellom Trondheim og Klæbu kommuner er det beskrevet at det skal etableres en helhetlig turvegtrase langs hele Nidelva.

Oppdatert kostnadsestimat viser en bruttokostnad på 47,1 millioner kroner for prosjektet. I tillegg kommer kostnader til tilstøtende tilrettelegging. Politisk nivå har behandlet en rekke saker om Nidelvstien. Siste egne sak ble behandlet av formannskapet 22.9.2020, sak 257/20; Retningsvalg for videre regulering av hovedtrase for Nidelvstien. I april 2020 ble andre utgave av reguleringsplan for strekningen mellom Nordset og Trongfossen (tidligere Klæbu kommune) sendt inn til plan- og bygningsmyndigheten for behandling. Strekningene sør for Svean bru ansees som første byggetrinn. Prognosen for 2020 er 10,8 millioner kroner, og de resterende 40,4 millioner kroner foreslås lagt inn med 25,8 millioner kroner i 2021 og 14,6 millioner kroner i 2022. Kommunedirektøren kommer tilbake til en eventuell nedjustering av budsjettrammen i økonomirapporteringen i 2021 når en ser kostnadsnivå på prosjektet.

4. Nærmiljøanlegg

Det er et vedvarende behov for etablering av nærmiljøanlegg for egenorganisert fysisk aktivitet. Kommunedirektøren foreslår å videreføre ordningen med midler til nærmiljøanlegg; jfr kommunedirektørens orientering i f-sak 10/20; Bruk av nærmiljømidler 2019 og planlagt bruk 2020. Det 13,2 millioner kroner som foreslås lagt inn i 2021 omfatter blant annet Buranbanen, prosjekter på Marinen og Dalgård trim og trening.

5. Østmarkneset kaianlegg

Det vises til f-sak 155/18 om Konseptutredning av bryggeanlegg på Østmarkneset og ramme for videre arbeid. I sak om årsoppgjøret 2017 ble det bevilget 14 millioner kroner til prosjektet. To millioner kroner av midlene er tidligere benyttet til utredninger. Av de to millioner kroner som ligger inne i budsjett 2020 er prognosen at 0,5 millioner kroner blir benyttet til sluttbehandling av reguleringsplan og 0,5 millioner kroner på nytt pumpehus; totalt en millioner kroner i 2020.

Kommunedirektøren arbeider nå med en reguleringsplan for Østmarkneset, som blant annet regulerer mulighet for brygge med molo. Kommunedirektøren ønsker å legge til rette for fleksibilitet i reguleringsplanen for ulike brygge- og molokonstruksjoner. Kommunedirektøren vil i etterkant av vedtatt reguleringsplan legge fram en sak for politisk nivå om kostnader for ulike brygge- og moloalternativer.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge ti millioner kroner i 2021, slik at det samlet sett er 12 millioner kroner til disposisjon, for å gjennomføre tiltak for å bedre infrastruktur og universell utforming. Tiltakene handler om å bygge et nytt VA-pumpehus for å betjene publikumsfasiliteter på Østmarkneset, samt å bygge et varemottak og heishus fra platået og ned til Ladekaia. Varemottaket og heisen skal i sin helhet avlaste nåværende tungtrafikk på Ladestien for forsyning av serveringsstedet og idrettslagene som har tilhold på Østmarkneset. I tillegg vil heisen gi tilgang til området for mennesker med nedsatt bevegelsesevne.

6. Mindre investeringer

Innenfor idrett- og friluftslivsområdet er det behov for en årlig budsjettpost for å håndtere mindre og eventuelt uforutsette utfordringer/må-prosjekter i løpet av året. Kommunedirektøren foreslår, som i vedtatt budsjett 2020, å videreføre bevilgningen på tre millioner kroner årlig til mindre investeringer.

Utbygging i Granåsen (punkt 7-10 i tabell)

Granåsen idrettspark videreutvikles som et helårs hverdagsanlegg tilrettelagt for trening og konkurranser, barn og unge, paraidrett og store konserter. Anlegget skal utvikles som et moderne idrettsanlegg rustet til store arrangementer som World Cup og VM på ski, med særlig vekt på nordiske grener og skiskyting. Det vises til sak 283/19 Videre retningsvalg for fase 2 i utbyggingen av Granåsen idrettspark, der omfang av utbyggingsfase 2 framgår.

Andre saker som har vært førende for kommunedirektørens forslag til investeringsbudsjett for utbyggingen i Granåsen er; Overordnet plan for videre arbeid med utbygging i Granåsen - utbyggingsfase 2 - budsjett etter korrigeringer (b-sak 44/19), Investeringsbeslutning Granåsen- utbygging av deler av Smistadvegen og tverrvegen som inngår i byggefase B (b-sak 139/20), Granåsen utbyggingsfase 3 - konsept for regulering av Granåsen idrettsby og omfang av kommunalteknisk infrastruktur (f-sak 233/20).

Granåsen idrettspark ligger i et område med krevende grunnforhold, og mye usikkerhet er knyttet til løsmasser med humus og dårlig fjell (fløssberg) med tildels mye vannføring. I tillegg vil mye av arbeidet i prosjektet foregå i svært bratt terreng. Prosjektet går nå inn i en aktiv fase der det må tas beslutninger knyttet til utvikling og omfang underveis. Kommunedirektøren vil komme tilbake med sak om aktuelle forhold knyttet til sentrale milepæler i prosjektet.

Kommunedirektøren har ikke funnet rom for finansiering av delprosjektene Skileik rekrutt/basisanlegg, eventuell flytting av Sparebank1-hytta, Granåsen som inngang til marka og Garasjer for Trondheim bydrift i planperioden 2021-2024. Kommunedirektøren vil komme tilbake til dette.

I tillegg til politiske saker nevnt ovenfor er det følgende føringer for fotballhall i Granåsen:

  • I sak 44/19; Overordnet plan for videre arbeid med utbygging i Granåsen - utbyggingsfase 2 - budsjett etter korrigeringer vedtok bystyret følgende: “Bystyret ber rådmannen fortsette dialogen med aktuelle samarbeidspartnere med sikte på å få realisert bygging av en fotballhall i Granåsen, men fastholder at det ikke skal bygges en kommunal fotballhall. Bystyret ber også rådmannen i revidert utbyggings- og investeringsplan i Handlings- og økonomiplan 2020-23, budsjett 2020 vurdere om en fotballhall kan realiseres tidligere”.

  • I sak PS 60/19; Privat forslag - Fotballhall vedtok bystyret følgende: “Bystyret ber rådmannen komme tilbake med en sak som vurderer en mulig endret framdrift av utbyggingen i Granåsen slik at fotballhallen kan ferdigstilles tidligere”.

Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å prioritere midler til fotballhall i Granåsen i forslag til handlings- og økonomiplan 2021-2024, men er nå i en dialogprosess med mulige interessenter blant idretten. Kommunedirektøren vil komme tilbake til fotballhall i framtidige saker om utbyggingen i Granåsen og i handlings- og økonomiplan 2022-2025.

7. Granåsen idrettspark fase 2 inklusive hopparena

Granåsen idrettspark fase 2 inkluderer ombygging av hopparena, terrengarbeider ved skibru og flytting av standplass skiskyting, og bygging av Litjåsen skibru.

Ombygging av hopparena

Hoppbakkene i Granåsen bør oppgraderes og det må påregnes betydelige investeringer i anlegget. Dette gjelder både for at anleggene skal brukes i hverdagen, men også for å fortsatt kunne arrangere årlig World Cup i hopp, samt et framtidig VM i nordiske grener. Hoppbakkene blir årlig, foran hver sesong, utbedret for å lukke sikkerhetsavvik knyttet til trening og konkurranser. Sikkerhetsavvikene skyldes svekkelse i konstruksjonene som følge av frostsprenging og erosjon. Utfordringer med hoppbakken og planer for hoppanlegget ble beskrevet i sak 46/19; Hopparenaen i Granåsen idrettspark; status og presentasjon av skisser og grove kostnadsestimater for bygging av nytt hoppanlegg.

Formannskapet behandlet 3.12.19 sak 283/19; Videre retningsvalg for fase 2 i utbyggingen av Granåsen idrettspark. Som en oppfølging av denne saken er omfanget for ombyggingen av hoppanlegget redusert. Kommunedirektøren foreslår å legge inn 535 millioner kroner til ombygging av hoppanlegget i Granåsen. 180 millioner kroner av investeringen er finansiert av Nasjonale anleggsmidler fra Kulturdepartementet - jamfør tabell 17-5, der 90 millioner kroner er lagt inn som tilskudd hvert år i 2022 og 2023.

Terrengarbeider ved skibru og flytting av standplass skiskyting

Følgende momenter er inkludert i dette:

  • Flytting av standplass for skiskyting for å få fylle internasjonale krav til størrelse på stadion for langrenn og skiskyting.

  • Tilpasninger av terreng rundt skiskytterskivene og den nye skibrua på begge sidene der den treffer terreng.

Etter at skytehall er tatt ut planen for dette området er behovet for terrengarbeider betydelig redusert, og i handlings- og økonomiplan for 2020-2023 ble det lagt inn 12 millioner kroner. Finansieringstidspunkt har sammenheng med ombygging av hoppbakke og bygging av Litjåsen skibru.

Litjåsen skibru

Skibru som forbinder skistadion og Litjåsen sammen (bygges fortrinnsvis etter ombygging av hoppbakker), og det foreslås at det avsettes 44 millioner kroner til dette.

8. Fiber/teknologi

Det er økende krav til kapasitet og leveringssikkerhet for strøm og fiber i et anlegg som Granåsen. Det planlegges derfor at legging av fiber inn i anlegget skal skje fra to separate steder for å ivareta leveringssikkerhet. Granåsen er også tiltenkt som testlab for forskning og utvikling, noe som vil medføre behov for avgreninger fra fibernettet på hensiktsmessige steder i Granåsen. Det legges også opp til strømforsyning fra to steder inn i anlegget.

Fiber og strøm med tilhørende graving er beregnet til ti millioner kroner.

9. Rekkefølgekrav Smistadveien/områdeplan

Områdeplan for Granåsen skisenter, sluttbehandling ble behandlet av bystyret 26. mai 2016 (sak 71/16). I Handlings- og økonomiplan for 2019-2022 ble det avsatt 140 millioner kroner til rekkefølgekrav. Detaljregulering av område knyttet til fase 1 og 2 ble behandlet i bystyret 22.11.2018 (sak 205/18). Kommunedirektøren foreslår å fordele en total investering på 140 millioner knyttet til rekkefølgekrav. Rekkefølgekrav ble sist behandlet i formannskapet 8. september 2020 som del av sak 233/20; Granåsen utbyggingsfase 3 - konsept for regulering av Granåsen idrettsby og omfang av kommunalteknisk infrastruktur.

Kommunedirektørens oppdaterte kostnadsanslag for kommunalteknisk infrastruktur (rekkefølgekrav i vedtatte reguleringsplan) viser at avsatt budsjettramme til veianlegg i Granåsen er for lav i forhold til oppdaterte kostnadsanslag for veianleggene som inngår i planen. Ny kunnskap om grunnforhold og aktuelle byggemetoder viser nå at de økonomiske konsekvensene av rekkefølgekravene i reguleringsplanen vil bli langt større enn det som ble lagt til grunn for bystyrets behandling av områdeplan i 2016 og reguleringsplan i 2018.

Oppdatert kostnadsprognose ligger om lag 200 millioner kroner over totalbudsjettet for realisering av rekkefølgekrav.

Forutsatt en innvilgelse av dispensasjon fra rekkefølgebestemmelsene, vil kommunalteknisk infrastruktur kunne realiseres innenfor de opprinnelige rammene.

10. Overordnet planlegging, utvikling, prosjektering og prosjektledelse)

Planlegging av utbyggingen i Granåsen pågår. I 2019 ble byggingen av Granåsen øst (rulleskiløype) og ny Smistadbru ferdig. I 2020 sluttføres helse- og arenabygget.

Bystyret besluttet 6.9.18 å søke om VM på ski i 2025 (sak 125/18), og 03.10.20 ble Trondheim tildelt VM 2025. Dette har medført fortsatt behov for midler tilknyttet planlegging, utvikling og prosjektering av anlegget. I handlings- og økonomiplan for 2020-2023 ble det avsatt fire millioner kroner hvert av årene i 2020-2021 for å kunne fortsette planleggingen av utbyggingen, og kommunedirektøren foreslår å legge inn fire millioner kroner i 2021. Det er avgjørende for å lykkes med utbyggingen at utredningsarbeid skjer tidlig nok til å sikre bygging av anleggene.