Klimabudsjett

Klimgassutslipp i Trondheim

De direkte klimagassutslippene i Trondheim er i underkant av en halv million tonn CO2 ekvivalenter (CO2-ekv) årlig. Dette tilsvarer ca 2 tonn CO2-ekv per innbygger. Utslippene er fordelt i 8 sektorer og videre i flere undersektorer eller kilder, slik det fremgår av figur 3.1. Hovedkilden for Trondheims klimagassregnskap er Miljødirektoratets publisering Utslipp av klimagasser i kommuner. For mer informasjon om hvordan klimagassregnskapet er beregnet se kommunedirektørens notat Beregningsgrunnlag for klimabudsjett 2021.

Figur 3.1: Klimagassutslipp i Trondheim i 2018 fordelt etter sektor og kilde (Kilde: Miljødirektoratet)

Cirka tre fjerdedeler av klimagassutslippene i Trondheim stammer fra kun tre sektorer:


  • Veitrafikk står for ca en tredjedel av klimagassutslippene i Trondheim. Denne sektoren er fordelt i kildene personbiler, busser, lastebiler og varebiler.

  • Energiforsyning er knyttet til fjernvarmeproduksjon og utgjør ca en fjerdedel av de samlede klimagassutslippene i Trondheim. Mesteparten av disse utslippene kommer fra forbrenning av avfall. Alternativet til forbrenning - deponering - er ikke lengre tiltatt og hadde ført til betraktelig høyere klimagassutslipp på sikt. Likevel er avfallsforbrenning Trondheims største punktutslipp

  • Annen mobil forbrenning står for en femtedel av utslippene i Trondheim. Her inkluderes alt av ikke-veigående maskiner som går på avgiftsfri diesel - for eksempel anleggsmaskiner og traktorer.

Andre sektorer som bidrar til Trondheims klimagassregnskap er industri - med hovedbidraget fra Rockwool på Ranheim -, oppvarming i boliger og næringsbygg, jordbruk og sjøfart.

Det er noen sektorer og utslippskilder som foreløpig ikke er inkludert i klimagassregnskapet, for eksempel togtrafikken og motorsykler. I tillegg besluttet Miljødirektoratet i 2020 å fjerne utslippstallene for deponigass fra den kommunefordelte utslippsstatistikken fordi usikkerheten rundt disse tallene ble vurdert som for høy. Trondheim kommune er én av noen få foregangskommuner som sitter i direktoratets kontaktgruppe for videreutvikling av klimagassregnskapet.

Figur 3.2: Klimagassutslipp i Trondheim 2009-2018 (Kilde: Miljødirektoratet)

NB Utslippstallene har blitt noe justert av Miljødirektoratet siden publiseringen april 2020 som ble brukt til klimarapportering i årsrapporten 2019. I tillegg har utslippstallene for 2009 vært noe justert av kommunedirektøren. Ca 86 tusen tonn CO2ekv fra fjernvarmeselskapet ENERGOS har blitt tatt ut av regnskapet for 2009 ettersom bedriften ble lagt ned i 2010 - se Beregningsgrunnlag for klimabudsjett 2021 )

Utvikling og trender

Klimagassutslippene i Trondheim har vært rimelig stabile i perioden 2009-2018, til tross for en kraftig befolkningsvekst. Innenfor veitrafikk og oppvarming har det vært en langsiktig nedgang i utslippene over tid. Også innenfor industri er utslippene redusert fra 2009, samtidig som utslippene har begynt å øke igjen siden 2016. Utslippene fra energiforsyning og annen mobil forbrenning har også økt. For mer om utvikling i klimagassutslipp i ulike sektorer se Beregningsgrunnlaget for klimabudsjett.