Utvikling og støttetjenester

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FN sine bærekraftsmål som er mest relevant for utvikling og støttetjenester og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FN sine 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med omformulering av FNmålene og tilhørende indikatorer.

Ut fra mandatet til utvikling og støttetjenestene og tidligere vedtatte periodemål, er det identifisert tre bærekraftsmål med tilhørende delmål som er relevante for virksomhetsområdene i perioden 2021 - 2024.

Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Delmål 8.2

Øke den økonomiske produktiviteten gjennom diversifisering, teknologisk fremgang og innovasjon, blant annet med vekt på lønnsomme og arbeidsintensive sektorer.

Delmål 8.5

Innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, inkludert ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid.

Vår omformulering

Utvikle det kommunale tjenestetilbudet gjennom digital transformasjon, innovasjon, kompetansestrategi og forsvarlig arbeidsmiljø.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Utvikling og støttetjenester må bidra til modernisering og omstilling av kommunen i takt med forventningene i samfunnet. En rask teknologisk endringstakt gjør at kompetansen i arbeidsstyrken må tilpasses og fornyes. For å sikre kontinuerlig læring og innovasjon skal vi ha gode strukturer og insentiver for våre medarbeidere, støttet av sine ledere og en kultur som tillater feiling og premierer læring. Innføringen av en ny horisontmodell skal bidra til å strukturere beslutninger som kommunen tar om å igangsette endringstiltak.

I den kommende perioden skal prosjektet "Eksperimentering som tjeneste” bidra til å styrke Utvikling og støttetjenestenes rolle som støttespiller i innovasjon og omstilling. Vi skal veilede ledere og ansatte i målrettet eksperimentering.

Vi skal samhandle både internt og eksternt for å løse våre oppgaver litt smartere.

Som en attraktiv arbeidsgiver skal vi sørge for at våre medarbeidere har trygge og forutsigbare stillinger. Våre medarbeidere skal trygt kunne ytre seg og delta aktivt i utviklingen av egen arbeidsplass. For å forbedre arbeidsmiljøet og gi ansattes representanter større innflytelse på enheten vil forsøk på utvidet partssamarbeid bli gjennomført.

Indikatorer

  • Sykefraværet for kommunen er under 8,8 prosent.

  • Alle enheter har identifisert og prioritert essensielle risikofaktorer i arbeidsmiljøet og iverksatt nødvendige tiltak på enhet.

  • Kommunens enheter oppdaterer, gjennomfører og følger opp sine risikovurderinger, beredskapsplaner og avviks- og forbedringsmeldinger.

  • Kommunens ansatte har forstått våre etiske retningslinjer og etterlever dem

  • Gjennom system for mottak, hjelp og videreutvikling av innovasjonsideer skaper vi flere nye, nyttige og nyttiggjorte innovasjoner

  • En større andel av kommunens anbudskonkurranser bruker metodikk for innovative anskaffelser.

  • Vår kommune praktiserer meroffentlighet når det gjelder innsyn og informasjon.

  • Vi utvikler tidsriktige tjenester sammen med våre omgivelser.

  • Innbyggerne benytter kommunes digitale tjenester der det er tilrettelagt for dette

  • Med ny teknologi og revidering av arbeidsprosesser reduseres antall manuelle og rutinebaserte administrative oppgaver.

  • Trondheim kommune tilbyr ved behov åpne datasett til bruk av eksterne aktører så lenge det ikke er tungtveiende hensyn som taler mot

  • FoU miljøer gjennomfører forskningsaktivitet som er relevant for kommunen.

  • Nytt konsept for lederutvikling er utviklet og iverksatt

  • Alle enheter i Trondheim kommune har oppdaterte personalplaner.

  • Alle medarbeidere følges opp av én ansvarlig leder.

Mål 10. Mindre ulikhet

Delmål 10.2

Innen 2030 sikre myndiggjøring og fremme sosial, økonomisk og politisk inkludering av alle, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

Delmål 10.3

Sikre like muligheter og redusere forskjeller i levekår, blant annet ved å avskaffe diskriminerende lover, politikk og praksis og ved å fremme lovgivning, politikk og tiltak som er egnet til å nå dette målet.

Vår omformulering

Vi sikrer mangfold, inkludering og lik rett til deltagelse for alle våre ansatte uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, tro og livssyn, økonomi eller annen status. All form for diskriminering i vår organisasjon skal unngås.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Vi arbeider aktivt for at kommunen likebehandler alle ansatte gjennom tilsettingsrutiner, handlingsplaner og bistand på enheter ved behov.

Indikatorer

  • Redusert antall ansatte som går over i uførepensjon

  • I 2024 er flere ansatte i kvinnedominerte yrker gitt mulighet til faste, hele stillinger.

  • Den gjennomsnittlige stillingsprosenten for faste ansatte i hele kommunen går opp fra 82,5 til 85 prosent i 2021. For turnusbaserte tjenester økes den gjennomsnittlige stillingsprosenten fra 74 prosent til 75 prosent. Andelen ansatte som søker redusert stilling går ned.

Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Delmål 17.14

Systemiske spørsmål - Politisk og institusjonell samstemthet.

Oppnå en mer samstemt og helhetlig politikk for bærekraftig utvikling.

Hva vi gjør for å bygge opp under dette delmålet i denne perioden

For å øke hastigheten på omstillingsarbeidet i kommunene bruker vi rammeverket for smart bærekraftig samfunnsomstilling slik at vi blir bedre rustet til å nå våre mål.

Vi oversetter bærekraftsmålene til lokal kontekst og utvikler relevante indikatorer for resultatmåling på våre fagområder.

Indikatorer

  • Utvikling og støttetjenester er en aktiv bidragsyter i arbeidet med å utvikle bærekraftig politikk og iverksette politiske vedtak for bærekraftig utvikling.

  • Sammenhengen mellom mål og budsjettprioriteringer i handlings- og økonomiplanen er styrket.

  • Vi initierer og deltar i ulike nettverk både på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

  • Vi styrker samfunnssikkerheten og vårt beredskapsarbeid i byen og regionen gjennom mer samhandling, kompetansebygging og forskning.