Skole

Om skole

Fagfornyelsen - ny læreplan

Alle skolene i Norge arbeider med innføring av ny læreplan for grunnskolen som skal tas i bruk fra skoleåret 2020-21. I tillegg vil ny overordnet del av læreplanen gjelde fra 2020. Dette betyr at alle skoler må arbeide med forståelsen og implementeringen av disse i perioden. Det vil også være avgjørende at skoleområdet skaper sammenheng mellom dette arbeidet og innføringen av strategien Stein, saks, papir. I tillegg vil dette arbeidet styrkes ved videreføringen etter Trondheim sin deltakelse i nasjonalt læringsmiljøprosjekt hvor skoler, barnehager og Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) arbeider sammen for å utvikle gode oppvekstmiljøer

Situasjonen med stengte skoler våren 2020 viser at skolene må legge til rette for å kunne opprettholde undervisningen på en tilfredsstillende måte under en pandemi. Takket være arbeidet med IKT i trondheimsskolen siden 2015 har Trondheim kommune kunnet håndtere elevenes opplæring våren 2020 på en tilfredsstillende måte. En flerårig prosess med valg av og implementering av både skybasert kontorpakkeløsning, digitale arbeidsflater og digitale læremidler, for ikke å snakke om et kollektivt lærerkollegium som i samme tidsrom har deltatt i kompetansehevingstiltak, gjør at Trondheimsskolen kan tilby elevene opplæringen også som fjernundervisning. Satsingen som nå er satt i gang knyttet til digitale læremidler og kompetanseheving rundt god bruk av disse er i tråd med denne utviklingen, og en mer digital “normalskole” vil kunne gi økt kvalitet på opplæringstilbudet gjennom å øke elevers og læreres trygghet på egen digital kompetanse.

Bedre skolestart for alle

For å få mer kunnskap i arbeidet med å lage gode overganger og tilpasse skolestarten til barns beste skal Kommunedirektøren igangsette pilotering med utprøving av ulike modeller for skolestart. I en kommune som jobber kunnskapsbasert vil Kommunedirektøren sammen med foresatte, barnehager, skoler og forskningsmiljø utvikle og prøve ut ulike modeller for å fremme en skole som legger til rette for alle barns læringsglede og læringsutbytte. Privat sektor er invitert inn i dette arbeidet, og vil være representert.Trondheim er nasjonal pilotkommune.

Internkontroll, kvalitetssikring og fagsystem

Internkontrollen medfører gjennomgang av uheldige og uhensiktsmessige hendelser, avvik og mulige forbedringer. Kvaliteket brukes for internkontrollen innen faglig virksomhet og gjennomgåes flere ganger i året ved behov. Kommunedirektøren sørger for at alle enheter har plan for oppfølging av funn som indikerer risiko. Helse, miljø og sikkerhet og enhetenes økonomistyring rapporteres gjennom styringskraftportalen.

Ved ny kommunelov og endring av Opplæringsloven fra og med 01.01.2021, vil det for området være viktig å prioritere et arbeid med hva disse endringene betyr for vårt Kvalitetssystem og for skoleområdet sitt system for vurdering av kvalitet. I dette arbeidet vil det også foregå en revidering og gjennomgang av indikatorer for skolene.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 8-1 viser budsjett og regnskap for bo- og aktivitetstilbud i perioden 2017-2019, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2020, samt kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for bo- og aktivitetstilbud for 2021. Perioden 2017-2019 viser kun gamle Trondheim, mens budsjett 2020 er sum for nye Trondheim. Figur 8-2 viser enheter med mer og mindreforbruk.

Figur 8-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 8-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2017-2019

Sammenligning med andre kommuner

Sykefravær

Skolene i Trondheim hadde i hele 2019 et høyere sykefravær enn tidligere. Etter 4. kvartal var dette på 8.6% i 2019. I 2. kvartal i 2020 ligger sykefraværet på 7,6%, hvorav 0.5 % er koronarelatert.

Det er arbeidet systematisk med å redusere sykefraværet på skolene i Trondheim kommune i forrige periode, noe som ser ut til å ha hatt effekt. Dette til tross for at flere skoler har vært inne i overtallighetsprosesser i perioden.