Kvalifisering og velferd

Forslag til driftsbudsjett

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på Kvalifisering og velferd er å få flere flyktninger og innvandrere over i lønnet arbeid eller utdanning som kvalifiserer til arbeid. På grunn av betydelig nedgang i nyankomne flyktninger er det en nedgang i driftsbudsjettet. Koronapandemien gjør arbeidet mer utfordrende.

Forslag til driftsbudsjett for 2021-2024

Tabell 10-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område kvalifisering og velferd i perioden 2021-2024 Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2020. Tabell 10-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Opprettholdelse av standard

01. Befolkningsvekst.

Det settes av midler ut i perioden til å dekke utgifter på grunn av befolkningsvekst.

02. Redusert bemanning INN.

Som følge av nedgangen i bosetting av flyktninger reduseres budsjettet i 2021 med 2 millioner kroner. Det forventes et relativt stabilt deltagerantall fra og med juli 2020 og ut 2021 - men området er avhengig av hvordan staten innretter flyktningeområdet.

03. Redusert stønad INN.

Færre bosettinger gir mindre behov for introduksjonsstønad. Som følge av nedgangen i bosetting av flyktninger reduseres budsjettet i 2021.

04. Reduserte utgifter sosialhjelp som følge av færre flyktninger.

Denne reduksjonen følger fjorårets linje hvor INN, TROVO og NAV jobber tettere med å lage koordinerte og mer individualiserte løp med mål om å øke arbeidstilknyttingen for flyktninger som har avsluttet introduksjonsprogrammet- i tråd med KIPE-strategien. Tiltaket må ses i sammenheng med tiltak 05, økte utgifter til sosialhjelp som følge av koronapandemien. Det er stor usikkerhet om disse to tiltakene er tilstrekkelig finansiert.

05. Økte utgifter til sosialhjelp som følge av koronapandemien.

Som en konsekvens av koronapandemien foreslås det øke bevilgninger til økonomisk sosialhjelp og kvalifiseringsstønad i 2021 og 2022. I 2021 øker bevilgningen med 50 millioner kroner. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvor stort behovet vil være, og kommunedirektøren følger situasjonen fortløpende. De statlige tiltakspakkene for permitterte og arbeidsledige er omfattende og kostnaden til sosialhjelp vil avhenge av hvor lenge de ekstraordinære tiltakene varer. Samtidig vil den økte arbeidsledigheten gjøre det vanskeligere for grupper som står utenfor arbeidsmarkedet å komme i jobb. Så lenge ledigheten er høy forventer kommunedirektøren at utgiftene til sosialhjelp vil øke fremover. Erfaringer fra andre kriser er at utgiftsøkningene til sosialhjelp ofte kommer ett til to år etter krisen har oppstått.

Endring i tjenestetilbudet

06. Redusert kapasitet grunnskole for voksne/TROVO

På grunn av reduksjon i flyktningeinntektene som finansierer ordinær kommunal drift blir TROVOs budsjett redusert med 10,4 mill i 2021 økende til 21,4 mill i resten av budsjettperioden. Kommunedirektørens budsjettforslag medfører at TROVO skal drifte på samme ramme som i 2016/17, men det er høyere etterspørsel etter tilbudet i dag enn for fire år siden. For å ta ned nivået til tidligere budsjettrammer må Trovo vurdere timetall, det spesialpedagogiske tilbudet, tilbudet på logopedisk senter og omfanget av undervisningen for ungdomsgruppen. Innsparingen vil få effekt fra og med neste budsjettår og neste skoleår.

07 Gratis internett - sosialhjelpsmottakere

Dekning av kostnader til telefoni og internett er en del av livsoppholdssatsen. Koronapandemien har gitt større behov for elektronisk kommunikasjon og som en del kommunens koronatiltak setter kommunedirektøren av midler til å dekke husstandens kostnader til internett frem til 1. juli 2021. Også husstander som faller inn under lavinntektsbegrepet kan søke om å få dekket kostnader til internett.

08 Skjerming av utsatte grupper ved nytt tak egenandel

Regjeringen foreslår å slå sammen egenandelstak 1 og 2 til et nytt egenandelstak fra 1. januar 2021. Det nye taket settes til 3183 kroner. Regjeringen foreslår samtidig at 60 millioner kroner settes av til skjerming av utsatte grupper som vil kunne få utfordringer med høyere egenbetaling. Midlene utgjør 1,8 millioner kroner for Trondheim kommune og midlene settes av på sosialhjelpsbudsjettet.

Effektiviseringstiltak

09. Innsparing innkjøp, reise og innleie av arbeidskraft.

Bystyret vedtok denne innsparingen i forbindelse med Handlings og økonomiplan 2020-2023. Kommunedirektøren viderefører tiltaket.

10. Flere sosialhjelpsmottakere blir kvalifisert til arbeid.

Selv om det er en krevende tid for NAV-kontorene med stor arbeidsbyrde er det viktig at kontorene jobber med bedre forvaltning. De fleste områder har et behov for effektivisering, og dette inkluderer også NAV-kontorene. Det forventes at bedre samhandling med bruker og raskere avklaring av behov skal kunne ta ned utgiftene til stønader noe i planperioden.