Psykisk helse og rus

Forslag til driftsbudsjett

Hovedprioriteringene for området psykisk helse og rus i planperioden er å videreføre Brygga rehabiliteringstiltak for personer som ønsker hjelp etter rusbehandling; styrke tilbudet til rusmiddelavhengige kvinner; opprette midlertidig boligtilbud med krisesenterplass for rusmiddelavhengige kvinner, samt etablere 12 nye småhus i planperioden. Bortfall av statlige midler i 2021 skaper en del utfordringer og reduserer handlingsrommet på området.

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2021-2024

Tabell 11.2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området psykisk helse og rus i perioden 2021-2024. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2020 per 31.12.2019.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2020.

Beskrivelse av tiltak

Tabell 11.3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

  1. Bortfall av statlige midler

Ordningen med statlige prosjektmidler er endret de siste årene fra faste tilskuddsbeløp over flere år til en gradvis avkortning over fire år. Dersom prosjektene skal videreføres etter fire år, må de finansieres av kommunale midler og kommunedirektøren foreslår derfor å bruke 5,6 millioner kroner av kommunal ramme til dette formålet. Det kan fortsatt søkes om statlige tilskudd til nye prosjekter i 2021.

  1. Botilbud til kvinner med rusmiddelavhengighet

Det er behov for å styrke botiltak for kvinner med alvorlige psykiske lidelser og samtidig rusavhengighet (ROP). Dette er kvinner som er sårbare i rusmiljøet og kan lett utsette seg for høy risiko. Tiltaket tiltrekker seg personer med voldsatferd og bostedsløse som skaper utrygghet. For å ivareta sikkerheten for kvinnene og personalet er det tilstedeværende personell og sikkerhetstjenester 24/7. Kommunedirektøren foreslår å styrke tiltaket med 1,8 millioner kroner.

  1. Fontenehus Trondheim

Kommunedirektøren foreslår å øke tilskuddet med 0,5 mill kroner i 2021, økende til 1,2 millioner kroner i 2023 i tråd med driftsavtalen.

  1. Stiftelsen Alternativ til vold (ATV) erstatter kommunalt tilbud

I tråd med bystyrets vedtak den 31.01.2019 (sak 19/2561) er det inngått avtale med stiftelsen ATV om å gi spesialiserte behandlingstilbud til voldsutøvere og utsatte, både barn og voksne. ATV er en ideell og ikke kommersiell stiftelse.

Kommunedirektøren foreslår å redusere to kommunale årsverk, tilsvarende 1,3 mill kroner fra 2021, knyttet til arbeidet til personer med voldelig atferd, da stiftelsen ATV erstatter det kommunale tilbudet, og det medfører trolig ingen endring i kapasitet.

Endringer i tjenestetilbudet

5. Brygga, individuell jobbstøtte

Brygga er et kommunalt foretak ved Stavne Trondheim som gir rehabilitering til personer etter rusbehandling. Tiltaket har estimerte driftskostnader på omlag 5,6 millioner kroner i 2020. Finansieringen av tiltaket dekkes gjennom statlig og kommunal tilskudd. Kommunedirektøren foreslår kommunal andel tilsvarende 3,6 millioner kroner i 2021, og forutsetter statlig tilskudd på 2 millioner kroner i 2021.

6. Midlertidig botilbud for kvinner med rusavhengighet, og en krisesenterplass

Det er et statlig krav om at kommunene skal tilby midlertidige boliger for kvinner med rusavhengighet og krisesentertilbud. Kommunedirektøren skal utrede hvordan NAV og helse og velferd kan etablere et tilbud for målgruppen i 2021 og har avsatt 0,8 millioner kroner i 2021, økende til 5,1 millioner i 2022, og til 6,4 millioner fra 2023.

7. Tjenester til personer med samtidig rus- og psykiske lidelser ( ROP lidelser)

Det er behov for at flere personer med ROP-lidelser får en tettere oppfølging. Kommunedirektøren avsatt en millioner kroner fra 2022 og ut perioden til dette formålet.

8. Opplæring av ansatte - Helseplattformen

Turnustjenestene blir per i dag kompensert for to dager per ansatt over 50 prosent stilling til kompetansehevende tiltak. Turnusbaserte tjenester må leie inn vikarer når ansatte skal delta i planlegging og opplæring. Opplæring i nytt journalsystem (Helseplattformen) krever at vi gjennomfører tre dager i 2021 og 2022.

Kommunedirektøren anbefaler at tre dager per år opprettholdes i perioden for å gjennomføre nødvendige kompetansehevende tiltak for å heve kvaliteten på tjenestene. Merkostnader er beregnet til 0,4 millioner kroner som foreslås lagt inn fra 2021.

9. Avvikle Utsikten

Utsikten har tre korttidsplasser for rusmiddelavhengige og gir tilbud til personer etter overdoser, samt til personer som trenger å hvile seg etter langvarig og mye rusbruk. Oppdaterte tall for 2020 viser at av 10 personer på Utsikten har 9 personer leilighet og kun en person er uten fast bolig. 7 av 10 personer i snitt har vært på tidligere opphold. Oppholdslengden per måned varierer fra 3 til 20 døgn.

Kommunedirektøren foreslår å avvikle Utsikten og gi brukere en tettere ambulant oppfølging i egen bolig, eller et opphold ved Leistad helsehus for de som ikke har bolig. Tilbudet ved Utsikten tillater ikke bruk av rusmidler, slik det også er ved Leistad helsehus.

Effektiviseringstiltak

10. Ta i bruk teknologi for å gi bedre tjeneste

Tjenestene skal videreføre erfaringer med videosamtaler med brukere og effektivisere møtetid mellom ansatte fra fysiske møter til videomøter. Velferdsteknologi kan gi en økt opplevelse av selvstendighet hos brukere og kan samtidig medføre mer bærekraftig bruk av bemanning. Kommunedirektøren arbeider med vurdering av nattbemanning og ser på muligheter til å kunne gi mer hensiktsmessige og bærekraftige tjenester på natt. Det vurderes om nattbemanning for enheter i nærheten av hverandre kan koordineres og om det er mulig å styrke nattbemanningen gjennom bruk av velferdsteknologi. Kommunedirektøren foreslår en effektivisering på 0,5 millioner kroner i 2021, økende til 1,5 millioner kroner fra 2022.

11. Utløp av avtaler om aktivitetstilbud på Labyrinten i 2021

Avtalen med Labyrinten utløper i 2021 og kommunedirektøren estimerer en innsparing tilsvarende 0,9 millioner kroner i 2021, økende til 1,5 millioner kroner i 2022. I 2019 har kommunedirektøren inngått nye avtaler med fire ideelle organisasjoner som tilbyr aktivitets- og fritidstilbud på ettermiddag-/kveld og helg, som erstatter tilbudet på Labyrinten.

12. Opphør av avtale med Crux

Kommunedirektøren foreslår å si opp avtalen med Crux om botilbud av rusmiddelavhengige personer etter gjennomført rusbehandling, da kommunen har god tilgang på kommunale boliger. Avtalen har en oppsigelsestid på 2 år og kommunedirektøren estimerer en innsparing på 1 million kroner fra 2023.

13. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft; jf HØP 2020-2023 politisk vedtak

Enhetene skal redusere innkjøp og innleie av arbeidskraft for 0,3 millioner kroner i 2021, økende til 0,8 millioner kroner fra 2023.

14. Redusere stillinger/tilbud

Kommunedirektøren foreslår å avsette midler i perioden fra 2022 for å opprette midlertidig bolig for kvinner med rusmiddelavhengighet og en krisesenterplass for kvinner med rusmiddelavhengighet. For å finansiere tilbudet skal kommunedirektøren vurdere tilbud som kan effektiviseres eller avvikles. Kommunedirektøren vil komme tilbake med egen sak til formannskapet første halvår 2021 med forslag til finansiering av midlertidig botilbud for kvinner med rusmiddelavhengighet og en krisesenterplass for rusmiddelavhengige kvinner.