Felles innsats for en bedre kommune

Utfordringer og muligheter

Utfordringer og muligheter

Regjeringen har fastsatt at bærekraftsmålene skal være det politiske hovedsporet for utviklingen av Norge. Kommunene skal legge bærekraftsmålene til grunn for samfunns- og arealplanleggingen. Samtidig legger regjeringen vekt på at vi står overfor flere store utfordringer:

  • Å skape et bærekraftig velferdssamfunn

  • Å skape et økologisk bærekraftig samfunn gjennom blant annet en offensiv klimapolitikk og en forsvarlig ressursforvaltning

  • Å skape et sosialt bærekraftig samfunn, som er trygt for alle

Gjennom KS Partnerskap for Radikal Innovasjon (PRI) har flere av disse utfordringene blitt undersøkt med utgangspunkt i kommunenes ansvar og forutsetninger:

  • Andelen unge som ikke fullfører videregående opplæring er vedvarende høy. En stor andel av unge mellom 18 og 35 år er verken i arbeid eller i utdanning. Mange unge i utenforskap betyr redusert tilgang på arbeidskraft, økte velferdsutgifter og lavere skatteinngang på lang sikt.

  • Kostnadsveksten i helse og omsorg kan sprenge kommunesektorens rammer, og det vil bli stadig vanskeligere å bemanne helse- og omsorgstjenestene. Samtidig fødes det færre, slik at det blir stadig færre folk i arbeidsdyktig alder i forhold til mennesker med behov for støtte fra det offentlige.

  • Norge, og kommunene, står overfor et “grønt skifte”. Vi er et rikt land, med høyt forbruk av energi og råvarer. Samtidig er vi ett av de minst “sirkulære” samfunnene i verden. Det betyr at vi i for liten grad sparer energi, eller gjenbruker og resirkulerer materialer. Konsekvensen er blant annet at utslippene av klimagasser ikke reduseres i tråd med nasjonale og lokale mål.

Med utgangspunkt i kommunens tre strategiske hovedgrep jobber kommunedirektøren med å skape gode forutsetninger for en samfunns- og arealutvikling, i tråd med samfunnsplanen og bærekraftsmålene. I løpet av 2019/2020 har Trondheim kommunes innsats blitt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt:

  • Trondheim kommune ble i 2019 kåret til Norges mest innovative kommune av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

  • FNs økonomiske kommisjon for Europa har utpekt Trondheim som en internasjonal foregangskommune innen bærekraftig utvikling.

  • EU-kommisjonen har kåret verktøyene for planlegging og koordinering som Trondheim og NTNU har bidratt til å utvikle til en banebrytende innovasjon.

Trondheim kommunes strategier og arbeid skal lede frem til en bærekraftig og attraktiv by. Forutsetningene for å lykkes er gode systemer og gode fakta som grunnlag for beslutninger. Trondheimsregionen har blitt en viktig testarena for fremtidens mobilitetsløsninger. Det er et eksempel på hvordan gode data og relevant kunnskap kan brukes i samfunnsplanleggingen mot en mer bærekraftig by.

Trondheimregionens posisjon som matprodusent og etablering av bærekraftige matsystemer og vår status som “European Region of Gastronomy”, er også eksempler på utviklingstrekk som tar oss i riktig retning, sett i et bærekraftsperspektiv.

Den økende etterspørselen internasjonalt etter smarte og bærekraftige løsninger, åpner nye markeder for grønne virksomheter og etableringen av nye, grønne arbeidsplasser i regionen. En viktig del av Trondheim kommunes arbeid på veien mot en mer bærekraftig by er derfor å arbeide for å gjøre grønne løsninger og grønn konkurransekraft til et fortrinn for regionen og skape et utstillingsvindu for slike løsninger.