Descobertes geomètriques

Inscripció

DIA: 26/01/17

HORA: 17:30 - 19:00

LLOC: Auditori de Santa Coloma de Farners VEGEU ZONES APARCAMENT 

TEMA: Descobertes geomètriques

PONENT: Elvira Figueras

INSCRIPCIONS DOCENTS (amb usuari xtec)

INSCRIPCIONS ALTRES

TERMINI: Termini per fer la reserva de plaça: dilluns dia 9 al dijous 19 de gener 2017. Confirmació de la inscripció i pagament a partir del dia 20 de gener. (s'informarà via email)

PREU: 2 € (El pagament es realitzarà en efectiu al vostre centre de referència, zona Selva I o bé el mateix dia per a centres de fora de la zona.

L'aforament és limitat (265 persones). Criteris de priorització de la inscripció.

a) Persones de l'organització

b) Persones del seminari de PFZ "El treball de les matemàtiques. La geometria.

c) Professorat docent de centres educatius de la zona

d) Altres persones interessades, per ordre d'inscripció (data i hora).

AQUESTA ACTIVITAT NO TÉ CERTIFICACIÓ DE FORMACIÓ PERMANENT. PODEU SOL.LICITAR UN JUSTIFICANT D'ASSISTÈNCIA O UN REBUT DE PAGAMENT EN EL DECURS DE LA JORNADA.

L'autora

Elvira Figueras és Mestra i Pedagoga. Molts anys de treballar amb nens i nenes tot observant com trobaven recursos propis per a resoldre situacions matemàtiques és el que li ha ensenyat els camins per acompanyar als alumnes en la construcció dels seus coneixements. 

Assessora de didàctica de les matemàtiques.

Autora i coordinadora de diversos llibres de text de matemàtiques per primària.

Imatges i Presentació Descobertes geomètriques

Presentació Elvira Figueras

La conferència

Un parell de contes i un seguit de preguntes i de propostes de realització ens introduiran a la sessió:Què creiem que ha de treballar la geometria a l’escola ?

En què creiem que s’ha de centrar el currículum de geometria?

Quines didàctiques són les més utilitzades?

Quines creiem que aconsegueixen aprenentatges reals?

Quines creiem que no produeixen vertaders aprenentatges i per això hem de deixar d’aplicar?

Pedagogs com Puig Adam i d’altres defensen la idea de que per trobar les maneres més adequades per aconseguir veritables aprenentatges cal conèixer les diferents manera com els nens construeixen el coneixement i que observant-los i escoltant-los trobarem les didàctiques més adequades.

La reflexió sobre la nostra pròpia practica educativa és el millor camí per fer-nos diferenciar entre les practiques eficients i les que únicament produeixin falsos aprenentatges.

Els mestres hem de conèixer el desenvolupament de la capacitat de raonament geomètric dels nens i nenes per això farem referència als estudis dels professors holandesos Dina i Van Hiele que ens donaran base teòrica.

El model tradicional de transmissió de coneixements no ens porta al coneixement de l’espai; s’aconsegueix la memorització temporal d’alguns dels continguts que s’han transmès i el domini també temporal d’algun procediment.

La nostra proposta consisteix en acompanyar als nens i nenes en el descobriment de l’espai, de les relacions de posició en l’espai, del reconeixement de les formes i de l’estudi dels canvis de forma o de posició. El camí que proposem s’inicia en els desplaçaments i la manipulació, segueix amb les representacions personals i creatives dels nens i nenes i acaba amb la simbolització , la imaginació que els portarà a l’inici de l’abstracció. Aquest tipus de pràctica no pot ser en cap cas improvisada tot al contrari requereix de rigor pel que fa al disseny seqüenciat dels objectius procedimentals-conceptuals a aconseguir i les seves corresponents eines d’avaluació. Donar llibertat als nens i nenes per a poder escollir o proposar les seves activitats, aprofitar les seves aportacions, comporta tenir molt clar cap a on se l’ha d’acompanyar i tenir a l’abast les eines i materials que poden ser útils en cada ocasió.

Estar amb un nen o una nena quan experimenta, tempteja , pren decisions i finalment descobreix i verbalitza una descoberta que acaba de fer és una vivència fortament emotiva que viuen plegats els alumnes, els mestres i posteriorment els companys de classe. La neurociència ens constata que no hi ha aprenentatge sense emoció i nosaltres n’estem plenament convençuts.

Per això defensarem aquest tipus de pràctica docent, la analitzarem i aportarem recursos i experiències que animin a la seva aplicació.