SemTAC 2009/10

Accés als materials de les sessionsA partir d'experiències interessants per als assistents al seminari TAC s'analitzaran i es reflexionarà per tal que les puguin estendre al seu centre.

    * Es contextualitzarà l'experiència: a qui va adreçada: alumnat, professorat que intervé, etc. Aspectes organitzatius, recursos disponibles

    * S'exposaran les estratègies que han funcionat i les que no, i s'en farà una valoració i les recomanacions que escaigui.

    * S'explicarà als assistents -amb materials autoformatius- alguna eina rellevant de les que s'han fet servir

Les experiències que es presentaran aniran al voltant dels temes següents:

I Comunicació audiovisual. Les presentacions

 La comunicació audiovisual és bàsica a l'hora de crear continguts digitals. Els portals i pàgines web amb continguts educatius els utilitzen necessàriament.

 La web 2.0 ha posat a l'abast de tothom eines en línia que cal aprofitar. Sense oblidar que les eines en local en alguns aspectes encara són insubstituibles.

 També cal tenir en compte que molts docents tenen poc coneixement i poca habilitat pel que fa a l'ús d'aquestes eines.

 A partir d'unes pautes, eines i recursos s'analitzaran i es treballaran les presentacions.

II Ensenyar i aprendre amb la metodologia de les WebQuest 

El primer avantatge de les WebQuest és que faciliten l'us d'internet a l'aula. La seva metodologia planteja l'ensenyament-aprenentatge adoptant una estrategia constructivista (força els alumnes a transformar la informació i entendre-la) i a més fa servir tècniques d'aprenentatge cooperatiu (es basa en el treball en equip).

III El portal de l'àrea de ciències. Possibilitats de la tecnologia Llocs web de Google

 Els centres quan elaboren continguts digitals sovint es plantegen on publicar-los i fer-los accessibles tant per al treball dels seus alumnes i professors com per a altres interessats externs.

 De cares a l'ensenyament-aprenentatge i també per a una dinàmica de treball en xarxa, que és bàsic per a l'intercanvi d'idees i recursos, les eines google - i en concret la tecnologia Llocs de Google, que serveix per fer portals web- faciliten molt les tasques dels docents i dels centres

IV El bloc com a eina de dinamització de la lectura (a l'aula; al cicle; al centre)

A la classe els alumnes llegeixen llibres. El mestre per mitjà del bloc pot començar motivant-los i presentant-los el llibre; pot guiar-los a través de l'obra, pot fer-los aturar i reflexionar sobre algun aspecte que tal vegada els passaria per alt, etc.

I això el mestre ho pot fer en diferents articles i que cadascun d'ells toqui un aspecte de caire general o més concret del llibre. I pot convidar els alumnes a escriure-hi comentaris.

Explorarem les possibilitats d'aquesta eina en aquest aspecte transversal.