Dia de la Ciència 2011/12. VIII edició

Com cada any, diverses unitats del Departament d’Ensenyament col·laboren amb la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (FICSR) -antiga Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació- en l’organització de diverses activitats d’interès educatiu emmarcades en la Setmana de la Ciència.

El dimecres 23 de novembre de 2011 està previst reeditar l’activitat La ciència en primera persona, en el marc de la qual es tenen previstes realitzar fins a 75 xerrades-col·loqui simultànies, a càrrec de persones dedicades a la investigació, amb l’objectiu que els alumnes s'hi puguin aproximar tant des del vessant científic com des de l’humà.

A Santa Coloma de Farners, el científic assignat és el doctor David Bueno de la Universitat de Barcelona, i el lloc previst per fer la xerrada és la sala d’actes de l’INS Santa Coloma de Farners. La sessió s'ha programat per iniciar-se a les 11:45 h.

David Bueno i Torrens

El doctor David Bueno i Torrens, del Departament de Genètica, de la UB, és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, especialista en genètica i en biologia del desenvolupament. La seva recerca se centra, a nivell experimental, en el desenvolupament del cervell, i a nivell teòric en la relació entre la biologia i la conducta humana, fonamentalment respecte de la llibertat i els conflictes humans. Ha publicat uns cinquanta articles científics en revistes internacionals especialitzades, i diversos llibres de divulgació, i 100 reflexions ètiques entorn de la biologia (en premsa, sortirà publicat durant el 2012). També ha publicat una trentena de llibres de text per a estudiants de primària, secundària i batxillerat. El seu compromís amb la divulgació l’ha portat també a col•laborar amb diversos mèdia, entre els quals, principalment, el diari Avui (des de 2003), pel qual escriu regularment articles d’opinió i divulgació científica i ressenyes de llibres de divulgació.

El títol de la seva xerrada és: Gens, neurones i fluids cerebrals: dels embrions al comportament humà

Gens, neurones i fluïds cerebrals: dels embrions al comportament humà

Hem demanat al ponent quins seran els eixos de la seva xerrada i ens ha escrit el següent:

Parlaré de la meva recerca en el camp de la formació de SNC, concretament de la influència del fluid cerebroespinal durant el desenvolupament embrionari i també fetal, i de com l'anàlisi d'aquest fluid ens ha permès trobar molècules que, condicionades per "l'estrès" dels progenitors (en rates), poden condicionar el nivell d'agressivitat dels fills. Això ho lligaré amb un altre projecte, que és sobre l'estudi de les bases biològiques (genètiques i neuronals) del comportament humà, centrat en la llibertat/creativitat i en els conflictes humans, especialment en la violència de gènere .

Si el vostre centre vol participar en l’activitat hauríeu d’indicar-nos les següents dades d’inscripció:

- NOMBRE D’ALUMNES DE BATXILLERAT QUE HI PARTICIPARAN

- NOM I COGNOMS DELS PROFESSORS ACOMPANYANTS

A efectes organitzatius ens aniria bé tenir les dades d’inscripció el més aviat possible i, en tot cas, us pregaríem que no fos més tard del 4 de novembre.

Es pot ampliar la informació sobre la Setmana de la Ciència a:

- http://www.xtec.cat/escola/setmanaciencia11/index.htm

- http://www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia