La ciència en primera persona 2014-15

XI edició del Dia de la Ciència a Santa Coloma de Farners

Amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia, el Departament d’Ensenyament conjuntament amb la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (FICSR), promou en el marc de la Setmana de la Ciència, l’activitat "La ciència en primera persona” que consisteix en una xerrada-col•loqui a càrrec de persones dedicades a la investigació, amb l’objectiu de poder-nos-hi aproximar tant des del vessant científic com des de l’humà.

Complementa les activitats Experimenta la ciència! adreçada a alumnes d'ed. primària i dissabte de ciència adreçada a professorat.

Adreçada a: alumnes de 2n cicle d'ESO de la zona.

Calendari: un matí de novembre.

Acte central: dimecres, 19 de novembre de 2014, 10.45 a 12.15h., Auditori de Santa Coloma

El ponent

David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965) és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, especialista en genètica i en biologia del desenvolupament. La seva Tesi doctoral va merèixer el Premi extraordinari de Doctorat de la Facultat de Biologia i un accèssit en el Premi Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona. Investigador postdoctoral a la Universitat d’Oxford, també ha realitzat estades de recerca a la Universitat d’Innsbruck (Àustria), al Laboratori Europeu de Biologia Molecular de Heidelberg (Alemanya), a la Carnegie Institution de Maltimore (EUA), a la Universitat de Manchester (Anglaterra) i a la Universitat de Valladolid.

Actualment és professor i investigador de la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra en el desenvolupament del cervell i en la relació entre la biologia i la conducte humana, fonamentalment respecte la llibertat i els conflictes humans. Ha publicat seixanta articles científics, 8 llibres de divulgació, 30 llibres de text i ha col·laborat en diverses obres enciclopèdiques. Col·labora habitualment amb diversos mèdia, com els diaris El Punt Avui, Ara i La Vanguardia. És també Coordinador de Biologia de Catalunya per a les Proves d’Accés a la Universitat, i des de finals del 2010 és director i editor d’una col·lecció de llibres de divulgació de la ciència de Publicacions de la UB.

La conferència

Gens, neurones i fluids cerebrals: dels embrions al comportament humà

Parlaré de la meva recerca en el camp de la formació de SNC, concretament en la influència del fluid cerebroespinal durant el desenvolupament embrionari i també fetal, i de com l'anàlisi d'aquest fluid ens ha permès trobar molècules que, condicionades per "l'estrès" els progenitors (en rates), poden condicionar el nivell d'agressivitat dels fills.

Això ho lligaré amb un altre projecte, que és sobre l'estudi de les bases biològiques (genètiques i neuronals) del comportament humà, centrat en la llibertat/creativitat i en els conflictes humans, especialment en la violència de gènere.

VEGEU PRESENTACIÓ UTILITZADA PEL PONENT

VEGEU AVALUACIÓ DIA DE LA CIÈNCIA 2014