"Si no ho veig, no m'ho crec"

XIV edició del Dia de la Ciència a Santa Coloma de Farners

Amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia, el Departament d’Ensenyament conjuntament amb la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (FICSR), promou en el marc de la Setmana de la Ciència, l’activitat "La ciència en primera persona” que consisteix en una xerrada-col•loqui a càrrec de persones dedicades a la investigació, amb l’objectiu de poder-nos-hi aproximar tant des del vessant científic com des de l’humà.

Complementa les activitats Experimenta la ciència! adreçada a alumnes d'ed. primària.

Adreçada a: alumnes Batxillerat i alumnes de 4td'ESO (centres que no tenen Batxillerat).

Acte central: dimecres, 15 de novembre de 2017, 10.45 a 12.15h., a l'Auditori de Santa Coloma de Farners

La conferència

La majoria de temes importants en la investigació científica acaben arribant a la societat i a les persones d'alguna manera o altra; i la nanotecnologia clarament no en serà una excepció. Degut a que les aplicacions nanotecnòlogues encara no són omnipresents, molta gent desconeix el significat d'aquesta paraula, cosa que ha de començar a canviar si volem que les aplicacions de la nanociència entrin amb bon peu a la nostra vida quotidiana.

Es començarà per definir i entendre què vol dir "nano", com de petites són les coses que estudia la nanociència. Seguidament, es plantejarà per què és interessant o què aporta d'especial que certs material tinguin dimensions nanomètriques. Com bé diu l'expressió "Si no ho veig, no m'ho crec", s'explicarà com es poden veure coses tan petites com àtoms i com es pot "jugar" amb ells.

Una vegada enteses les bases de la nanociència, es farà menció especial al material estrella als laboratoris d'arreu del món: el grafè.

Finalment es farà una revisió general a la visió actual i a l'estat de la nanotecnologia.

Si no ho veig, no m'ho crec.

El ponentMarc Vila Tusell

Va estudiar el grau de Nanociència i Nanotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb premi extraordinari de carrera i sense cap especialització però amb una gran inclinació cap a la física. Durant el grau va fer pràctiques a diferents laboratoris a la UAB i als centres d’investigació adjunts al campus i fins i tot una estada als Països Baixos. Entre ells s’inclouen el Departament de química de la UAB, l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN2) i l’institut MESA+ als Països Baixos.

Després dels 4 anys de carrera, va cursar un any el màster MRes in Nanomaterials al Imperial College London, a Londres, també amb premi al millor alumne del curs i on es decantar per la física teòrica/computacional.

Finalment, a l’acabar el màster, aconsegueix una beca proporcionada per La Caixa per a cursar un doctorat a l’ICN2 durant 4 anys, amb inici a l’octubre de 2016. Altre cop, la seva implicació científica es centra en la física teòrica/computacional i la temàtica del doctorat és estudiar espintrònica en grafè.

Per a més informació del grup de recerca on pertany: http://icn2.cat/en/theoretical-and-computational-nanoscience-group

Clica sobre la imatge per visualitzar el power point

Visualitzar PDF

Reportatge fotogràfic

Nanokit 2.0

Al CRP disposem d’un exemplar del Nanokit 2.0, que podeu demanar en préstec, gràcies a les accions del CESIRE al voltant de la nanotecnologia que es realitzen principalment en col·laboració amb els Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB) de la Universitat de Barcelona, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i el Grau de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els centres de secundària de Selva1 que ho sol·licitin podran disposar d’aquest kit durant un mes. Vegeu quines són les condicions de préstec d’aparells i kits didàctics en el menú RECURSOS d’aquesta mateixa pàgina. Podeu consultar l’inventari de material en el document.pdf.

Us podeu descarregar el material didàctic que acompanya el kit en els enllaços següents:

Iniciativa NanoEduca

Els objectius principals de la iniciativa NanoEduca són introduir l’alumnat i el professorat d’ensenyament secundari en els conceptes bàsics de la nanotecnologia, fomentar l’interès i crear vocacions dels alumnes per les disciplines cientifico-tècniques, i crear una xarxa d’intercanvi de coneixement i col·laboració permanent entre professional investigador i docents en actiu.  Aquestes accions s’estructuren fonamentalment a partir de tres grans eixos: formació pel professorat, materials didàctics i l’organització d’un concurs per l’alumnat.

Més informació

Web NanoEduca nanoeduca.cat

Canal de Youtube (18 vídeos d’experiments).

Twitter NanoEduca @nanoeduca

CESIRE*> Projectes> Nanotecnologia

http://nanoeduca.cat/ca/nanokit/