Wakker worden na de winter

Post date: Mar 12, 2017 1:59:20 AM

Ik heb niet helemaal stil gezeten als het gaat om werken in of voor de bus, maar als het zo heel koud is motiveert dat niet echt en komt het werk min of meer automatisch op een laag pitje te staan. Ik zal je bijpraten wat er wel is gebeurd.

Uitlaat

Op de foto hierboven zie je hoe ik de uitlaat van de generator naar buiten heb doorgevoerd. Een groot gat in het hout en een meer passend gat in het staal van de wielkast. In de wielkast gaat de slang naar bijna buiten de carrosserie. De doorvoer die je hier ziet heb ik afgekit met hittebestendige siliconenkit, zodat er geen gassen naar binnen komen. Daarmee staat de generator nu definitief op z'n plek. Voorheen lag dat allemaal los en zo wil je eigenlijk niet gaan rijden. Ik ga hier nu nog gaatjesplaat omheen aanbrengen, zodat er niets tegen een hete uitlaat aan kan vallen (en in de fik vliegen).

Rolgordijn

Iets wat ik ook heb gedaan maar waar ik nog geen foto's van heb gemaakt is het laatste rolgordijn. Dat was typisch zo'n klus die op de lange termijn was geschoven omdat ik vorig jaar vlak voor de vakantie in tijdnood kwam. Beneden, daar waar je zit, had ik er wel een gemaakt boven de bank, aan de linkerkant van de bus, maar rechts, bij de tafel niet. Die heb ik er nu ingehangen. Nu wil ik aan de zijkant van die twee rolgordijnen nog strippen maken waar ze langs gaan. Ik hoop daar de komende week aan toe te komen.

Accu's

Ik zag me gedwongen om twee nieuwe accu's te kopen; de startaccu's waren overleden. Ze zijn nog niet zo heel oud, vijf en een half jaar; toen ik de bus kocht zaten er twee rotte in, dus twee nieuwe waren het eerste wat ik voor de bus kocht. En nu dus weer. Ik heb die oude altijd heel goed behandeld; ze hebben nooit leeg gestaan en echt diep ontladen zijn ze ook nooit. Ze zijn eigenlijk alleen als startaccu's gebruikt en wat hebben wij nou met de bus gereden... Alleen deze winter veranderde de situatie enigszins, omdat begin vorig jaar de huishoudaccu's erbij kwamen. Ik heb er tussen een scheidingsrelais geplaatst, en nou twijfel ik of dat wel goed werkt. Ik ging er van uit dat via de omvormer/lader alle accu's zouden worden geladen. Maar ergens in december merkte ik al dat de startaccu's veel te weinig capaciteit hadden. Ze konden de bus nauwelijks meer starten. Ik heb toen lopen testen met de aansluitingen van dat relais, en mogelijk hebben de startaccu's toen te lang zonder stroom gestaan en zijn ze daardoor overleden. Nou goed, ik heb weer nieuwe en ze zijn weer aangesloten ook. Ik ga nu wel goed in de gaten houden hoe snel ze leeg lopen en als dat gebeurt, actie ondernemen. Desnoods koppel ik ze preventief af.

Dankzij de nieuwe accu's rijdt de bus weer, dus theoretisch kunnen we weer op pad! Ik heb gisteren de motor uitgeprobeerd en die start ontzettend goed en loopt als een zonnetje.

Andere hobby

Inmiddels kijk ik ook al weer 'over de bus heen' - ja een volgend project. We zijn van plan om het komende zomerseizoen nog volop van de bus te gaan genieten (in juni gaan we naar een bustreffen in Duitsland en als alle plannen doorgaan, gaan we deze zomervakantie wel naar Oostenrijk met de bus), maar ik zit er hard over na te denken om daarna afscheid te nemen van de bus. Dat heeft alles te maken met een nieuwe passie: het maken van meubels. Natuurlijk is dat allemaal begonnen met de bus; ik werd zo vaak gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, dat dat een bijzonder creatief proces bij mij op gang heeft gebracht. Hoewel mijn ideeën op dat gebied vooral uit gaan naar tafels, was het eerste project-na-de-bus een lamp voor boven de eettafel. Ik heb van die lamp deze video gemaakt:

Voor deze gelegenheid heb ik er een nieuw YouTube-kanaal voor gemaakt (het heet 'Onrust!' en je vindt het hier), en het verrassende is dat dat kanaal (met maar één filmpje - dat van de lamp) als een magneet abonnees aantrekt. Afgelopen vrijdag had ik 250 abonnees, maar terwijl ik dit zit te tikken is de teller alweer opgelopen tot boven de 275.

Dat schept bijna verplichtingen, en ik ben dus al bezig met een tweede video, die wel over een tafel gaat. Ik ben erg benieuwd hoe dat op YouTube zich zal ontwikkelen. Ik wil nog veel sneller en meer, maar mijn garage puilt al uit van de troep, en wordt eigenlijk te klein als 'werkplaats' voor dit soort projecten, en houdt me tegen om te investeren in apparatuur of nieuw materiaal voor nieuwe tafels.

Ik dwaal wat af als het gaat om de bus, maar je begrijpt hopelijk dat dit soort ontwikkelingen niet passen bij het bezitten van een bus.

Planning

Op de planning staat behalve wat ik hierboven al noemde ook nog een fotosessie en ik wil de radiator nog laten reviseren. Vanzelfsprekend zie je van de fotosessie hier wel weer wat terug.