BuszzBlog


Geslaagd seizoen 2017

Geplaatst 31 okt. 2017 14:14 door Ron Onrust

Het seizoen is afgelopen, de bus staat in de winterstalling en is bijna helemaal klaar voor de invallende vorst. De waterpomp is er al uit, ik hoef nu alleen nog de leidingen leeg te laten lopen en het mag gaan vriezen.
We hebben een erg leuk jaar gehad met de bus, en vandaag zal ik je een beetje bijpraten.

Pinksteren - Schiedersee

Traditioneel ieder jaar met Pinksteren wordt er in Duitsland een Bustreffen georganiseerd en wij waren daar dit jaar voor het eerst bij en vertegenwoordigden er Nederland, want we waren de enigen uit Nederland.

Ik heb er een video over gemaakt:

Voor mij was het een fantastisch weekend. Niet alleen is Schiedersee leuk (we waren er vorig jaar al tijdens de vakantie), maar er waren ook zo'n zestig bussen van allemaal mensen die net zo gek zijn als ik. Erg leuke sfeer, en net als bij het Treffen in Nederland vorig jaar heb ik ook nu weer het idee dat ik vrienden heb gemaakt.

YouTube

YouTube was (is) een waanzinnige ervaring voor mij. Er staan inmiddels zeven video's van mij online, vier over de bus en drie over houtbewerking, en 'leuk' is een understatement als ik wil uitdrukken hoe het is om te zien dat er letterlijk miljoenen mensen naar kijken. De video van de bus is door een ongelooflijke hoeveelheid mensen gedeeld, op websites van Kroatie tot Japan, en op Facebook van Richard Rawlings (Fast 'n Loud - Gas Monkey Garage) tot Wheeler Dealers.

Dat leverde uiteindelijk deze maand het waanzinnige aantal van tien miljoen weergaven op, en meer dan 35.000 abonnees:

Maar ook minder evidente duizelingwekkende statistieken, zoals meer dan 100.000 likes op één video! (Wie doet me dat na? :-)

Waar ik nooit bij stil heb gestaan, is dat je als vrijwilliger in YouTube ook video's kunt vertalen. Niet alleen de titel en de omschrijving van een video, maar ook de ondertiteling. Mijn video's zijn in totaal 22 keer vertaald, ook in de meest exotische talen, zoals Hebreeuws, Grieks, Chinees, Perzisch, Arabisch en Koreaans. Zo'n vertaling moet je als maker van de video eerst goedkeuren, en het is erg leuk om te zien dat er weer een vertaling staat te wachten. Ik vind het met name erg leuk dat de eerste video's over de bus compleet in het Chinees zijn vertaald, dus inclusief de ondertiteling, en dat ook de video van het tafeltje (ja, uit de categorie 'houtbewerking') vaak is vertaald.


En nog een minder in het oog springende statistiek is die van de tekening van de bus, die ik in het 3D Warehouse van Sketchup heb geüpload, en die inmiddels meer dan 1.000 keer is gedownload. Is dat cool, of wat? :-)


Vakantie


In aanloop naar de vakantie had ik een sticker laten maken met het YouTube-adres er op. Een magneetsticker, zodat we ook nog in staat waren om incognito te reizen / parkeren. Maar die sticker had wel effect, want op vakantie, op de camperplaats in Soest, Duitsland, daar kwam een Duitse mevrouw naar me toe en zei; "ik heb net op het internet de binnenkant van uw bus bekeken - erg mooi", en ze liep weer verder. Ze hoefde hem niet in het echt te zien - grappig he? We hadden op die manier dus minder bezoekers dan voorheen (en dat terwijl we bezoekers niet storend vinden. de meeste mensen vinden het erg leuk om te zien, en dat plezier straalt toch ook weer op je af).

Ook van de vakantie heb ik een video gemaakt:

Ja, jammer van die tandontsteking

Touringtreffen

Omdat ik het er van zag komen dat er dit jaar geen Nederlands treffen zou komen, heb ik op het allerlaatste moment toch maar het initiatief genomen om iets te organiseren. Ik zou het zonde vinden als we niks zouden hebben dit jaar. Dus ik heb een plek gezocht en gevonden, gewoon bij een camperplaats in Vijfhuizen, en een datum geprikt; het weekend van 21-22 oktober. Ondanks het redelijk slechte weer waren er toch nog acht bussen met een hele zwik van gezellige mensen, die wel begrepen dat het weer in dit geval een ondergeschikte rol speelde.
Een week daarvoor zijn we er wezen proefdraaien, en de rit erheen en terug heb ik gefilmd, dat zie je hier:


De video begint met de camera vlak achter de achterste as, zodat je leuk kunt zien dat die wielen ook sturen.


Alex kan een tent aan zijn bus vastmaken, en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt om op zaterdagavond toch nog iets van een feestje te bouwen. Byke heeft gekookt en Sjaak lijkt over een oneindige hoeveelheid bier te beschikken. 


Als dan ook nog Roel, de beheerder van de camperplaats langskomt en ons helpt met het stoken van een aardig kampvuur in een groot vat, dan wordt het gezellig en nogal laat en tja... we waren niet heel erg stil, en dat terwijl recht tegenover Alex zijn bus een gewone camper stond (die op de foto hierboven). Ik hoop dat deze mensen niet al te veel last van ons hebben gehad, maar, zoals iemand terecht opmerkte, hij had ook wielen onder zijn camper en had hem gerust ergens anders kunnen neerzetten. Wel een leer voor de volgende keer - maar een beetje een apart hoekje bezet houden. Over dit weekend ben ik bezig om een video te maken, hou mijn YouTube-kanaal daarvoor in de gaten (of nog beter; abonneer je op mijn kanaal :-).

Planning

Zoals ik in de inleiding al schreef is de bus bijna helemaal klaar voor de winter, en omdat we toch niet van plan zijn om er in de winter mee te gaan rijden, denk ik er hard over om 'm maar te schorsen. Dat betekent niet meer naar kijken tot april / mei.
Het is geen geheim dat ik met plannen rondliep om de bus te verkopen, maar ik ga steeds meer twijfelen. Dat is min of meer ingegeven door twee gebeurtenissen; ten eerste de treffens, die ik steeds weer ontzettend leuk vind en ik het jammer zou vinden om die te missen. En ten tweede is onze zoon in de herfstvakantie met een vriendenclubje wezen kamperen, en dat is hen allemaal erg goed bevallen. Dat motiveert mij weer om iets te verzinnen om ze met de bus mee te nemen en ze dan in de buurt van de bus te laten kamperen, want als de kinderen lol hebben, dan geldt dat ook voor de ouders..

Bijna klaar voor een nieuw seizoen

Geplaatst 11 mei 2017 02:17 door Ron Onrust


Nou, dat was me het avontuur wel. Op 11 april zette ik de video van de bus op YouTube, en hierboven kun je ongeveer zien wat er daarna gebeurde. In vijf dagen tijd was de video een miljoen keer bekeken en daarna vlakte de piek wat uit. Die horizontale streep ziet er door die enorme piek (250.000 views in één dag) wat laag uit, maar die is nog altijd goed voor zo'n 25.000 views per dag. En dat maakt dat we een dezer dagen gaan meemaken dat de video 2 miljoen keer is bekeken. (Voor alle duidelijkheid: bovenstaande gegevens zijn van mijn kanaal, en daar staan nog twee video's die op dit moment bij elkaar goed zijn voor ongeveer 150.000 views.) Ja, je ziet het, dat levert nog wat op ook.

Maarr... wat gebeurde er intussen met de bus?


Nou de radiator werd gereviseerd. Een dubbeldekker op poten ziet er wat eng uit, maar dat is het niet, zo werd mij verzekerd. De wielen van de sleepas kregen gelijk nieuwe banden, want de oude werden te gevaarlijk (droogtescheuren). Dit gebeurde begin april al weer. 

Eenmaal weer terug van de garage heb ik nog wat kleine klussen gedaan. Eén daarvan was het weer gangbaar maken van de badkamerdeurtjes. Ik heb geen idee wat er in de winter is gebeurd, maar beide deuren wilden niet meer dicht; ze liepen tegen het slotplaatje aan. Nu heb ik dat slotplaatje veranderd, door een plaatje tegen het kozijn te schroeven, in plaats van in het kozijn. Nu draaien de deurtjes weer soepel in het slot. Kijk, dit was de oude oplossing:


En dit is zoals het nu is:


Dan heb ik een beetje wat gedaan aan het dashboard, een klusje dat lang is blijven liggen (en nog steeds niet helemaal klaar is). Er zit nu een grijs plaatje over het gat waar vroeger de radio's in zaten:


En ook aan de linkerkant van het dashboard heb ik een klein plaatje geplakt. Daar zat een groot gat van een oude telefoonstandaard. Helemaal links op de foto hieronder zie je net de onderkant van de microfoon, en ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om die weg te halen. Nou zitten daar dus weer gaten, dus ik moet nog een keer wat plaatjes plakken


En ik heb nog meer gedaan, want ik heb de 'uit de winterstalling'-checklist afgewerkt. Het meeste werk was de waterpomp weer terugzetten (die stond 'antivries' bij ons in de kelder) en de geiser weer aansluiten. Nu nog water tanken en we kunnen weer.


Planning

De bus is er klaar voor om weer wat weekendjes op pad te gaan. De wetenschap dat 230.000 Nederlanders de video hebben gezien, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat we een ietsje anders op weg gaan... Hopelijk worden we niet al te vaak herkend... een zonnebril opzetten zal niet veel nut hebben, denk ik ;-). We willen in zo'n weekend de gelegenheid grijpen om nieuwe video-opnames te maken van het interieur van de bus. Dat is iets waar veel om wordt gevraagd, de eerste video was inderdaad meer een overzicht en roept vragen op over de details van het interieur. En ik moet bekennen dat ik denk dat een tweede video opnieuw goed zal zijn voor veel views. Ik heb dus al een klein scenario geschreven voor een reeks opnames, waarbij de bus in al zijn aspecten tot zijn recht moet komen. 
Dan willen we in juni naar het bustreffen in Duitsland, daarvoor hebben zich inmiddels meer dan 40 bussen opgegeven, dus dat kan gezellig worden. 
Tussendoor moet de bus nog voor de APK, en daarvoor moeten er nog wel kleine dingen gerepareerd, en ik moet nog wat hamers ophangen. Dus het houdt ons van de straat.BigBuszz de video

Geplaatst 11 apr. 2017 05:06 door Ron Onrust

In maart hebben we video-opnames gemaakt en daarna ben ik daar hard aan de slag mee gegaan om er een kant en klare video van te maken. Het heeft even geduurd maar daar is hij dan. BigBuszz de video, of 'Van dubbeldekker bus naar camper in 20 stappen.'


Wakker worden na de winter

Geplaatst 11 mrt. 2017 17:59 door Ron Onrust   [ 13 apr. 2017 05:10 bijgewerkt ]


Ik heb niet helemaal stil gezeten als het gaat om werken in of voor de bus, maar als het zo heel koud is motiveert dat niet echt en komt het werk min of meer automatisch op een laag pitje te staan. Ik zal je bijpraten wat er wel is gebeurd. 

Uitlaat

Op de foto hierboven zie je hoe ik de uitlaat van de generator naar buiten heb doorgevoerd. Een groot gat in het hout en een meer passend gat in het staal van de wielkast. In de wielkast gaat de slang naar bijna buiten de carrosserie. De doorvoer die je hier ziet heb ik afgekit met hittebestendige siliconenkit, zodat er geen gassen naar binnen komen. Daarmee staat de generator nu definitief op z'n plek. Voorheen lag dat allemaal los en zo wil je eigenlijk niet gaan rijden. Ik ga hier nu nog gaatjesplaat omheen aanbrengen, zodat er niets tegen een hete uitlaat aan kan vallen (en in de fik vliegen).

Rolgordijn

Iets wat ik ook heb gedaan maar waar ik nog geen foto's van heb gemaakt is het laatste rolgordijn. Dat was typisch zo'n klus die op de lange termijn was geschoven omdat ik vorig jaar vlak voor de vakantie in tijdnood kwam. Beneden, daar waar je zit, had ik er wel een gemaakt boven de bank, aan de linkerkant van de bus, maar rechts, bij de tafel niet. Die heb ik er nu ingehangen. Nu wil ik aan de zijkant van die twee rolgordijnen nog strippen maken waar ze langs gaan. Ik hoop daar de komende week aan toe te komen.

Accu's

Ik zag me gedwongen om twee nieuwe accu's te kopen; de startaccu's waren overleden. Ze zijn nog niet zo heel oud, vijf en een half jaar; toen ik de bus kocht zaten er twee rotte in, dus twee nieuwe waren het eerste wat ik voor de bus kocht. En nu dus weer. Ik heb die oude altijd heel goed behandeld; ze hebben nooit leeg gestaan en echt diep ontladen zijn ze ook nooit. Ze zijn eigenlijk alleen als startaccu's gebruikt en wat hebben wij nou met de bus gereden... Alleen deze winter veranderde de situatie enigszins, omdat begin vorig jaar de huishoudaccu's erbij kwamen. Ik heb er tussen een scheidingsrelais geplaatst, en nou twijfel ik of dat wel goed werkt. Ik ging er van uit dat via de omvormer/lader alle accu's zouden worden geladen. Maar ergens in december merkte ik al dat de startaccu's veel te weinig capaciteit hadden. Ze konden de bus nauwelijks meer starten. Ik heb toen lopen testen met de aansluitingen van dat relais, en mogelijk hebben de startaccu's toen te lang zonder stroom gestaan en zijn ze daardoor overleden. Nou goed, ik heb weer nieuwe en ze zijn weer aangesloten ook. Ik ga nu wel goed in de gaten houden hoe snel ze leeg lopen en als dat gebeurt, actie ondernemen. Desnoods koppel ik ze preventief af.Dankzij de nieuwe accu's rijdt de bus weer, dus theoretisch kunnen we weer op pad! Ik heb gisteren de motor uitgeprobeerd en die start ontzettend goed en loopt als een zonnetje.

Andere hobby

Inmiddels kijk ik ook al weer 'over de bus heen' - ja een volgend project. We zijn van plan om het komende zomerseizoen nog volop van de bus te gaan genieten (in juni gaan we naar een bustreffen in Duitsland en als alle plannen doorgaan, gaan we deze zomervakantie wel naar Oostenrijk met de bus), maar ik zit er hard over na te denken om daarna afscheid te nemen van de bus. Dat heeft alles te maken met een nieuwe passie: het maken van meubels. Natuurlijk is dat allemaal begonnen met de bus; ik werd zo vaak gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, dat dat een bijzonder creatief proces bij mij op gang heeft gebracht. Hoewel mijn ideeën op dat gebied vooral uit gaan naar tafels, was het eerste project-na-de-bus een lamp voor boven de eettafel. Ik heb van die lamp deze video gemaakt:


Voor deze gelegenheid heb ik er een nieuw YouTube-kanaal voor gemaakt (het heet 'Onrust!' en je vindt het hier), en het verrassende is dat dat kanaal (met maar één filmpje - dat van de lamp) als een magneet abonnees aantrekt. Afgelopen vrijdag had ik 250 abonnees, maar terwijl ik dit zit te tikken is de teller alweer opgelopen tot boven de 275.Dat schept bijna verplichtingen, en ik ben dus al bezig met een tweede video, die wel over een tafel gaat. Ik ben erg benieuwd hoe dat op YouTube zich zal ontwikkelen. Ik wil nog veel sneller en meer, maar mijn garage puilt al uit van de troep, en wordt eigenlijk te klein als 'werkplaats' voor dit soort projecten, en houdt me tegen om te investeren in apparatuur of nieuw materiaal voor nieuwe tafels.
Ik dwaal wat af als het gaat om de bus, maar je begrijpt hopelijk dat dit soort ontwikkelingen niet passen bij het bezitten van een bus.

Planning

Op de planning staat behalve wat ik hierboven al noemde ook nog een fotosessie en ik wil de radiator nog laten reviseren. Vanzelfsprekend zie je van de fotosessie hier wel weer wat terug. 

Lampjes en een kast voor de generator

Geplaatst 19 nov. 2016 04:21 door Ron Onrust


Ik had nieuwe LED-lampjes gekocht voor mijn dashboard. Met name in het zonlicht vond ik de oude lampjes nauwelijks te zien en er waren er ook nog een of twee stuk. Nou ben ik er toch niet helemaal tevreden mee. Kijk, op de foto hierboven heb ik twee oude voor nieuwe omgewisseld; die rechtsboven en die linksonder (daar kon ik makkelijk bij :-).
In tegenstelling tot het oude gloeilampje gooit de LED zijn licht in een soort rondje naar boven en dat zie je nu duidelijk. Dat is wat jammer. Toch denk ik dat ik ze maar allemaal ga vervangen. Scheelt toch weer stroom, en ook hitte onder het dashboard.

En dan ben ik lang bezig geweest voor de generator:


Dit is 'm dan; de kast die ik voor de generator heb gemaakt. Ik vond die generator toch nog te lawaaiig en heb er dus een kast voor gemaakt die het geluid wat moet isoleren. Natuurlijk loert daarmee het gevaar dat de generator oververhit raakt, dus om dat tegen te gaan heb ik twee ventilatoren ingebouwd die ik heb uitgezocht op hun luchtverplaatsing (en niet op hun geluidsproductie - die vallen toch in het niet bij de generator zelf). De ventilatoren heb ik aan de 12 volt uitgang van de generator gehangen, dus die gaan aan als de generator aan gaat. Makkelijker kan niet. Ze blazen in de richting waarin de generator zelf ook zijn lucht blaast; richting uitlaat.


Hierboven kun je de ventilatoren goed zien zitten en zie je ook het kleine knalpotje wat ik ergens op het internet heb gevonden voor weinig. Die neemt ook wat geluid weg, maar zoveel geluid komt er niet uit de uitlaat. Toch helpt ook deze iets, want ik heb tijdens het draaien de slang er af getrokken en dan merk je wel degelijk verschil.

En zo staat de generator er dan in:


Hij staat met z'n poten in gaten in de onderplaat zodat hij niet kan weglopen, en dan gaat er straks ook nog een spanband overheen. Het stopcontact heb ik naar buiten verplaatst, dat leek me wel zo handig (dat zie je hier onder), en daarnaast heb ik mijn nieuwe acculadertje opgeofferd.


De generator kun je elektrisch starten en daarvoor bevat hij -natuurlijk- een kleine accu. Maar ik zag het er al van komen dat die in de bus leeg zou komen te staan, dat was me al een keer gebeurd... Dus had ik het accuutje er uit gehaald en aan de lader aangesloten, en toen kwam ik op het idee om die lader dan maar gelijk aan de doos te hangen en permanent aan de accu aan te sluiten. Als de accu vol is gaat het ladertje automatisch over tot druppelladen, dus dat is in dit geval ideaal.

Dus toen heb ik het effect van de kast geprobeerd, en dat gefilmd. Gedurende het monteren van de klep van de kast heb ik de video op pauze gezet, zodat je goed het verschil hoort:

YouTube-video


Ik moet zeggen dat ik hem nog steeds behoorlijk herrie vind maken, al is het een stuk minder. Ik troost me met de gedachte dat deze doos ook nog eens binnen komt te staan en dat dat ook nog eens het geluid buiten minder maakt. Ik ben benieuwd hoe het dan klinkt. Eerst moet ik deze kast een definitieve plek geven (ik moet ervoor op jacht naar rubberen pootjes om hem op te zetten), en dan moet de uitlaat nog naar buiten toe worden doorgevoerd. Ik weet het nog niet helemaal zeker, maar ik denk dat ik dat door de achterste wielkast ga doen; ik kom dan waarschijnlijk ergens tussen de twee achterste assen van de bus uit. Kortom, ik ben hier nog niet helemaal klaar mee.Nog een Rembrandt.. en een Blaeu

Geplaatst 28 okt. 2016 03:31 door Ron Onrust   [ 13 apr. 2017 05:06 bijgewerkt ]Al toen ik met dit wandje bezig was, zag ik hier een tekening van de Westertoren voor me. Tenslotte is dit stuk langgerekt, dus wil je iets wat hoger is dan breed; ideaal voor een toren. En dat wit leende zich ook prima voor een uitgesneden tekening. In het verlengde van de Nachtwacht lag het ook voor de hand om een zeventiende-eeuws plaatje uit Amsterdam te pakken. Toen ik uiteindelijk deze tekening van Rembrandt zag, was die exact wat ik altijd al voor me had gezien. Het gevoel was zo sterk, dat ik me kan voorstellen dat ik precies deze tekening ooit al een keer heb gezien, maar dat ik dat was vergeten (of ik ben helderziend, dat kan ook.. ;-). 
Rembrandt moet ook gefascineerd zijn geweest door de Wester, die toen net nieuw was. Rembrandt is er uiteindelijk ook in begraven.
Ik had hem er eigenlijk al voor de vakantie op willen laten plakken, maar kon toen de tijd niet vinden. Nu heb ik het geregeld. Kijk, dit is een foto van onderaf:

Ode aan Bleau

En er was een strook die nog altijd afgewerkt moest worden, dat was naast de voorste deur naar de badkamer. Die strook is ongeveer 12 cm breed en 1,65 hoog. Ik wilde ook hier het thema van zeventiende eeuws Amsterdam voortzetten en kwam uiteindelijk uit bij een kaart van Amsterdam uit 1649 van Joan Blaeu. Ik heb daar een stuk uitgesneden en op die strook laten plakken:
Op de foto hierboven zie je in het midden de dam in Amsterdam, maar dan in 1649. Het gebouwtje in het midden is de oude waag, die begin negentiende eeuw weg moest omdat het stadhuis een paleis werd voor Koning Lodewijk Napoleon. Wat nu het paleis op de dam is staat nog niet op deze kaart, maar de bouw ervan moet omstreeks deze tijd zijn begonnen. Veel huizen rechts van de waag moesten er voor wijken. Het oude stadhuis staat er wel op, dat is nummer 52 op deze kaart (klik op de foto voor een groter beeld), het is het gebouw boven de waag, vastgeplakt aan een huizenrij. Het gebouw links, met de middenplaats en de toren is het toenmalige beursgebouw, waar de basis werd gelegd van een groot deel van de huidige internationale financiële wereld.
Ik vind de kleuren mooi passen in deze ruimte en ben ook hier blij mee. :-)

Nog meer?

Nu ben ik aan het piekeren of ik nog meer in deze richting kan doen, want er zijn nog meer wandjes die voor een mooie tekening in aanmerking komen. De Wester hangt nu bij de achterste trap, maar de voorste trap heeft net zo'n wand, en daar zou ik natuurlijk ook nog iets kunnen ophangen, alleen daar heb ik nog niet zo'n goed idee voor. Mocht iemand willen meedenken in de richting van zeventiende eeuws Amsterdam; ik hou me aanbevolen voor goede tips. Het gaat om deze wand:


BigBuszz bij eerste touringcamper treffen

Geplaatst 11 okt. 2016 04:41 door Ron OnrustNa onze eerste grote reis met de bus in de vakantie en twee geslaagde weekend-uitjes daarna, hadden we in het weekend van de eerste oktober nog een primeur; ons eerste bustreffen. In de buurt van Nijmegen, in het Strandpark Slijk-Ewijk, vond het eerste Nederlandse treffen van tot camper omgebouwde touringcars plaats. Achteraf kan ik gerust zeggen dat dat op mij een grote indruk heeft gemaakt. Het belangrijkste aspect van het weekend; ik heb in één weekend nog nooit zoveel mensen leren kennen, en ook niet op zo'n redelijk intensieve manier. 
Natuurlijk is er die gemeenschappelijke factor. Er waren ook mensen zonder bus, maar die waren toch een beetje 'out of place'. Wij waren onder elkaar - wij zijn allemaal behoorlijk gek, and we love it!

In ons geval betekende het wel veel en vaak hetzelfde verhaal vertellen, onze bus was populair, heel veel mensen wilden 'm zien. En de kritieken waren bijzonder lovend. Ik heb voorlopig veren genoeg... ;-)Aangenaam kennis te maken

En wat heb ik genoten van al die verhalen van al die mensen.. 
- Vader en zeventienjarige dochter die in de vakanties al jaren samen met de bus door heel Europa reisden. Beiden praatten op een ontroerende manier met evenveel vuur over de gezamenlijke reizen.
- Echtpaar had eerst een brandweerauto omgebouwd naar camper (nu een bus) en zij vertelde vol vuur over de 'kijkers' die soms onbeschaamd hun auto binnenkwamen (kinderen zonder te vragen achter het stuur zetten).
- Echtpaar heeft prachtige grote bus en ze kunnen allebei rijden. Zij gaf toe soms onder het rijden van plaats te wisselen. Je moet maar naar het toilet moeten. Hoef je toch niet voor te stoppen? :-)
- Ouder echtpaar heeft een antieke bus en die ziet er van binnen oriëntaals uit. Ik krijg de associatie met India, maar volgens de eigenaresse is het Marokko. Ze vertelt dat haar man in totaal over zeven bussen beschikt. De laatste is nog niet af, en wordt dat mogelijk ook niet, omdat ze per jaar gemiddeld in totaal maar drie maanden thuis zijn. De rest van het jaar op stap met de bus. Ja, steeds dezelfde. :-)
- Tukker heeft net een bus gekocht en is hem nog aan het ombouwen. Dat houdt hem niet tegen om toch langs te komen. Zijn matras ligt in de bus op de vloer naast zijn grote motorfiets.
- De Noordkaap is een populaire bestemming voor buseigenaren. Meerdere personen zeggen er te zijn geweest.
- Echtpaar reed voorheen motortreffens af met een tentje, maar nu -oh luxe- met de bus. De grote motor gaat op een indrukwekkende manier achterin.
- Echtpaar rijdt een echt antieke auto, hij lijkt meer op een bestelbus dan een touringcar. Binnen is hij knus ingericht, maar het bed is maar 1 meter 40 breed. Later hoor ik van meer buseigenaren dat ze in een bed van die afmetingen liggen. Deze mensen hebben allemaal hoe dan ook een goed huwelijk. :-)
- Groninger heeft een meer dan 40 jaar oude bus die hij al 20 jaar geleden ombouwde tot camper. Hij heeft zes kinderen en ze gingen allemaal mee; de bus heeft twee stapelbedden van drie slaapplaatsen boven elkaar. Kinderen gaan intussen niet meer mee, maar soms enkele van de tien kleinkinderen.
- Echtpaar is toe aan al de derde Magirus Deutz bus. De vorige twee bussen gingen naar de sloop en de op maat gemaakte onderdelen zoals watertanks gingen steeds mee. Magirus Deutz blijkt een populair merk, het is de meest-geziene bus op het treffen.
- Echtpaar heeft de bus omgebouwd om pleegkinderen mee op vakantie te nemen. Citaat: "we weten voordat we weggaan nooit hoeveel kinderen we bij ons hebben".


Wij vonden het een heel erg leuk weekend, en ik vond het jammer nog niet eens alle bussen van binnen te hebben gezien. We zaten dan ook regelmatig vast met kijkers in onze eigen bus. Volgende keer, hoop ik.
Iedereen van het treffen wil ik erg bedanken voor de gastvrijheid en de gezelligheid, en natuurlijk in het bijzonder de mensen die het hebben georganiseerd.
We zijn inmiddels natuurlijk al weer hoog en breed thuis, en bezig om de bus winterklaar te maken.

Kom kijken in de bus

Geplaatst 25 sep. 2016 05:32 door Ron Onrust   [ 17 okt. 2016 18:22 bijgewerkt ]


Er is weer zo het een en ander gebeurd, dus ik zal je even bijpraten. We zijn twee keer op stap geweest met de bus, en wel twee keer niet geheel toevallig naar Limburg. 

Limburg 1 - Venlo

De eerste keer zijn we geëindigd op de camperplaats in de jachthaven van Venlo, en dat beviel ons heel goed.
Kijk, zo stonden we er daar bij:


Naast een loods niet bepaald de mooiste plek, maar we waren al blij dat we er terecht konden, alle andere plekken, aan het water bijvoorbeeld waren bezet. Bovendien klopte er verder alles; leuke omgeving met de bootjes, goede beveiliging met pasjes en prima sanitair en goede horeca (prima gegeten). Ik schreef hierboven 'zijn we geëindigd', omdat we het eerst op een andere camperplaats hadden geprobeerd, en daar werden we min of meer weggejaagd door een andere camperaar. Hij vond dat het niet kon en liet dat luidkeels weten. Wat en waarom niet? Ik weet het niet. Voor mij had het wat hilarisch en ik had best in discussie willen gaan met deze meneer (het hielp ook dat ik het gevoel had de rest van het publiek - de camperplaats liep uit toen wij er op kwamen rijden - op mijn hand te hebben), maar mijn vrouw was al -te voet- vertrokken. Ik ben toen met de bus achter haar aan gereden. Achteraf had ze waarschijnlijk gelijk; wil je een dag met zo'n heethoofd opgescheept zitten? Bovendien was de plek in de jachthaven onmiskenbaar mooier. Misschien moeten we die meneer dankbaar zijn... :-)

Limburg 2 - De Lindenhoeve

Een paar weken later kwamen we nog een keer terug in Limburg. De hotelier van Herberg de Lindenhoeve in Grubbenvorst vond het goed dat wij op zijn terrein overnachtten. Dus wij konden zo van het feest in de Lindenhoeve waarvoor we waren uitgenodigd ons eigen bedje in. We voelden ons er erg welkom (we kregen zelfs sanitair in het hotel aangeboden - waar we overigens geen gebruik van hoefden te maken), en voor de bus hoefden we niet te betalen (ik moet er wel bij vertellen dat we de oma's en opa in hotelkamers hadden gestopt, en dat dat toch genoeg kostte.. ;-).
Bij de Lindenhoeve stonden we naast het maisveld:


Buswarmingparty 1

En dan was op zaterdag 24 september de Open Dag voor de bus, zoals je in de vorige bijdrage kon lezen. Daar is de foto helemaal boven op deze pagina van. Ik had een plekje in Hoofddorp uitgezocht, bij het Haarlemmermeerse Bos, zodat bezoekers eventueel ook nog konden wandelen in het bos. We kregen veel meer bezoekers dan we vooraf hadden ingeschat, dus het was hartstikke gezellig. Hapje, drankje, beetje dom lullen, heel leuk.
Misschien moeten we dit vaker doen. :-)

Nieuwe pagina

Met in het achterhoofd de buswarmingparties heb ik een nieuwe pagina gemaakt voor deze website, met daarop de basisgegevens van de bus. Die vind je hier (en in het linker hoofdmenu onder 'Details BigBuszz').

De bus

Heb ik nog wat aan de bus gedaan? Ja ik heb een generator gekocht. Ik wilde een generator die je elektrisch kon starten en die niet zoveel lawaai zou maken, en zo kwam ik bij de Honda EU30is uit. Die is eigenlijk iets te groot, maar stiller wordt hij volgens mij niet. Maar ik vond die 2700 euro die je voor zo'n ding kwijt bent gewoon te gek. Dus na wat omzwervingen op het internet liep ik tegen een andere aan, die iets luider is dan de EU30is, waarschijnlijk niet van zo'n goede kwaliteit is, maar wel veeeel goedkoper. En verder zat er ook alles in, er zat zelfs een draadloze afstandsbediening bij, en die krijg je niet eens bij de Honda. Het gaat om de Denqbar DQ-0230, en die heb ik hier gekocht. Ik moet zeggen, dat valt niks tegen. Nee, het is geen Honda, maar hij zal waarschijnlijk ook niet de uren maken die de extra 2000 euro voor de Honda rechtvaardigen. Hij wordt feitelijk alleen maar gebruikt om de accu's te laden; mijn Victron lader/omvormer is toch in staat om van die 2KW die uit de generator komen tijdelijk meer te maken wanneer dat nodig is, dus de uitgangsspanning is ook niet zo gek belangrijk. En het geluid valt ook wel mee. Hij heeft een 'Eco'-knop, dan maakt hij minder toeren bij een geringere belasting, en dan is hij best wel stil.

Nu ben ik bezig om de generator goed vast te zetten en de uitlaat van dat ding naar buiten toe te verlengen. Bij de Honda is dat veel lastiger (en mogelijk ook duurder), dus ook uit dat oogpunt is deze Denqbar makkelijker. Kijk, voor de Honda had ik wel dit gevonden, een op maat gemaakte uitlaatverlenging. Maar ja, wel weer 300 euro en je moet er voor naar Duitsland. Nu heb ik voor 10 euro een flexibele uitlaatslang van een meter lang gekocht, die precies om het pijpje heen past van de Denqbar. Ik moet nog verzinnen hoe ik hiermee naar buiten ga, de opties zijn of door de vloer naar beneden, of naar boven en door het raam. Zou ik door de vloer gaan, dan moet ik maatregelen treffen om te zorgen dat de vloer niet in de fik vliegt, en dus een relatief groot gat maken in een hele stevige vloer (zie ik een beetje tegenop), terwijl ik voor door het raam alles heb liggen; een 100 mm aluminium bocht waar ik de slang wel in het midden van kan ophangen, en dan door een rooster naar buiten. Dus ik denk dat het dat laatste wordt. Ik wacht er nog even mee, want aanstaande woensdag moet ik de bus wegbrengen voor het afkitten van de raamfolie. Ja, dat was afgesproken en ik heb er ook voor betaald, maar de leverancier vond het niet nodig om mij bij de laatste plakronde te informeren dat dat niet was gebeurd; daar moesten we zelf achter komen. Afspraak gemaakt, doen we dus woensdag. Je zou zeggen wat heeft dat met de uitlaat van de generator te maken, maar voor dat rooster moet ik een stukje raam opofferen, wat dan niet meer gekit kan worden. Vandaar.

Planning

We gaan dus woensdag afkitten, en dan staat voor dit weekend de tweede open dag op de planning, in de buurt van Nijmegen. Wil je komen, meldt je dan aan (bigbuszz at xs4all.nl), je krijgt dan een email terug met de exacte locatie. Ik zal achteraf hier weer laten weten hoe het was.Buswarmingparties!

Geplaatst 9 sep. 2016 14:53 door Ron Onrust   [ 24 sep. 2016 17:27 bijgewerkt ]


We nodigen je uit om BigBuszz te komen bekijken. Het gaat om de volgende data en plekken:

        Regio west - zaterdag 24 september 2016 van 14:00 tot 17:00u - Amsterdam / Hoofddorp
        Regio oost - zaterdag 1 oktober 2016 van 14:00 tot 17:00u - Nijmegen

Wil je komen? Leuk, meld je dan aan via een email (bigbuszz at xs4all.nl), waarin je schrijft:
- welke datum je wilt komen
- met hoeveel personen

Je krijgt dan een email terug met daarin de exacte locatie voor die datum.

Tot ziens!

Evaluatie na twee weken wonen

Geplaatst 16 aug. 2016 16:31 door Ron Onrust
We zijn tweeënhalve week weg geweest met de bus, we hebben in die tijd zeven verschillende camperplaatsen aangedaan en ongeveer 1.500 kilometer gereden. Het was voor het eerst, dus alles stond in het teken van 'proberen', en dat zorgde er voor dat het geen gewone vakantie was, in de zin van op je kont zitten en niks doen. Op deze manier ervaring opdoen, betekende toch ook een beetje 'werken'. Maar het betekent wel dat we er van geleerd hebben. We zijn inmiddels al weer een paar dagen terug, en we hebben er met wat meer afstand over kunnen nadenken. Hoe kijken we er op terug?

Deze manier van op vakantie gaan is... tja,.. apart. Met name als je de route niet kent, zorgt het rijden met zo'n gevaarte toch voor enige stress. Je zit niet zo ontspannen achter het stuur als in een gewone auto; door de lengte kom je vaker op andere rijstroken terecht en de hoogte zorgt ervoor dat je regelmatig in een boom hangt en dat betekent allemaal extra opletten. Het is ons twee keer overkomen dat we gedwongen werden om een andere route in te slaan omdat de weg die het navigatiesysteem aangaf te laag was voor ons. Omdat een alternatieve route niet stond aangegeven, moet je dan maar wat doen, in de hoop dat je ooit weer op het goede pad terecht komt. Dat zorgt niet alleen voor omrijden en dus langere reistijd, maar ook voor de nodige stress. Een speciaal navigatiesysteem voor vrachtwagens is voor een volgende keer wellicht een goed idee. En dan niet alleen in verband met de hoogte; een route die je door al te smalle straatjes voert wil je ook niet. 
Dit alles zorgt ervoor dat je vooraf goed moet uitzoeken waar je heen gaat, en via welke route. Over het algemeen geldt; hoe verder van de snelweg je bestemming ligt, hoe lastiger (smaller, lager) de weg kan zijn. De focus zou daarom tijdens de vakantie moeten liggen op het staan met de bus, en niet op het rijden. Grappig, want dit heb ik altijd al geweten / gedacht, en nu werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Ik had dan ook voor deze vakantie de nodige moeite gestopt in het vinden van een route met goede staanplaatsen, maar dat werd gedwarsboomd omdat we moesten afwijken van het oorspronkelijke plan; het rijden naar Oostenrijk.


Sta je eenmaal op je plekkie, dan heb je echt een enorme luxe tot je beschikking. Niemand bij ons in de buurt had wat wij hadden; drie aparte kamers, waar je je eventueel in kunt terugtrekken. De kinderen hebben in de bus echt een eigen kamer, en zaten daar dan ook vaak. En als je zelf even op bed wilt gaan liggen dan kan dat prima, zonder dat anderen daar al te zeer rekening mee hoeven te houden. Het wonen in deze bus lijkt daarmee maar in weinig op het wonen in een traditionele camper. Ik zei het al eerder; je hebt meer een compleet driekamerappartement mee op reis - met enorme ramen die een heel mooi uitzicht geven naar buiten, en bovendien met alle voorzieningen die je je maar kunt wensen, zoals een toilet, een volledig ingerichte keuken, en een airco. De benedenverdieping heeft maar één klein opstapje, een plastic krukje of een andere voorziening voor het instappen is niet nodig, dat is erg handig, en de bovenverdieping geeft vaak een heel mooi uitzicht.

Bizar genoeg is -als je het geld niet meerekent dat ik in de bus heb gestopt- deze manier van vakantie houden ook nog eens erg goedkoop. Dit was voor ons de goedkoopste vakantie in een lange tijd. Drie nachten hebben we gratis ergens gestaan, we hoefden op die plekken alleen maar te betalen voor de stroom, en dat is letterlijk kleingeld. Op alle andere plekken waren we gemiddeld voor een nacht vijftien euro kwijt inclusief stroom en douchen, en dat is voor vijf man bijna voor niks. 
We vonden het bijna gênant dat het tarief bij SchiederSee voor campers tien euro per nacht was (inclusief stroom), terwijl dat voor caravans vijftien euro was. Dat betekende dat deze Nederlanders die onderweg waren met een piepkleine caravan (niet veel meer dan alleen een bed?), meer moesten betalen dan wij:


(Terecht, want deze mensen bleven maar op en neer lopen naar het sanitairgebouw, met emmertjes, teiltjes en toiletrollen... :-)
SchiederSee is ons van alle adressen het beste bevallen, en wanneer het weer beter was geweest, dan waren we daar nog langer gebleven. Maar met regen wil je internet, en dat was er niet. Nou ja, ze beweren van wel, maar in de praktijk is het onwerkbaar.

Hoe heeft de bus het verder gedaan? Hoe hebben de ontwerpkeuzes uitgepakt?

Bus zelf

Je hebt het in een eerder bericht al kunnen lezen, de koeling van de bus liet het enigszins afweten. Verder mogen we niet klagen over hoe hij heeft gefunctioneerd. Zonder verdere gebreken zijn we weer thuis gekomen en dat is niet vanzelfsprekend voor een bijna 25 jaar oude bus. Alleen op de laatste dag kwamen er wat kleine lekjes aan het licht. In verband met de regen hadden we al bijna besloten om naar huis te gaan, maar in overleg met de rest van het gezelschap hebben we er nog een extra dagje in Zwolle aangeplakt. Nou hadden we al meer regen gehad tijdens de reis, en ik was al erg blij om te zien dat de bus nergens lekte, maar na de maar voortdurende regen in Zwolle begon de bus toch op meerdere plekken te lekken. Bij het voorraam werd een gordijn nat, in de badkamer liep er een heel klein straaltje water langs de muur en in de slaapkamer lekte het achterste dakluik een heel klein beetje. Ik kan niet uitsluiten dat dit lekken zijn die zijn ontstaan doordat we een laaghangende tak hebben geraakt (ik heb tijdens het rijden regelmatig iets over het dak horen schuiven - waarschijnlijk hoort het er bij als je vier meter hoog bent), maar het kan ook dat pas de regen in Zwolle deze lekjes aan het licht bracht. Hoe dan ook, ik moet met de kitspuit het dak op, en ik heb er wel vertrouwen in dat ik deze lekjes zal vinden en kan dichten.

Ik heb nogal wat energie gestopt in het maken van opslagruimte, en het was opmerkelijk om te zien dat we veel van die ruimte helemaal niet hebben gebruikt. De hang-legkast werd wel gebruikt, maar de kast er tegenover feitelijk niet. Ook de enorme ruimte onder het bed is onaangeroerd gebleven.

Bij andere camperaars hebben we het gemiddelde ritueel gezien van arriveren. Eerst komen er uit een zakje van die schuine plastic blokken tevoorschijn waar de camper honderd procent waterpas mee wordt gesteld, dan wordt er uit de zijkant van de camper een zonnescherm uitgerold (maakt niet uit of de zon schijnt of dat het regent) en dan komen er uit de achterkant van de camper klapstoelen tevoorschijn en een klaptafeltje, die onder het scherm worden neergezet. 
Wij hebben ons nergens echt beziggehouden met hoe schuin de bus stond, en hoewel we flink scheef hebben gestaan, hebben we er niet echt last van gehad. Ja, sommige deurtjes vielen wat harder open dan anders, ja, je soep staat in de rand van je bord, en ja, in je bed rol je steevast naar één kant, maar daar kunnen we allemaal wel mee leven. Ik had ook niet geweten wat ik er aan had kunnen doen - ik had niks bij me voor onder de wielen. 
Een systeem op de luchtvering van de bus gaat me vooralsnog te ver, en ik ben bang dat die schuine plastic blokjes van de gemiddelde camperaars bezwijken onder het gewicht van deze bus (nog afgezien van het risico dat ze simpelweg verdwijnen onder onze wielen die wat groter van formaat zijn dan bij andere campers). Niettemin houdt het me wel bezig, en ik heb bij andere buseigenaren grote klossen gezien van vier centimeter dik multiplex, en dat lijkt me wel wat. Als ik daar eens toevallig tegenaan loop, dan maak ik wel wat, denk ik. Ik vermoed dat wanneer ik alleen al wat maak voor de dubbele aandrijfwielen achter, ik de bus al aardig recht zou kunnen trekken.
We hadden ook geen zonnescherm en geen klapstoelen / -tafel, en zoals ik het nu zie komt er ook geen zonnescherm. Waarschijnlijk gaan we wel investeren in de nodige stoelen en een tafel voor buiten. Dat is toch wel zo gezellig.

Techniek - water

Met het watersysteem zijn we erg tevreden. Het lekte nergens, de 600 liter tank is ruim voldoende groot en de hydrofoorpomp leverde voldoende druk. Die pomp is wel een beetje lawaaiig, maar niet storend. Het is ook fijn dat hij een paar liter in het drukvat in voorraad heeft, zodat hij niet aan hoeft te slaan bij iedere keer tandenpoetsen. Het toilet werkte ook fantastisch; die neemt eerst drie liter water, om die vervolgens in zes seconden weg te pompen / vermalen. Die zes seconden maakt hij wel wat lawaai, maar daar is ook mee te leven. De 300 liter opvangtank voor het toilet is ruim voldoende groot. Als je daar echt een beetje voorzichtig mee omspringt, dan kun je er weken mee doen.

Het afvalwater lekte wel een klein beetje, en dan gaat het over de grijswatertanks. Ik heb daar vanaf het begin mee geworsteld, heb ze zelfs een keer extra uit de bus gehaald en mee naar huis genomen om ze nog eens goed voor te bereiden. Uiteindelijk had ik alles waterdicht, maar om een inlaatstuk vast te draaien moest ik een gat in de bovenkant maken, en dat is toch niet goed dicht. Nu klotst het water als de tank vol is tijdens het rijden daar uit, en dat ruik je ook een beetje in de bus. Gelukkig gaat het over grijswater, die reuk valt nog mee. Ik moet het wel dicht maken, ik denk aan meerdere schroeven.

Tijdens de reis heeft de meter / sensor van de verswatertank het begeven. Die deed het in het begin heel goed en hield er opeens mee op. Je kunt nu binnen niet meer zien hoeveel water er nog in zit - al heb ik meestal wel een idee. Die sensor moet ik maken. Ik gok op een los kabeltje.

Techniek - stroom

Ook met de principiële keuzes voor wat betreft de gehele stroomvoorziening in de bus ben ik tevreden. De bus heeft -naast het 24 volt circuit van de bus zelf- drie stroomcircuits; een van 24 volt waar alle lampjes, diverse usb-oplaadpunten en de koelkast op functioneren, en twee van 230 volt. Eén daarvan geeft altijd stroom, de andere alleen maar als je aan een externe stroombron bent aangesloten. Die laatste daar zitten de 'grootverbruikers' op die in staat zijn om in korte tijd de accu's leeg te trekken, zoals de magnetron en de airco's. Dat wil dus gelijk zeggen dat die apparaten het niet doen als je niet 'aan de paal' staat, en dus ook niet onderweg. Maar op alle camperplaatsen waar we waren was stroom geen enkel probleem, al moet je op sommige plekken wel zorgen voor voldoende muntjes. Het is een stuk relaxter als de stroom gewoon in de prijs inbegrepen zit, zodat je niet iedere keer naar die paal moet om er weer opnieuw een muntje in te doen. Omdat we overal stroom hadden, hebben we de nog ontbrekende generator niet gemist. Toch denk ik wel na over een generator; we hebben een ritje op de planning staan waar op de eindbestemming geen stroom beschikbaar is, en dat betekent dus dat sommige apparaten het niet doen. We kunnen waarschijnlijk wel zonder magnetron, maar als het heel koud buiten is, dan wil je eigenlijk wel de airco's als verwarming kunnen gebruiken. Een generator is echter een duur ding, zeker als je een kwalitatief goede, en stille wilt hebben, dus we denken er nog even over.

Ik denk dat het ook een goed idee was om de wasmachineschakelaar in te bouwen. Die verdeelt de stroom in de keuken tussen de airco en de magnetron en de vaatwasser, en dat functioneerde goed. Als je de magnetron aan doet (de magnetron heeft voorrang), dan gaat de airco automatisch uit. Ik weet niet helemaal zeker of dat wel nodig is, het hangt samen met het verbruik van die dingen en de maximale hoeveelheid stroom die de Victron omvormer kan leveren, maar zoals het nu werkt geeft het wel een geruststellend gevoel. 

Of de accucapaciteit die we aan boord hebben ook voldoet hebben we niet echt uitgetest. Als je tien minuten nadat je ergens arriveert weer gelijk 'aan de paal' staat te laden, dan is de hoeveelheid accu die je bij je hebt niet echt spannend (de totale capaciteit van de AGM-accu's is 440 Ah, en hoewel je ze tot 75 procent zou moeten kunnen ontladen, hou ik zelf liever de helft aan, dus tot 220 Ah). Ik heb wel een apparaatje ingebouwd die je vertelt hoeveel stroom je op ieder willekeurig moment verbruikt en hoeveel je in de accu's nog over hebt, maar ik heb er nauwelijks op gekeken. Dat zal wel veranderen als we inderdaad ergens staan waar we geen stroom hebben. Volgens mij is de koelkast dan de grootste verbruiker, en ik heb berekend dat we het wel drie dagen zonder stroom van buiten zouden moeten kunnen uithouden.

Die Victron lader/omvormer was overigens wel duur, maar functioneert in de praktijk erg goed. Hij deed gewoon wat hij moest doen, en was verder onzichtbaar aanwezig. Daar heb je geen omkijken naar.

Wat nog wel een aandachtspuntje is, is de stroomvoorziening beneden in het zitgedeelte van de bus. Daar moet eigenlijk een stopcontact extra bijkomen. Dat is niet moeilijk te realiseren en ga ik er nog bijmaken, in de zijwand van de keuken onder de tv.

Techniek - keuken

We waren over de hele keuken tevreden, al zijn er wel aandachtspuntjes die je in de gaten moet houden. Alle kastjes moeten echt dicht zijn voordat je gaat rijden, en de airco blaast het gas van de kookplaat uit. Die gaan dus ook niet samen. Maar daar kunnen we goed mee leven.

Techniek - gas

Met de gasinstallatie zijn we ook blij. De 100 liter LPG tank geeft een bijna oneindige capaciteit aan gas, de geiser deed het prima, het koken op LPG bevalt heel erg goed. Vier pitten tegelijk is geen enkel probleem.

Techniek - verwarming

We kunnen de bus op twee manieren verwarmen; met de airco's of met de Webasto standverwarming op diesel, maar in de praktijk blijft er eigenlijk maar één over, en dat zijn de airco's. Het voordeel van de Webasto is dat hij de bus snel op temperatuur heeft, maar dat gaat gepaard met echt een flink geluid. Eerst begint hij met pompen, dat is al niet erg stil, en als de brander dan aanslaat, dan komt er nog eens een extra herrie bij. Al met al bijna niet te doen, en zeker niet als je vrienden wilt blijven met je buren. Afgezien van de herrie, ruik je die Webasto ook nog eens, dus in de praktijk wil je die zo min mogelijk gebruiken. Dan blijven dus de airco's over, en die hebben wat langer nodig voordat ze de bus warm hebben, maar het werkt wel, zij het alleen met een externe stroombron, en alleen als het buiten niet veel kouder is dan tien graden. Overigens moet ik dan wel alle ramen achterin, waar de buitenunits van de airco's staan, open zetten, en ook die buitenunits zijn niet helemaal stil. Op zich valt het geluid nog wel mee, het is gewoon een grote ventilator die staat te draaien, maar dat is niet iets wat je je naaste buren midden in de nacht persé aan wilt doen.
We moeten er maar een 'zomerbus' van maken, dan hebben we dit probleem niet... :-)
Een extra verwarming op gas behoort ook nog tot de mogelijkheden, die onthouden we.

Conclusie

Al met al was dit een goede testperiode. We zijn blij dat we op weg zijn gegaan naar Oostenrijk, want hadden we dat niet gedaan, dan hadden we nooit gemerkt dat de koeling niet voldeed. Hier in Nederland, waar alles plat is, merk je daar niks van. En hadden we er in dat natte regenachtige Zwolle niet een dag extra aangeplakt, dan hadden de lekjes in het dak nooit opgemerkt. Nu hebben we toch min of meer intensief van de bus gebruik gemaakt, en we denken nu voor zo'n eerste keer wel over genoeg ervaring met de bus te beschikken.

Zouden we nog een keer op weg gaan, dan doen we niet meer zeven verschillende plaatsen aan, maar één of twee, en we stoppen (opnieuw) energie in de voorbereiding, en mogelijk gaan we een volgende keer een navigatiesysteem voor vrachtwagens proberen.Video

Het voordeel van iemand als Loulou aan boord hebben is dat er een video van de bus wordt gemaakt:

Bustour, gemaakt door Loulou
1-10 of 125

Comments